Fins Lapland: betoverend winterwonderland

FinlandFins Lapland: betoverend winterwonderland

Het sprookje is waar. Terwijl wij in Nederland op sneeuw en ijs wachten tot we een ons wegen, is het in Fins Lapland nog wél gewoon keihard winter. En dat levert sprookjesachtige plaatjes op. Ontdek dit betoverende land met z’n ongerepte natuur en talloze mogelijkheden tot winterse activiteiten.

Over Lapland

Lapland is de naam voor de meest noordelijke gedeelten, bijna geheel voorbij de Poolcirkel, van Noorwegen, Zweden, Finland en een stuk van Rusland. Het gebied in Finland is groter dan de Benelux, maar er leven slechts 185.000 inwoners, waarvan zo’n 7.000 oorspronkelijke bewoners, de Sami. De winters zijn lang en koud en de zon komt van oktober tot februari niet boven de horizon uit, waardoor het schemerachtig blijft. Het dunbevolkte bergachtige landschap, met uitgestrekte bossen, vlaktes en vele meren en rivieren wordt ook wel gezien als de laatste wildernis in Europa. De eerste sneeuw valt in oktober, november en smelt in april of mei. De temperaturen kunnen tot vele tientallen graden onder nul dalen.

  • De winters zijn lang en koud.

Het Lapse wintersportavontuur

Je kunt er prima skiën. Oké, het skigebied is niet heel erg uitgebreid en de temperaturen kunnen ver onder het vriespunt zijn. Maar de sneeuwkwaliteit is fantastisch en een rij voor de lift hoef je niet te verwachten. Als de skilift overigens niet stijf bevroren is… Maar geen zorgen hoor, want geloof me, er is genoeg te doen! Je zult je in zo’n week winter(sport)vakantie echt niet vervelen. Wij ondernamen het Lapse wintersportavontuur vanuit de Ukonhattu lodge, een sfeervolle voormalige houthakkerslodge aan het stijf bevroren Pyhäjärvi-meer. 

  • Een echte Arctische beleving.

Wandelen op tennisrackets

Skiën stond wel op ons programma tijdens ons weekje Fins Lapland. Maar de wind gierde zo hard op de top van de berg, dat de gevoelstemperatuur tot vele tientallen graden onder nul was gedaald. Een echte Arctische beleving, maar niet fijn afdalen op ski’s… We hebben het aan ons voorbij laten gaan. En dat gaf niets, want Scandinavian Wintersports die de reis organiseert, biedt zoals eerder gemeld allerlei activiteiten aan. Neem een sneeuwschoenwandeling in het Pyhä-Luosto National Park. Het is één van de dik dertig nationale parken die er in Finland te vinden zijn. De beschermde natuur kent daardoor een schat aan flora en fauna. Gelukkig krijg je gidsen mee die je van alles kunnen vertellen over het bijzondere landschap. Zo daal je af naar de Isokuru-kloof, gevormd in de laatste ijstijd, toen er gewoon een drie kilometer dikke ijslaag op het land lag! Toen dat eenmaal begon te smelten was het slechts een kwestie van tijd voordat de kloof werd uitgesleten. Stel je maar eens voor: drie kilometer ijs - niet in lengte hè, maar in de hoogte! Als watermassa… Intussen wandel je op je ‘tennisrackets’ vrolijk verder. Regelmatig kom je hutten tegen, waar door de bezoekers vrijelijk gebruik van wordt gemaakt om een vuurtje te stoken en een lunch te bereiden. Dat deden wij ook. We hadden worstjes mee en die ga je lekker roosteren om vervolgens met een broodje op te peuzelen. Terwijl je heerlijk opwarmt. Maar daarover zo meer.

  • Sneeuwschoenwandeling in het Pyhä-Luosto National Park.

Feest van flora en fauna

Want deze parken zijn zoals gezegd een walhalla voor flora en fauna. Adelaars, rendieren (uiteraard), lynxen, elanden, beren, wolven… Je zult ze niet snel tegenkomen, maar ze zijn er wel. Niet voor niets dat veel bezoekers de parken intrekken, soms voor een paar dagen. Intussen zijn we lekker opgewarmd en dan blijkt dat je een belangrijke les hebt gemist. Je trekt je thermische kleding en je handschoenen weer aan en vervolgens duik je van die behaaglijke warmte de kou in. Maar daarvoor heb je behoorlijk lopen zweten van de inspanning onder al die lagen kleding en de condens bevindt zich daar nog in… Die tientallen graden onder nul weten daar wel raad mee. Je hebt het gevoel alsof je bevriest. En dat doet pijn. Lesson learned? Kleed je altijd volgens het laagjes systeem. Voorkom hiermee transpiratie en neem altijd een extra, droog paar handschoenen en/of sokken mee.

Lees ook: 

Danielle bezocht Fins Lapland in de zomer

  • Rendieren: je komt ze gewoon tegen.
Rons tipRons tip

Pyhä is het oudste skigebied van Finland (1964) en bestaat uit 14 afdalingen, zowel blauw, rood als zwart. Er zijn acht liften, waarvan twee stoeltjesliften en de pistes zijn overdag verlicht tot een uur of zeven. Hoogste punt is 540 meter, laagste 280 meter en de langste afdaling is 1.800 meter. Pyhä staat bekend om de fantastische sneeuwkwaliteit en de off piste-mogelijkheden in het direct aangrenzende National Park. Zeer aan te bevelen!

