Verenigde Arabische EmiratenGolf in Dubai: oases in een woestijnstad
Mijn eerste drive vindt plaats op de Dubai Creek Golf and Yacht Club. Twee keer was deze baan het toneel voor de Dubai Desert Classic, een van de topbanen dus in Dubai. De kreek zelf komt regelmatig in beeld en speelt zeker op de laatste holes een rol. Gelukkig zijn er wat expats die er regelmatig spelen om me door m’n rondje Dubai Creek heen te helpen. Want hole 1 is direct een lastige: een geonduleerde par vier van zo’n 380 meter met een blind schot naar de green. Zelf duik ik in de rechterhoek van de fairway net de rough in en kom onmogelijk in twee naar de green. Gelukkig ben ik er niet om een goeie score neer te zetten, maar om de baan in al haar facetten te leren kennen. Ik maak er goed gebruik van…
Fairway to Dubai
Was de eerste hole al een uitdaging, de tweede vraagt nog meer van je. Met slechts 317 meter van de gele tees (op deze baan wit; 375 vanaf de pro tees) is er aan je linkerkant overal water in het spel. Rechts wordt bewaakt door twee fairwaybunkers en wat overblijft is een smalle fairway. Mocht je het kortgemaaide gras hebben kunnen vinden dan is je volgende tik direct naar de achter het water van het aangelegde meertje gelegen green.
Gevarieerd golfen in Dubai
De zesde (360 meter) is een van de signature holes met vanaf de tee rechts voor de eerste keer het water van de kreek en links water van een meer. Het is een uiterst gevarieerde baan, met op hole 15 nog een eilandgreen. Maar hole 17 en 18 blijken inderdaad geweldige uitsmijters. Hier speel je letterlijk langs de Creek, met zicht op het water vol met dhow’s en waar een watervliegtuig gevuld met toeristen elk half uur z’n starts en landingen maakt. Zicht ook op Dubai, maar de blikvanger hier is vooral het iconische clubhuis. Deze nummer acht op de lijst van meest beeldbepalende golf-clubhuizen ter wereld eert door z’n markante vorm het maritieme verleden van Dubai en prijkt zelfs op een van de bankbiljetten in de Emiraten.
Uitdagende par 4
Ook de 18e is een overduidelijke signature hole. In de ochtend heb je nog wat wind in de rug, maar in de middag komt er een stevige bries vanaf de kreek van links. Dan is het oppassen want rechts is een meer en weet je de fairway toch te vinden op deze 360 meter lange par vier, dan hou je een tweede schot weer over nattigheid over. De green die links niet alleen door de kreek maar ook door drie flinke bunkers wordt bewaakt, kent rechts rondom ook nog eens water. Succes!
Dubai Creek
Een feestje om te spelen dus, deze course. Met een lengte van 5800 meter van onze tee niet extreem lang en de rough is niet hysterisch moeilijk. Alhoewel de herrie van de snelwegen er omheen soms wat afleidend kan zijn, laat de uitdaging om hier een goeie ronde neer te zetten je dat al snel vergeten. Mocht je er na je rondje Dubai Creek nog geen genoeg van hebben, dan kun je eindeloos doorgaan. Op de par 3-course bijvoorbeeld, of op de driving range met z’n Pro Tracer-matten en uitgebreide short game area. Ze zijn namelijk allemaal verlicht tot laat in de avond (greenfee ±185 euro).
Oase in de stad
De volgende uitdaging is The Address Montgomerie Dubai. Daar begint het feestje al direct bij aankomst. Het is namelijk een Troon-course, dus dat betekent service tot je er gek van wordt. Je clubs worden uit de auto gehaald en die vind je later terug op je buggy. De ontvangst bij de receptie, de aandacht op de driving range, de vriendelijkheid bij de diverse restaurants, de uitgebreide Academy; het is perfect. Waren het bij de vorige baan vooral snelwegen die je uit je concentratie konden halen; hier is het het uitzicht. Op de driving range al sla je je gratis ballen letterlijk richting een waanzinnig decor van schitterende wolkenkrabbers.
