NederlandStavoren & Hindeloopen: schatten van Friesland
Voordat we de pracht en praal in dit artikel uitstallen, eerst wat feitjes. Zo liggen Stavoren en Hindeloopen beide op de beroemde Elfstedenroute (na Sloten, voor Workum - óók juweeltjes!), hebben ze elk een romantisch mooi haventje en zijn ze bovenal knus, gezellig en zeer schilderachtig.
Het Vrouwtje van Stavoren
Als we de aloude schaatsroute volgen, dan stuit je eerst op Stavoren. Ofwel, Starum in het Fries. Een stad met genoeg verhalen. Want 1) het kreeg als eerste Nederlandse stad (jawel!) stadsrechten én 2) het had tijdens de hoge middeleeuwen een belangrijke handelshaven. Stavoren is een voormalige Hanzestad, aangenaam.
Beeld in Stavoren
Dé toeristentrekker is Het Vrouwtje van Stavoren: een beeld van een klein vrouwtje starend naar de horizon. De sage die hierachter schuilt, is - in een notendop - als volgt: deze rijke weduwe van een koopman zou in Stavoren veel goud, zilver en schepen bezitten. Met de dag werd ze rijker, maar nooit was ze tevreden. In haar honger naar meer, meer, meer keerde haar lot en eindigde ze in armoe. Hoogmoed voor de val dus. Het leverde haar wel een iconisch beeld op - dat dan weer wel. Leuk voor een selfie en dan snel door.
Stavoren is compact
Want Stavoren is niet alleen een spannende sage, het is werkelijkheid. De compactheid van de stad - in combinatie met de haven - maakt het al snel gezellig. Zeker ‘s zomers als er veel bootjes aanmeren en de terrassen vollopen. De stadshart is een kort loopje waard, net als een bezoek aan de Elfstedenfontein die in 2018 geplaatst werd. Verwacht geen Trevi-taferelen, deze visfontein is bij velen allesbehalve geliefd.
Lokaal en lekker
Next? Nou, je zou met de boot naar Enkhuizen kunnen. Maar mocht je Stavoren trouw blijven dan is eten in It Alde Hearehûs een verse aanrader. In dit oude herenhuis (zoals de naam in het Fries al zegt) tref je leuke lokale recepten gecombineerd met gouwe ouwen. Vriendelijk personeel, mooie locatie, lekker eten: wat wil een klant nog meer?
Hindeloopen: Fries-Venetië
Hindeloopen dan. Een stadje van slechts 850 inwoners, weinig échte hoogtepunten. maar het doet Venetiaans aan. Zeker als je door de smalle (hoofd)straatjes en steegjes wandelt en af en toe over een bruggetje loopt. Het moet een walhalla voor landschapsschilders zijn, want wat een hoop fraaie doorkijkjes!
Elfstedenfontein in Hindelopen
Ook Hindeloopen heeft haar eigen Elfstedenfontein: Flora & Fauna. Inspiratiebron voor dit kunstwerk is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde hem omringen. Ook hiervoor geldt dat niet elke inwoner van Hylpen gek werd van enthousiasme…
Anders nog? Ja, toch dat prachtige haventje. Of het oude badpaviljoen op de dijk, geheel in art nouveau. Bezoek daarnaast de oude kerk en overweeg een kaartje voor het Schaatsmuseum - hier bewonder je de grootste schaatscollectie ter wereld! Eén ding is in ieder geval zeker: van een dagje Stavoren-Hindeloopen in zuidwest-Friesland wordt niemand minder.