IerlandDe 5 must-tastes van Ierland
Met meer dan 500 evenementen verspreid over het hele eiland, biedt ‘Taste the Island’ een scala aan culinaire festivals, kookworkshops, rondleidingen en diners op bijzondere locaties. Bezoekers kunnen traditionele en regionale specialiteiten ontdekken, maar ook genieten van de nieuwe, complexe gerechten en smaken. Van Iers rundvlees, lam, wild en zeevruchten tot chutneys, yoghurt, kaas en ijs. Om nog maar te zwijgen over de ambachtelijke bieren, ciders, gins en whiskey's van het eiland. 5 lekkernijen die je geproeft móet hebben!
Lees ook:
1. Ierse combi: Oesters en stout
De ongerepte kustlijn rond Galway is de thuisbasis van enkele van de beste zeevruchten. De wereldberoemde Galway-oester, alleen verkrijgbaar in het seizoen van september tot april, wordt door fijnproevers geroemd vanwege zijn relatieve zeldzaamheid, vlezige textuur en tonen van zeewier en gras. Oesters worden vaak weggespoeld met Ierse stout. Hoewel Guinness - een donkere, droge stout - het meest wordt geassocieerd met Ierland, worden er op het eiland veel andere briljante stouts gebrouwen. Zo is Porterhouse Oyster Stout een donkere en aromatische favoriet uit Dublin, Export Stout van Boundary Brewing vindt zijn oorsprong rond Belfast en is Cork de thuishaven van Murphy's.
- © Shutterstock
2. De klassieker: Irish Whiskey en Irish beef
Uisce Beatha - het water van het leven: Ierse whiskey is anders (daarom voegen we een extra 'e' toe). Van Dublin is al lang bekend dat het de beroemdste whiskey's van het eiland produceert. Jameson is waarschijnlijk de bekendste, maar aan het einde van de 19e eeuw waren er talloze whiskydistilleerderijen, met name in het district Liberties. Veel distilleerderijen werden gedwongen te sluiten vanwege de burgeroorlog en de drooglegging. Echter, vandaag de dag is Ierse whiskey springlevend met nieuwe merken in opkomst zoals Teelings, Pearce Lyons & Slane Irish Whiskey, om er maar een paar te noemen.
Shepherd Pie
Rundvlees uit Ierland mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Typisch Ierse gerechten met een lange traditie gebruiken rundvlees als basis. De Shepherd Pie is hier een mooi voorbeeld van. Overgebleven stukken vlees werden met groenten samengevoegd en bedekt met een korstje aardappelpuree en wat kaas. Een andere klassieker is de Irish Beef Stew. De belangrijkste ingrediënten zijn eenvoudig: aardappelen, groenten en lamsvlees of rundvlees. Rijk en stevig, het is het perfecte comfort food in de wintermaanden zowel met als zonder Ierse whiskey. Een absolute klassieker in de Ierse keuken.
- © Shutterstock
3. Zoete delicatessen: Fifteens en Yellowman
Naast de hartige keuken staat Ierland ook bekend om de zoetigheden waarbij iedere regio een eigen specialiteit heeft. 'Fifteens' is bijvoorbeeld een populaire zoete traktatie uit Noord-Ierland. Het is uniek voor Ulster en wordt zelden in een andere deel van het eiland aangetroffen. Volgens de lokale legende wordt het zo genoemd omdat het recept vijftien van elk van de ingrediënten vereist, waaronder koekjes, marshmallows, geglaceerde kersen en gedroogde kokosnoot. Van deze Noordelijke delicatesse kan het beste worden genoten met een lekker kopje thee. Een ander voorbeeld is de Yellowman of ‘yellaman’, een gele honingraat met toffee-textuur gemaakt in Noord-Ierland. Het is gemaakt van bruine suiker, gouden siroop, boter, azijn en bakpoeder (hoewel sommige recepten enigszins variëren). Grote stukken yellowman worden met een hamer kapotgeslagen en in ongelijke scherven genuttigd.
4. Ierse stamppot: Colcannon
Colcannon is een verwarmend traditioneel Iers gerecht. Bij deze romige mix van aardappelpuree met boerenkool of kool wordt er gebruik gemaakt van gewone Ierse wintergroenten. Colcannon wordt traditioneel gegeten rond Hallowe’en, gebaseerd op het oude Keltische festival van Samhain. Het markeert het begin van de donkere helft van het jaar en een tijd waarin de grens tussen onze wereld en de geestenwereld gemakkelijker kon worden overschreden...
- © Shutterstock
5. Broodtraditie: Brood met 'black butter'
Ierland heeft een heerlijke broodtraditie en overal op het eiland kun je proeven van versgebakken sodabrood, aardappelbrood, tarwebrood en ‘barmbrack’, een zoet gistbrood bezaaid met rozijnen dat tijdens Hallowe’en wordt gegeten. In iedere báirín breac of ‘barmbrack’ wordt een kleine ring meegebakken, bedoeld om de toekomst te voorspellen voor de persoon die het in zijn of haar stuk vindt. Als je het vindt, betekent dit dat je binnen het jaar trouwt! In Ierland wordt dit brood ook vaak gegeten met black butter, een appelcidermoes met kruiden als kruidnagel, kaneel, steranijs en pimentkorrels.
- © Shutterstock
Over Taste the Island
Taste the Island is een nieuw thema, dat met meer dan 500 evenementen, bezoekers kennis laat maken met de klassieke en moderne Ierse/Noord-Ierse keuken en de producten die met veel liefde en aandacht op het eiland worden gemaakt.
Enkele hoogtepunten zijn:
• Harvest Moon-diner bij Hook Lighthouse, waar gasten al dinerend de zonsondergang en de Harvest Moon-opkomst boven Hook-schiereiland in County Wexford kunnen aanschouwen.
• Cider proeven in de boomgaarden van County Armagh
• Chef-koks uit County Donegal die een feestmaal creëren aan de voet van Mount Errigal
• A Taste of West Cork Festival
• Galway International Seafood and Oyster Festival