SpanjeCulinaire citytrip: smullen in Madrid
Ik koester een groot geluk: mijn casa in Denia, ongeveer halverwege de heuvels tussen de vliegvelden van Valencia en Alicante. Wij brengen de kerstdagen dus vrijwel altijd onder de Spaanse zon door. Wie zijn wij? Mijn dochter – Victoria – en ik, soms vrolijk vergezeld door een sportief heerschap van RonReizen. Voor de kerst hadden wij een gezellig moeder-dochter-uitje bedacht: een korte culinaire citytrip naar Madrid.
Madrid: hete zomers, koude winters
Vic heeft een bijzondere band met Madrid. Inmiddels alweer twaalf jaar geleden heeft ze haar Master in Finance afgerond aan de IE Universiteit. Kleine meisjes worden groot. In die periode ben ik hier regelmatig geweest en... verliefd geworden op de sfeervolle hoofdstad met zijn ruime straten, mooie pleinen, lieve mensen en die ontelbare terrassen, want een groot deel van het culturele en culinaire leven vindt in de buitenlucht plaats. Madrid ligt met zijn meer dan drie miljoenen inwoners op bijna 700 meter boven de zeespiegel. En heeft een continentaal klimaat. Kort door de bocht: hete zomers, koude winters.
Van Valencia naar Madrid
Van Denia reden we met onze oude auto naar Valencia. Naar station Joaquin Sorolla om precies te zijn, in de binnenstad. Even scherp zijn, want dit is niet het centrale treinstation. Een rit van ruim een uur. Parkeren kan vlakbij in diverse parkeergarages, voor vijftig uur vier tientjes en 60 cent... Dat ben je in Nederland al in een avondje Amsterdam kwijt! Vanuit Joaquin Sorolla stappen we in de hogesnelheidstrein naar Madrid. Let wel op, want de Ave – zoals de supersnelle trein heet – arriveert op twee treinstations in Madrid en daar dus ook weer vertrekken. Station Chamartin en Atocha.
Madrid: here we come
Als je online je ticket boekt, kijk ik altijd naar het verschil tussen Economy en Businessclass. Af en toe is het prijsverschil namelijk minimaal. Afhankelijk van het tijdstip is bij Business een ontbijtje of sandwich inbegrepen. Flesje water en kopje koffie to go. Madrid here we come! Houd rekening met de veiligheidscontroles en dat je op tijd moet zijn. Een half uur is vroeg genoeg. Vervolgens 'vliegt' de Ave met bijna 300 kilometer per uur door La Mancha, ongeacht het weer. Binnen twee uur ben je van Valencia in de hoofdstad.
Neem een taxi in Madrid
In Madrid kies ik vrijwel altijd voor een taxi. Voor het treinstation staan ruime rijen. Een taxiritje kost rond de 10 euro naar het centrum. Eigenlijk kun je geen slechte keuzes maken bij boetiekhotels en restaurants in Madrid. Wij trakteren ons als kerstcadeau op twee nachten in hotel Santo Mauro. Tip bij het boeken? Check of je écht wel wil ontbijten, want dit is met 55 euro per persoon een tikje aan de prijzige kant voor yoghurt, fruit en thee. Je kunt ook ergens in de buurt op een terras ploffen en een pan con tomate bestellen.
Wijken in Madrid: Almagro en Recoletos
Het Santo Mauro ligt pal bij de hippe designbuurt in Almagro. In deze wijk wemelt het van klassieke herenhuizen, monumentale ambassades en kunstgalerijen, maar ook van gerenommeerde restaurants. Je bent op loopafstand van Recoletos, een wijk waar nog veel meer prachtige winkels en restaurantjes te vinden zijn.
Wat ik zo ontzettend gezellig vind in Madrid is dat ook in december cafés en restaurants hun buitenplaatsen openen. Je zit behaaglijk onder infrarot-lampen, kijkt je ogen uit en zit lekker te smikkelen. Na een wandeling door Recoletos kwamen we bij het restaurant Lobito de Mar, een Seafoodbar met verrukkelijke kleine gerechtjes, perfect geschikt voor een lichte lunch. Noteer maar: king crab avocadosalade, fried aubergines, grilled clams en oesters. Smullen.
Vis, vlees en vegi in Madrid
Zelfs in de wintermaanden ga je in Spanje niet op Nederlandse tijden eten. Als je voor 20:30 uur in een restaurant komt, kijken ze je vriendelijk aan en ben je meestal wel de eerste gast. Wij hadden een tafel gereserveerd in La Maquina Jorge Juan. Een fijne plek waar je naast heerlijke vis ook fantastische vleesgerechten kunt eten.
Victoria en ik delen altijd alles en bestellen bij voorkeur voor- en tussengerechten zodat we van verschillende proeverijtjes kunnen genieten. Sowieso wordt in de Spaanse horeca bij het eten het woord Compartir groot geschreven en belandt elk bordje automatisch in het midden van de tafel. Bij 1 dessert zijn 2 lepeltjes Ningún problema!
Cultureel Madrid: Prado
De volgende ochtend maken we bij strakblauwe hemel een wandeling door Madrid. Reisdoel? Prado! Onderweg kwamen we ontelbaar veel kerstmannen op racebikes, shoppers, gewone motors en scooters tegen, die de kerstsfeer extra benadrukten.
Het Museo del Prado is een van de grootste kunstmusea ter wereld en altijd een bezoek waard. We liepen drie uur lang door de zalen. Ik vind het jammer dat je uiteindelijk zo weinig onthoudt, maar bij mijn volgende visite aan Madrid staat het Prado zeker weer op mijn to-do en to-see lijstje.
Must Go Madrid: Sala de Despiece
Een absolute Must-Go in Madrid is voor mij restaurant Sala de Despiece. Niet goedkoop, maar echt elke euro waard. Gevestigd in een voormalige slagerij met een sobere, zelfs kille uitstraling, maar werkelijk een regelrechte smaaksensatie.
De basis zijn tapas, maar op een andere, spectaculaire manier gefabriceerd. Veel gerechtjes krijgen vlak voor je ogen aan tafel de finishing touch. Je kunt al la carte bestellen of kiezen tussen twee menu’s. We namen het tweede menu en het was fantastisch. De artisjok en Lomo de Ternera waren mind-blowing.
Je moet hier absoluut reserveren, maar je kunt ook buiten voor de deur wachten tot een tafeltje vrijkomt. As je online reserveert, check dan de tijden, want ze werken in shifts. En het leuke van Madrid en dit restaurant is, het kan tot lekker laat en wij willen juist liever wat eerder...
Ik verheug me nu al op een nieuwe culinaire testtrip.