MaltaBijzondere Werelderfgoedsites op Malta
De hoofdstad van Malta, Valletta, staat sinds 1980 in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Soevereine Militaire Hospitaalorde van Sint Jan van Jeruzalem en heeft één van de hoogste concentraties aan historische bezienswaardigheden ter wereld. Valletta beschikt over liefst 320 monumenten die allen binnen een oppervlakte van ruim een halve vierkante kilometer liggen.
Lees ook:
5 redenen waarom Malta als vakantiebestemming in de lift zit
Van bijzondere betekenis...
Valletta voldoet als stad aan twee belangrijke UNESCO-criteria en daarom neemt de stad volgens deze organisatie een plek in op de Werelderfgoedlijst:
“Het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie”
en
“Het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis."
- © Shutterstock
Megalitische tempels
De megalithische tempels van Malta is een verzameling van zeven tempels op de Maltese archipel die dateren uit de prehistorie. De bouw van de tempels gaat terug tot 3.600 tot 2.500 v. Chr. Op het eiland Malta zelf staan de tempels van Ħaġar Qim, Mnajdra en Ħal Tarxien. Dit zijn unieke architectonische meesterwerken, zeker gezien de beperkte middelen waarover de toenmalige bouwers beschikten. Uit de complexen Ta' Ħaġrat en Skorba blijkt hoe de traditie van het tempel bouwen op Malta van generatie op generatie is doorgegeven.
Oudste vrijstaande bouwwerken op aarde
De twee tempels van Ġgantija op het eiland Gozo zijn bijzonder vanwege het gigantische formaat. De bouwwerken dateren uit het bronzen tijdperk. Het zijn de oudste megalithische tempels en ze vormen het bewijs dat er ten minste duizend jaar vóór de bouw van de Egyptische piramides van Gizeh al mensen woonden op het eiland. De twee tempels zijn de oudste vrijstaande bouwwerken op aarde en ze werden in 1980 door UNESCO opgenomen in de lijst van het Werelderfgoed. In 1992 werden daar de vijf megalitische tempels op Malta aan toegevoegd. Volgens UNESCO voldoen de tempels op Malta en Gozo aan een belangrijk criterium:
”Het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt".
Lees ook:
in dit verhaal lees je meer over de bijzondere bouwwerken
Prehistorisch heiligdom
Het Hal Saflieni Hypogeum is een uit steen gehouwen ondergronds complex, dat door de tempelbouwers gebruikt werd als heiligdom en als begraafplaats. Het is in 1902 tijdens bouwwerkzaamheden ontdekt en het heiligdom wordt beschouwd als een van de belangrijkste prehistorische monumenten ter wereld. De drie ondergrondse niveaus dateren uit de periode tussen 3.600 v. Chr. en 2.500 v. Chr. Het gehele complex beslaat meer dan 500 vierkante meter en het diepste punt ligt ruim tien meter onder straatniveau. Het Hypogeum is in 1980 door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
Info
Malta is een archipel in het midden van de Middellandse Zee bestaande uit drie hoofdeilanden: Malta, Comino en Gozo. Malta staat bekend om zijn geschiedenis, cultuur en tempels die meer dan 7.000 jaar oud zijn en is de thuisbasis van drie UNESCO-werelderfgoed sites. Naast de forten, megalithische tempels en grafkamers is Malta gezegend met bijna 3.000 zonuren per jaar. De archipel staat bekend om het duiken, dat liefhebbers van over de hele wereld trekt. Er zijn dagelijkse vertrekken naar Malta vanaf alle grote luchthavens in het hele land, met een gemiddelde vliegtijd van 3 uur.
Meer info? Kijk dan op www.visitmalta.com