Dominicaanse RepubliekChocoladefans opgelet: hier is jouw bonbon geboren!
Volop cacao
De Dominicaanse Republiek is allereerst een heerlijk vakantieland. Fijne resorts, mooie stranden, lekker weer… heus, het is er goed toeven. En laat nu juist dat fijne klimaat - tropisch, vochtig - bij uitstek geschikt zijn om cacaobonen de telen. Dan doen ze dan ook volop, want verleden jaar werd er 80.000 ton geproduceerd. De export naar Europa leverde 95 miljoen euro op en België nam daarvan maar liefst 30 procent voor haar rekening.
Biologische bonen
Nog een belangrijk ding: het is ten opzichte van de concurrenten de belangrijkste uitvoerder van biologisch gecertificeerde cacao. Het wordt op een natuurlijk manier verbouwd zonder hulp van chemische meststoffen of herbiciden (onkruidverdelgers). De cacao kent dan ook labels van o.a. Fair Trande, UTZ Certified en Rainforest Alliance. En het is ook nog eens goed voor de werknemers die in een gezondere omgeving werken.
Zoveel?
Het grootste deel van de productie komt uit de provincie Duarte. Daar zijn maar liefst 40.000 ondernemingen gevestigd die zich bezighouden met de teelt van biologische cacao. Dat betekent ook dat maar liefs 350.000 mensen er een baan hebben en de bedrijven zo voor het levensonderhoud van de lokale bevolking zorgen. Bovendien houdt het de leegloop van het platteland naar de steden tegen.
Lees ook:
Dominicaanse Republiek: Puerto Plata is het nieuwe Punta Cana
Proef de bodem
Dat het Caribische ’terroir’ in vruchten, noten, bloemen en kruiden terug te proeven en te ruiken is, zorgt voor wereldwijde liefhebbers van de producten uit deze streken. Die Caribische bodem proef je dus ook zeker terug in de cacao van de Dominicaanse Republiek. Daarom is het ook naast suiker het tweede belangrijkste landbouwproduct van het land!