TurkijeWaarom je deze winter Turkije moet bezoeken
Skiën
Turkije heeft meer dan honderd bergtoppen hoger dan 3.000 meter en ruim tien skigebieden. De meest populaire is gelegen ten zuiden van de Zee van Marmara, in het bergdorp Uludağ op een hoogte van bijna 2.000 meter. Palandöken, in de oostelijke provincie Erzurum, is het hoogste skigebied van Turkije en één van Europa's langste natuurlijke skipistes.
Kijk ook:
Spectaculaire ruïnes
De beste tijd om de ongelooflijke Grieks-Romeinse kant van Turkije aan de Middellandse Zee te bezoeken, is in de winter. De hitte en drukte zijn dan weg en de sfeer wordt beter. Bezoek de travertijnheuvels bij de stad Antalya en wandel door de sarcofagen van Termessos of door het originele amfitheater dat zich boven de witmarmeren ruïnes van Sagalassos bevindt.
Huis van de kerstman
De echte St. Nick woonde ver van de Noordpool, hij predikte eigenlijk in de oude stad Myra - nu Demre genoemd - tussen de palmbomen van de mediterrane kust van Turkije. Elk jaar op zijn verjaardag (6 december) gaat de Grieks-Orthodoxe bevolking naar de 1.500 jaar oude basiliek van Demre om een eer te brengen aan de in het zwartgeklede, grote ‘Goed Heiligman’ Sint-Nicolaas. Laat je niet misleiden door het ontbreken van rendieren en elfjes. De legende van de Kerstman ligt verankerd in zijn vrijgevigheid met geschenken die door de schoorsteen in kerstsokken belanden.
Turks bad
Zoek je toevlucht in de winter in één van de tientallen met stoom gevulde historische hamams of badhuizen in Istanbul. Eén van de mooiste is de 16e-eeuwse Kılıç Ali Pasha, die onlangs voor miljoenen is gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke staat is teruggebracht. Het is één van de 56 badhuizen ontworpen door de legendarische Ottomaanse architect Mimar Sinan.
Vissen aan rand Azië en Europa
In de winter trekken miljoenen vissen door de Bosporus in Istanbul van de koudere Zwarte Zee naar de relatief warme Middellandse Zee. Vissers verzamelen zich langs de rivier - die de stad verdeeld in Aziatische en Europese wijken - of bovenop de Galata-brug om hun diner te vangen. Als je je hengel hebt thuisgelaten, dineer dan in een traditioneel meyhane-restaurant voor de beste wintervis, waaronder lüfer (blauwvis), palamut (tonijn), hamsi (ansjovis) en mezgit (wijting).
Romig drankje: Sahlep
In hartje winter in Istanbul omarmen oude mannen deze op een koperen koker gestoomde, romige drank uit de Ottomaanse tijd. Sahlep is een mix van hete mastiekmelk, suiker en bloem gemaakt van orchideeknollen, geserveerd met kaneel. Veel Turken drinken Sahlep vanwege de vermeende therapeutische kwaliteiten, maar het is ook gewoon ongelooflijk lekker en de perfecte remedie voor een koude winterdag. Geniet van sahlep samen met een zakje vers geroosterde kastanjes, bekend als Kestane Kebap, op straat gekocht.
Traditionele winterdesserts
Granen, vers en gedroogd fruit, noten, bonen, kikkererwten en suiker zijn de belangrijkste ingrediënten van aşure. Het is een pudding geserveerd ter gelegenheid van de dag waarop de Ark van Noah vastliep. De exacte componenten van dit papachtige dessert variëren per regio en familie, maar elke versie is perfect voor een koude dag. Een ander populair winters dessert is kweepeer, of ayva, traditioneel gepocheerd met kruidnagel en suikersiroop en geserveerd met klodders geklopte room. Het vruchtvlees wordt oranjerood en is een mooi contrast met de stukjes groene pistachenoten erop.
Lake Abant
Tijdens een stevige wandeling of rit met paard en wagen maak je je rondje van 7,2 kilometer langs het prachtige Abant-meer. Gelegen in het merengebied in de provincie Bolu en omgeven door met sneeuw bedekte sparren en beukenbomen.
Groot meer
Hoog, woest en verlaten… Alles in deze zuidoostelijke provincie Van in Turkije is extreem: het meer van Van is het grootste meer van het land en de vulkanen die boven de noordelijke en westelijke oevers uittornen zijn de hoogste pieken. Met kleine eilanden verspreid over het meer en oude kastelen, kerken, moskeeën en graven aan de oevers, is dit echt een prachtige plek. Het meer is zo zout dat het meestal niet bevriest in de winter, dus zelfs half januari, kun je de veerboot naar Akdamar Island nemen om de 10e-eeuwse kerk van het Heilige Kruis te bezoeken - het was ooit een koninklijke kerk van het Armeense koninkrijk Vaspurakan.
Meer weten?
Ben je helemaal enthousiast en wil je meer informatie over Turkije, klik dan hier.