DuitslandOp zoek naar een actieve vakantie? Go Germany!
Natuur en historische stadscentra
De nieuwe premium wandelroute Donauwald loopt van Günzburg langs de Jonge Donau naar Schwenningen, is gecertificeerd door het Duitse Wandelinstituut en vanuit beide richtingen bewegwijzerd. Ook de verbindingswegen naar de stadscentra en treinstations zijn gemarkeerd. Alle routes zijn via de website van Donauwald te downloaden. Deze 59 kilometer lange, vlakke wandelroute biedt naast mooie uitzichten ook leuke bezoekjes aan historische steden. Pas op! Van november tot en met februari houdt het Donauwald een winterslaap en mag er niet in het bos gewandeld worden.
Nieuwe fruitfietsroute in Saksen
De nieuwe Obstland Radroute loopt door het Sächsische Obstland, ook wel de Betuwe van Saksen genoemd. Deze fruitfietsroute - langs boomgaarden en dorpjes - is verdeeld in drie etappes met een gemiddelde lengte van 25 kilometer. Onderweg kun je fruittelers bezoeken en van vers fruit genieten. Het middelpunt is het dorp Börtewitz, tussen Leipzig en Dresden. Vanuit het stadje Leisnig sluit de Obstland Radroute aan op de 120 kilometer lange Mulderadweg, een fietsroute langs de rivier en kastelen, waaronder het fameuze slot Colditz.
- © Shutterstock
Topklasse wandelregio
Hochschwarzwald heeft begin dit jaar de certificering 'premium wandelregio' ontvangen. Dit certificaat van het Duitse Wandelinstituut is drie jaar geldig en garandeert natuurliefhebbers een uitgebreid aanbod aan wandeltochten. Binnen het wandelroutenet van 1.700 kilometer in het Hochschwarzwald zijn er tien gecertificeerde gastronomische wandelroutes en 25 premium winterwandelroutes. Wandelaars beleven de mooiste tochten rond de 1.493 meter hoge Feldberg, de Wutachschlucht (de 'Grand Canyon van Duitsland') en de in de ijstijd ontstane meren Titisee en Schluchsee.
Lees ook:
Nummer één
De 520 kilometer lange Weser-Radweg is bij de jaarlijkse verkiezing van de Duitse fietsersbond ADFC verkozen tot de populairste langeafstandsfietsroute in Duitsland. Voor het eerst in vijftien jaar kozen de Duitse fietsers in 2019 een nieuwe nummer één. De voormalige favoriet Elberadweg staat nu op de tweede plaats en de RuhrtalRadweg op nummer drie. Vanuit het Weserbergland loopt de Weser-Radweg - zonder steile hellingen - langs de rivier de Weser tot aan de Noordzee. Onderweg passeer je onder andere de steden Bremen en Bremerhaven, met als eindpunt Cuxhaven.
- © Shutterstock
Kamperen in de wildernis
In het Beierse Frankenwald mag je sinds kort semi-wild kamperen. Op een afgelegen terrein van 400 vierkante meter in Kleintettau, bij de Rennsteig, kunnen wandelaars hun tent op één van de houten platforms of gewoon op de bosgrond neerzetten. Zonder eerst hout te sprokkelen, stook je hier een vuurtje, want er is een kampvuurplaats - inclusief brandhout. Ook is er een buitentoilet aanwezig. Natuurliefhebbers met een online reservering mogen hier één nacht blijven slapen, dan moeten ze weer verder. Vanaf 1 april is deze kampeerplaats geopend.
- © Shutterstock
Ontspannen door het Ruhrgebied
De Radschnellweg Ruhr (RS1) is een proefproject voor heel Duitsland. Het eerste deel tussen Mülheim an der Ruhr en Essen is al klaar. Deze fietssnelweg wordt de komende jaren geleidelijk uitgebreid. Uiteindelijk zal de RS1 dwars door het Ruhrgebied lopen: van Duisburg naar Hamm. De RS1 is vooral gericht op forensen: breed opgezet, gescheiden van voetgangers en zonder kruispunten met verkeerslichten. Maar ook voor actieve vakantiegangers is dit een ontspannen en veilige fietsroute tussen de steden in het Ruhrgebied, dwars door een groen landschap.
- © Shutterstock