TurkijeTurkse koffie en thee: diepgeworteld in de cultuur
Koffie speelt dus een belangrijke rol in het land en het staat zelfs sinds 2013 op de UNESCO lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Maar ook Turkse thee behoort dus tot de Turkse traditie.
Turkse koffie
Koffie speelt binnen de Turkse cultuur een verbindende rol. Als onderdeel van een diepe gesprekken of om bijvoorbeeld tot rust te komen. De koffie wordt vaak na het ontbijt gedronken (het Turkse woord voor ontbijt is kahvalti en betekent eten voor koffie) en de echte liefhebbers sluiten ook hun lunch of diner af met koffie. Naast de warme drank wordt altijd een glas water aangeboden om de smaak te neutraliseren en er wordt vaak een beetje Turkish Delight, een extra zoetigheid, bij geserveerd. De koffiekopjes zijn een kunstwerk op zich, vaak bestaan ze uit sets met verschillende kleuren en hoewel de kwaliteit van het porselein kan verschillen is de binnenkant van het kopje altijd wit. Dit omdat Turkse koffie niet eindigt nadat de drank op is, maar een nieuw ritueel begint juist: koffie lezen.
Bereiding
Turkse koffie wordt bereid in een koperen pot. Boven brandende kolen wordt koud water langzaam verwarmd. De koffie en de gewenste hoeveelheid suiker worden aan het verwarmde water toegevoegd en geroerd tot de mix kookt. Net voordat het mengsel kookt, haalt men de pot van het vuur om het schuim te behouden. Bij meerdere drinkers wordt dit schuim eerst gelijkwaardig over de kopjes verdeeld en vervolgens bijgevuld met de rest van de koffie. De drank kan op vier manieren worden bereid: ongezoet, lichtzoet, mediumzoet of zoet.
Lees ook:
Vijf vegan-gerechten uit de rijke traditionele Turkse keuken
Turkse theecultuur
Naast koffie is de Turkse thee natuurlijk niet te missen in de Turkse cultuur. Het is van essentieel belang voor de cultuur en Turkse thee heeft tevens bewezen veel gezondheidsvoordelen te hebben. De meeste Turken drinken het van de ochtend tot het moment dat ze gaan slapen, maar vooral na een maaltijd omdat het de spijsvertering bevordert. Het is ook goed voor de gezondheid en heeft het een kalmerende werking. Daarom bieden Turkse mensen na elk argument of elke harde discussie elkaar thee aan om te kalmeren en als een symbool van vriendelijkheid, gastvrijheid en vriendschap. Thee wordt 'Çay' in het Turks genoemd en is een drank die zowel thuis als in allerlei cafés, restaurants, etc. wordt geserveerd. Er zijn zelfs speciale locaties waar je alleen thee kunt drinken. De benaming wordt geassocieerd met koffie, namelijk 'Kahve' of 'Kahvehane', maar ze serveren eigenlijk vooral thee.
Bereiding
Voor het zetten van Turkse thee gebruik je een dubbele theepot. In de onderste helft van de pot wordt gekookt water gegoten en de bovenste helft, die iets kleiner is, wordt gevuld met thee en gekookt water. Na ongeveer twintig minuten, dit proces heet 'demlemek' in het Turks, is de thee klaar. Hoe donkerder de kleur, hoe intenser de smaak. De ingetrokken thee wordt vervolgens in smalle kleine theeglazen gegoten en het overige hete water wordt hierbij toegevoegd. Dit verschilt per persoon: liefhebbers van sterke thee drinken het onverdund en wie liever iets mildere thee heeft, voegt wat extra heet water of suiker toe.