Plezierig golfen
The Address is, in tegenstelling tot veel andere banen in Dubai, een uiterst vergevingsgezinde golfbaan. Hier staat het plezier van de golfende gast voorop. Je bal kwijtraken is, behalve op de 18e wellicht, echt een opgave. Niet op de fairway? Dan lig je meestal in de woestijn, want de zanderige ondergrond is hier behouden gebleven en de fairways lopen er tussendoor. In ieder geval ligt je bal altijd speelbaar. Rond de baan staan schitterende ‘paleizen’ en er wordt nog steeds volop gebouwd. Toch heb je er weinig last van, net als van het stadsrumoer. Als je dan toch uit je concentratie wordt gehaald is het wellicht de galmende oproep tot het gebed uit de speakers van een aanpalende moskee.
Service totdat je er gek van wordt...
Uitdagende holes in een woestijnstad
Op hole 6 is er water in het spel en word je voor het eerst uitgedaagd, net als op de par 5 negende die naar links meandert en een green bewaakt door water kent. Op de teebox van hole 10 krijg je weer zó’n schitterend zicht op de skyline van Dubai dat het je moeite kost je concentratie vast te houden. De green van hole 13 heeft, als je het van bovenaf zou kunnen bekijken, de vorm van de Verenigde Arabische Emiraten en is volledig omgeven door water. Daar omheen liggen in 360 graden allerlei verschillende teeboxen, waarbij elke dag weer voor een andere wordt gekozen.
Signature hole
Je approach op de par 5 14 is lastig. Het is een blind schot omdat je over een gigantische bunker heen moet die diep de fairway inloopt. De 16e is de op een na langste par vier van 410 meter en vraagt accuratesse. En dan de 18e, de signature hole. De sterke geonduleerde en smalle fairway van deze 526 meter lange par 5 (!) gespeeld vanaf de sapphire tees (bij ons zou dat geel zijn, de pro mag er hier bijna 600 meter over doen) is helemaal omgeven door water en loopt eerst naar links en vervolgens weer naar rechts. Je tweede schot met een houtje moet heel precies zijn en de longhitters kunnen dan wellicht voor de green gaan. Maar die is weer smal en lang. Kortom, hier kun je de score van je ronde maken, maar nog eerder breken! (Greenfee afhankelijk van seizoen en tijdstip start van 165 tot 230 euro).
Trump in Dubai
Met de door Troon-medewerkers lekker fris gewassen en schoongepoetste clubjes in de tas besluit ik even een kijkje te nemen bij Trump International Golf Club. Het clubhuis is op z’n Trumpiaans: grotesk en vooral van veel goud, koper en marmer voorzien. Er is een infinitypool op het dak, een uitgebreide gym en spa, je kunt er na afloop aan de waterpijp lurken in de shishabar terwijl je een biertje drinkt, er zijn diverse restaurants, aparte ruimtes voor clubleden… Kortom, luxe all over. Ik krijg een buggy mee en rijd een snel rondje. Ook hier, net als wat andere banen, veel wasteland van woestijnzand. Logisch, want het kost een vermogen om die dorre en droge woestijn het gras sappig en speelbaar te houden. De fairways lopen taps naar de greens toe. Een secure approach wordt er van je gevraagd, anders rolt je bal geheid in een van de greenside bunkers. Voor het clubhuis vind je een enorme vlakte waar enkele holes starten of op uitkomen. En de rest speelt zich tussen de gloednieuwe villa’s langs de holes af (Greenfee van 150 tot 300 euro).
Midden in de stad
M’n trip zit er al bijna weer op, maar gelukkig is er nog The Faldo! Het is een van de drie banen van exploitant Dubai Golf, waartoe ook Dubai Creek en absolute topbaan Majlis behoort. The Faldo - ook weer midden in de stad en een van de banen van de Emirates Golf Club herkenbaar aan het beroemde clubhuis in de vorm van een bedoeïnentent - is de enige 18 holes championship course in Dubai die volledig is verlicht.
Greens in kunstlicht
Het moet uniek zijn om in dat bijzondere decor van al die wolkenkrabbers een rondje te lopen. Niet eenvoudig overigens, begrijp ik, al was het maar omdat je op de greens in het kunstlicht nauwelijks een goede lijn kunt lezen. Maar misschien nog meer omdat oud-topspeler Nick Faldo deze voormalige Wadi-course in 2005 herinrichtte en hij als Pietje Precies die hij als speler was, dit ook van jou als amateur vraagt. Op twee holes na is er water in het spel! Veel greens speel je dan ook over dat water aan. Door de enorme lichtmasten doet het allemaal wat afgekaderd en hoekig aan en de compacte baan is als commercieelste van de drie afgeladen vol. Door het drukke schema is onderhoud lastig en je ziet dat terug aan de fairways en greens.
