Duitsland3 tips voor een fijn uitje naar Münsterland
Tip 1 is simpel: ga lekker fietsen! Fietsen is hier onderdeel van het dagelijks leven. De enige stress is misschien keuzestress: je mag kiezen uit zo’n 4.500 kilometer aan bewegwijzerde, behoorlijk betoverende fietsroutes, kriskras door het parkachtige buitengebied. Voornamelijk vlak, nergens saai.
Ook fijn: het netwerk van fietsknooppunten in het Münsterland sluit nu naadloos aan op het netwerk in de Achterhoek en Twente. Je tuft op je dooie gemak langs een van de vele rivieren, of je zoekt de uitdagende hoogtemeters op in de streek Baumberge of het idyllische Tecklenburger Land.
- © Philip Foelting
Veel fiets-variatie in Münsterland
Voor overzichtelijke dagtochten zijn er ruim 200 rondes, vaak met een grappig of interessant thema. Vaste prik, waar je ook komt in het Münsterland: schilderachtige oude dorpskernen, bijzondere kastelen, onbedorven landschappen om zo in te lijsten, schattige vakwerkhuizen en boerderijen en gezellige horecagelegenheden om even af te stappen! De bruisende studentenstad Münster is trouwens ook een uitstekende uitvalsbasis voor fietstochten.
Ontspannen met fijne picknick
De picknick, genoeglijk buiten eten uit een mandje, is ooit ontstaan in de Engelse countryside. In het Münsterland hebben ze het tot op grote hoogte geperfectioneerd. De vele boerderijwinkels bieden genoeg proviand voor jouw picknick. Je vindt hier altijd wel een bijzondere, idyllische picknickplek, die de belevenis vanaf je dekentje nog mooier maakt. In de tuin van een stoere burcht of chic kasteel, ergens in het veld tussen de alpaca’s, aan de oever van een rivier, in een van de tuinen of parken waar het Münsterland zo trots op is of bovenop een natuurlijk ‘balkon’ op de flank van een heuvel.
- © R. Dombrowski
De pure smaken van het Münsterland
De Westfaalse keuken is vooral eerlijk, gemoedelijk en ontwapenend lekker. Of zoals ze het hier zelf zeggen: ‘Herzhaft und Herzlich’. Vrij vertaald: pure smaken, goede ingrediënten, eerder hartig en krachtig van smaak dan subtiel en onbestemd. Bovendien ‘herzlich’ omdat iedereen hartelijk welkom is aan tafel. De traditie van goed koken, vol aandacht en passie, dat vinden ze hier een zaak van eer. En iedereen mag meegenieten, graag zelfs.
- © Philip Foelting
Slow food uit het Münsterland
Ga vooral op zoek naar de restaurants met het keurmerk ‘Münsterland Siegel’. Daar wordt namelijk hoofdzakelijk met regionale ingredienten gekookt. Van het veld direct op jouw bord. Het hippe begrip ‘slow food’ is hier nog niet overal doorgedrongen, maar het principe komt op hetzelfde neer: oorspronkelijke gerechten en verfijnde klassiekers, al dan niet in een origineel nieuw jasje, daarvoor heb je als keukenmeester geduld en toewijding nodig. Die haal je niet uit de magnetron.
Info
Vanaf Utrecht ben je binnen drie uur in het Münsterland, letterlijk 'om de hoek' dus. Meer info, ook over de kerstperiode, vind je op https://www.muensterland.com/nl/toerisme/