Verenigde StatenStedentrip Philadelphia: compacte stad met veel bezienswaardigheden
The fresh prince of Bel-Air groeide op in West-Philadelphia en Bruce Springsteen zong over de ‘streets of Philadelphia’. Veel meer zullen de meeste Nederlanders niet weten over de stad aan de oostkust van de Verenigde Staten. We smeren af en toe de gelijknamige smeerkaas op onze boterham en daar blijft het bij. Dat is best jammer, zo ontdekte ik op m'n vierdaagse stedentrip naar Philadelphia.
Compacte stad
Wat ik zelf nogal aantrekkelijk vind aan de 1,5 miljoen inwoners tellende stad is dat het niet zo overweldigend groot en druk is als bijvoorbeeld New York. Philadelphia is prima behapbaar. Je kunt de hoogtepunten in het centrum zelfs lopend af.
Wandelen door de historie
Ik begon de trip met een twee uur durende looptour door de historische binnenstad. Want historie, daaraan hebben ze geen gebrek in Philly. Dit is de plek waar de Declaration of Independence (de Onafhankelijkheidsverklaring) werd geschreven en ondertekend op 4 juli 1776 in Independence Hall en de plek waar het ontwerp van de Amerikaanse vlag werd gemaakt.
De eerste vlag
De tour voert ook o.a. langs het huis vanBetsy Ross, de dame die volgens de overlevering de eerste vlag genaaid zou hebben. Dat is allerminst zeker, maar Betsy naaide wel graag, dus de kans is aanwezig. Ook het graf van politicus Benjamin Franklin staat op het programma.
De bel met de scheur
De Liberty Bell ken ik alleen maar van een aflevering van de comedyserie 'How I met your mother'. Daarin willen de hoofdpersonen per se de enorme klok te likken (waarom is totaal onduidelijk). De klok hing een tijd in Independance Hall, maar na een keer luiden zat er al een scheur van jewelste in en klonk het gebel zo beroerd dat 'ie op de grond werd neergezet en een attractie op zich werd. Als ik er ben is de wachttijd om de bel te zien zo’n 20 minuten. Gelukkig kun je ook door een raampje naar binnen kijken. Likken is er op deze manier helaas niet bij...
Lees ook:
Praktisch: het kan behoorlijk warm zijn in de 'city of brotherly love'. Mijd dan ook de zomer en plan je trip in het voor- of najaar. Ook handig om te weten: in Philadelphia kun je 's avonds prima een biertje drinken, gelegenheden genoeg. Maar je moet je wel kunnen identificeren en een rijbewijs is niet voldoende. Je moet, ook al ben je de achttien al lang gepasseerd, je paspoort laten zien. Vervelend om dat document de hele tijd op zak te hebben, maar onontkoombaar mocht je een afzakkertje willen.
De eerste gevangenis
Een leuke attractie in Philadelphia is de eerste gevangenis van Amerika, Eastern State Penitentiary. Op het eerste gehoor klinkt dat niet als de meest aantrekkelijke plek, maar ik vond dit toch echt een van de hoogtepunten van m’n bezoek. Het gebouw ziet er van buiten en vooral binnen indrukwekkend uit. Antiekliefhebbers zullen hier kwijlend rondlopen bij het zien van die mooie oude deuren en kastjes. De afgebladderde verf draagt alleen maar bij aan de charme, al zullen de gevangenen die er van 1821 tot 1971 zaten daar waarschijnlijk anders over hebben gedacht.
Al Capone in Philadelphia
De beroemdste tijdelijke bewoner was Al Capone die hier zijn eerste straf van velen uit zou zitten. De toekomstige maffiabaas werd in 1929 op zijn dertigste tot zeven maanden veroordeeld omdat hij met een wapen in een bioscoop rondliep. Zijn cel is in de oude staat teruggebracht en ziet er gezelliger uit dan menig huiskamer. Omdat Al geld had, kreeg hij een voorkeursbehandeling, de meeste andere inwoners moesten het met een beduidend soberder onderkomen doen. Het museum is zeven dagen per week open en de audiotour wordt door acteur Steve Buscemi voor zijn rekening genomen.
Rocky's trappen
Een attractie die je natuurlijk niet mag missen in Philadelphia zijn de trappen waar Sylvester Stallone in de legendarische boksfilm Rocky uit 1976 oprende om te trainen voor zijn grote gevecht. De Rocky Steps tellen 72 treden die toebehoren aan het Philadelphia Museum of Art, dat trouwens ook de moeite waard is voor een bezoek.
Zelf ook rennen
Bijna iedere toerist rent in navolging van Rocky de treden op om bovenaan het beroemde juichgebaar te maken onderwijl het Theme from Rocky neuriënd. Iets wat ik zelf ook niet kan weerstaan. Naast het museum staat een beeld van Rocky, dat werd gemaakt voor het derde deel van de filmreeks. Ook dat is inmiddels een toeristische attractie.
- © Fernando Garcia Esteban
Overal graffiti als kunst
In de jaren tachtig had Philadelphia nogal een probleem met grafitti. Eerst liet de stad de onverlaten als straf hun werk schoonmaken, maar later kwam de burgemeester met een creatiever plan. De daders hadden duidelijk tekentalent, dus waarom zouden ze dat niet gebruiken? De gemeente begon een samenwerkingsverband waarin de graffiti-artiesten onder begeleiding muren mochten volschilderen.
Wandelen langs de murals
Dat gaat tot op de dag van vandaag door zodat de hele stad een soort grote openlucht galerie is geworden. Eentje die je helemaal gratis en voor niks kan bezoeken. Dat kun je natuurlijk op de bonnefooi doen, maar nog leuker is de Mural Mile Walking tour, die je in twee uur langs 20 mooie muren voert.
Oudste straatje
Het oudste straatje van heel Amerika staat gewoon in Philadelphia en is klein maar fijn. 32 schattige - nog steeds bewoonde - huisjes waarvan de oudste uit 1702 dateert. Nu klusten we in Nederland al eeuwen eerder huizen in elkaar, maar het is toch leuk een wandelingetje door de straat te maken. In de jaren dertig van de twintigste eeuw ging Elfreths Alley bijna ten onder aan de sloopkogel, gelukkig werd dat voorkomen zodat deze alley een van de weinige overgebleven Amerikaanse voorbeelden is van de woonomstandigheden van de werkende Amerikaan in de achttiende eeuw.
Hoe kom je er?
Ik vloog met Aer Lingus naar Philadelphia. De Ierse luchtvaartmaatschappij vertrekt vanuit Amsterdam en maakt een tussenstop in Dublin. Op de terugweg was er wat vertraging in Philadelphia en misten we de aansluitende vlucht naar Amsterdam. Zorg daarom dat je genoeg tijd hebt om over te stappen. De vluchttijd naar Dublin is ongeveer 1 uur en 40 minuten, daarna is het nog een uur of 7 naar Philadelphia. De prijs is vanaf 500 euro. Meerdere vliegtuigmaatschappijen vliegen rechtstreeks op Philadelphia, dan beginnen de prijzen bij 750 euro.