Rijden over de sneeuw

We laten ons niet weerhouden door de kou. Meer willen we! We gaan op pad met een snowscooter. Zo’n stoere motor waarmee je eenvoudig over sneeuw kunt rijden. Maar voor je op pad gaat, moet je je eerst wapenen tegen die kou. Dus: je eigen beschermende (ski)kleding aan, daarover een arctische overall, speciale laarzen, ultradikke wanten over je handschoenen, een balaclava (dunne bivakmuts) en een helm. Dan pas ben je bestand tegen de temperaturen van tientallen graden onder nul, die door de snelheid van de machine nog extra worden geaccentueerd. Neem voor vertrek nog wel even de rij-instructies van de gids tot je. Aan de rechterkant zit de gashendel. Met al die dikke wanten is het lastig gevoel te krijgen, dus de eerste meters zijn even doseren. Maar alles went, en uiteindelijk glijden we in een mooi tempo het bevroren meer over. Voor je het door hebt, ben je, na het meer, de dik besneeuwde bossen en een aantal moerasgebieden, 29 kilometer en twee uur verder!

  • Op pad met de snowscooter.

De muggen helpen

Dan stoppen we bij Kopara, een rendierfarm. Anssi Kiiskinen is de 45-jarige rendierhouder die uit een familie komt waar al tweehonderd jaar rendieren worden gehouden. Om op te warmen duiken we snel de Kota in, een traditionele Lapse tent. Daar horen we dat er in totaal wel 200.000 rendieren los rondlopen in de bossen van Fins Lapland. Maar hoe hou je dat uit elkaar? Gewoon, door ze te oormerken legt de Fin uit. Dat proces is overigens heel bijzonder. Nadat de vrouwtjes hebben gejongd en de dieren de natuur in worden gestuurd, komen in juli de muggen. Die houden wel van rendieren om te prikken. Dus vormen de beesten grote, dicht opeengepakte groepen, waardoor zij die binnen zo’n groep staan niet worden gestoken. En dat nu vergemakkelijkt het oormerken aanzienlijk voor de rendierhouder. In september gebeurt er weer zoiets opmerkelijks in de natuur, want als de mannetjes bronstig worden verzamelt hij soms wel vijftig vrouwtjes om zich heen. Dat is voor de rendierhouders weer een mooi moment om te scheiden wie er voor de vleesconsumptie in aanmerking komt, of in het bos mag blijven.

Lees ook: 

Uitdagende wintersportactiviteiten in Lapland

4 x bijzonder overnachten in Finland

Vier redenen om naar Finland te gaan

  • Bij Kopara, een rendierfarm.

Soepel door de bochten

Wat ook zo leuk was om te doen: op pad met de sledehonden! Je zou ze allemaal wel willen knuffelen, maar vergis je niet. Het zijn net werkpaarden, die worden geacht niet te grazen en voortdurend alert te zijn. Ook de sledehonden moeten aan de bak. Met maar liefst acht honden voor de slee, een passagier in de slee en jijzelf achterop om te sturen is het verbazingwekkend hoe snel de toch best grote slee door de sneeuw ploegt. Pas wel op bij scherpe bochten. De enthousiaste Siberische of Alaska-husky honden willen graag de bocht afsnijden, maar omdat je dwars door de bossen gaat, staan er nogal wat bomen in de weg. Het kost wat oefening maar uiteindelijk heb je door hoe je het beste achterop de slee moet manoeuvreren om het gevaarte soepel door de bochten te krijgen. Met al die ervaringen rijker kijken we terug op een prachtig winters avontuur. Een aanrader voor wie eens wat anders wil dan die overvolle Europese pistes tijdens je weekje wintervakantie!

  • Op pad met de sledehonden.

Laps Winteravontuur

De Ukonhattu lodge of de bij Asteli in het bos verscholen vierpersoons houten cottages zijn je verblijf bij het Laps Wintersportavontuur. De sfeervolle Ukonhattu lodge is ook exclusief te boeken voor je eigen gezelschap van acht tot zestien personen. Ze liggen vlakbij Pyhä (spreek uit: Puuhà) dat 125 kilometer voorbij de poolcirkel ligt. Houd er rekening mee dat er in december en januari daglicht is van circa half tien tot half drie. Scandinavian Wintersports biedt tal van reizen in Lapland aan, waaronder het Laps Wintersportavontuur. Tijdens deze reis maak je onder andere een sneeuwscooter- en huskysafari, een sneeuwschoenwandeling, een avondwandeling op zoek naar het Noorderlicht, bezoek je een rendierfarm, ga je ijsvissen, Alpine-skiën of snowboarden en crosscountry-skiën en bezoek je de kerstman in het Santa Village in Rovaniemi op de Poolcirkel. Meer weten? Tel. 075 - 615.97.59 of kijk op scandinavianwintersports.nl. Met een eigen chartervlucht vlieg je in drie uur vanaf Amsterdam naar de poolcirkel in het winterseizoen.

Lodge
  • De sfeervolle Ukonhattu Lodge.
Meer over