The Faldo
The Faldo loopt helemaal rondom de bekende topbaan Majlis Course, waar al sinds 1989 op een enkele uitzondering na, ieder jaar de Desert Classic wordt gehouden. Als je op The Faldo op hole zestien eindigt heb je zicht op de veel gefotografeerde teebox van hole 8 van Majlis, de favoriete hole van bijna elke speler op de tour vanwege het bijzondere zicht op de skyline van de stad (spelen op een van de drie banen van Emirates Golf Club kost je zo’n 25 euro voor de par 3-course tot 160 euro voor The Faldo en 250 euro voor Majlis).
Golffeestje in Dubai
Voor de golfer heeft Dubai veel te bieden. Het stikt er letterlijk van de indrukwekkende golfcourses. Emirates Golf Club heeft al drie banen, Jumeirah biedt twee Greg Norman Design-courses aan. En zo zijn er nog een tiental topbanen voor de fanatiekeling beschikbaar. En vergeet niet dat je in de andere emiraten ook terecht kunt voor een rondje, want bijvoorbeeld Abu Dhabi, waar je in anderhalf uur naartoe kunt rijden, beschikt ook alweer over vijf prachtige golfbanen. Het is een fantastische ervaring om in zo’n bijzonder decor, waarvoor je ogen tekort komt, te mogen spelen. En waarvoor je de nodige pecunia moet meenemen, maar wie handig is kan via internet en/of je verblijf de nodige voordeeltjes boeken!
Genoeg te beleven in een woestijnstad
Overigens is zelf autorijden naar de clubs in Dubai prima te doen. De snelwegen zijn, net als alles in de stad, groot. Twaalf banen? Veertien? Zestien? Het is er. Wel moet je soms een tijdje doorrijden om onder de weg door om te keren en weer terug te rijden naar de afslag die je dus aan de andere kant moet hebben, want grote hekken in het midden geplaatst op een betonnen muur moeten voorkomen dat er gewoon wandelend wordt overgestoken…
En verder is het, zoals overal, opletten. De regels worden niet altijd in acht genomen. Het kan zijn dat iemand een afslag mist en achteruit terugrijdt of soms zelfs omkeert en tegen het verkeer in naar de afslag rijdt. Maar verder is het vrij eenvoudig van opzet: in Motor City vind je de autodealers, in Studio City de televisie- en filmstudio’s, in Media City de uitgevers en in Sports City de cricket-, polo- en voetbalvelden. Maar ook de kamelenrenbaan, het kamelenhospitaal en de kamelenmarkt.
Golfen in de woestijn
Om de woestijn op te zoeken moet je inmiddels een aardig eindje sturen en daar blijkt dat de eindeloze lege zandpartij steeds verder wordt weggeduwd voor uitgebreide luxe woonprojecten als Falcon City, Arabian Ranches en The Village. Nog een klein ding: check of je huurauto over goeie ruitenwissers beschikt. In deze ongekende tijden van veranderende weersomstandigheden begon het op enig moment letterlijk te hozen en bij veel auto’s blijkt dan het rubber al jaren te zijn vergaan…
Meer dan een golfbestemming
Even klaar met golf? Dan heeft Dubai je verschrikkelijk veel te bieden. Met het oog op een olieloze toekomst investeert het emiraat miljoenen dollars in het toerisme. Het streven is om in alles het ‘grootste’ te zijn. Neem de Dubai Fontein. In een meer voor de deur van de Burj Khalifa (hoogste gebouw ter wereld) en de Mall (grootste winkelcentrum ter wereld) vind je dit waterspektakel dat, verlicht door 6600 lampen, 25 projectoren en diverse vuurspuwers, op elk moment 83.000 liter water in de lucht spuit. Vooral in de avond is het een spectaculair schouwspel. Dubai bezit het grootste themapark, het grootste aquarium, de grootste overdekte skihal en, als het klaar is, het grootste vliegveld ter wereld. Vervelen kun je je er niet! Lees er ook meer over in ons stedentrip-verhaal over Dubai.