Aruba12 x overheerlijk culinair op Aruba
Aruba is een ware culinaire hotspot. Het is ongelooflijk hoeveel leuke, lekkere en verfijnde restaurants, bars en andere verrassende culinaire adressen dit eilandje herbergt, terwijl het amper groter is dan het eiland Texel. Hier 12 overheerlijke culinaire tips!
1. Renaissance Hotel
Op Aruba logeer ik bij twee verschillende hotels: Renaissance en Boardwalk (zie verderop). Hoogtepunt van mijn verblijf is het bezoek aan Renaissance Island, het privé-eilandje van het hotel op 10 minuten varen met de speedboat (niet-gasten betalen entree) met witte zandstranden, roze flamingo’s en groene mangroves. Én je kunt er aan zee dineren met de voeten in het zand! We trappen af met een cocktail van tequila, gevolgd door verrukkelijke ceviche, filet mignon en red velvet cake. Voorafgaand aan het diner doe ik mee aan een mixology class bij de Blue Bar in hotel Renaissance. Terwijl de zon ondergaat, sta ik op de aanwijzingen van de sympathieke bartenders op het terras een heuse Aruban Negroni-cocktail te mixen. Smaakt goed! marriott.com
2. The West Deck
Dit is een beach bar niet ver van hotel Renaissance. Op het overdekte terrasje van The West Deck direct aan zee kun je heerlijk eten. De bediening is uiterst vriendelijk. Een niet zo piepjonge man (oudere werknemers krijgen bij The West Deck een kans, heel sympathiek) beveelt de special van de dag aan: barracuda met limoen en rijst. Dit visgerecht is inderdaad overheerlijk. Erbij pan batti, Arubaans brood dat op een dikke pannenkoek lijkt en is gemaakt van schuimig geklopt deeg van maïs en tarwe.
3. Lima Bistro
Het voortreffelijke restaurant Lima Bistro bij de cruisehaven bestaat zo’n twee jaar. De keuken is Peruaans met Japanse invloeden: de Nikkei-keuken. Chef Teddy houdt van pure smaken en brengt gerechten terug tot hun essentie. Op deze zwoele avond dineer ik lekker buiten op het terras, hoewel het binnen ook gezellig is. Vooraf kies ik Tiradito Nikkei, een soort sashimi, en dan een risotto met pittige Peruviaanse flair. Yum! Aruba heeft wel 100 nationaliteiten, dus fusion is aan de orde van de dag.
4. Ever
Restaurant Ever zit pal naast Lima. Je komt er alleen binnen op reservering en het concept is Chef’s Table. Chef Ever de Peña uit Venezuela kookt hier de sterren van de hemel, terwijl de hele bar - want dat is deze Chef’s Table - hem op de vingers kijkt. De keuken is als zijn ‘home kitchen’. We krijgen acht gangen, waaronder maïssoep, kreeft en picanha, alles verfijnd en uitgebalanceerd met bijpassende wijn. Smullen! Het brood komt van Zaida (zie T2Pan) en het kunstige servies van Ceramics by Rani.
5. Wilhelmina
Hier eet je gezellig buiten in de tuin! Eigenaar en executive chef is de Nederlander Dennis van Daatselaar die al 25 jaar op Aruba woont. Hij zweert bij homemade. Echt verrukkelijk is de salade met gorgonzola en ook de ravioli met paddenstoelen is uit de kunst. Blinde gok, want de menukaart biedt nog zó veel meer lekkere opties. Veel van Dennis' branchegenoten verruilden na corona Oranjestad voor de High Rise, het toeristische gebied, maar hij bleef Oranjestad trouw en dat werpt nu z’n vruchten af. wilhelminaaruba.com
De lokale smaken proeven? Het laatste weekend van april is er op Aruba het foodtruck-festival en elk jaar is dat weer op een andere plek op het eiland. Check het hier:
facebook.com/EatLocalAruba
6. Taste My Aruba
Farm-to-table en Sea-to-table is het uitgangspunt van dit oergezellige restaurantje in Oranjestad. Nathaly de Mey is de eigenaresse. Ze neemt zo veel mogelijk rechtstreeks af van de lokale boeren en vissers. Ik smul er van viscakejes met jasmijnrijst. Ook Cabrito Stew prijkt op de menukaart, een feestelijk Arubaans gerecht van geit. Oh en die pasta met paddenstoelen van een van mijn tafelgenoten oogt ook fantastisch. Je kunt behalve aan tafel ook aan de bar plaatsnemen of op de cosy patio buiten. tastemyaruba.com
7. Pepe Margo Distillery
De distilleerderij is vernoemd naar de voormalige bewoonster van dit mosterdgele pand. Pepe Margo wordt gerund door een enthousiast team. Gin en rum maken ze. Volgend jaar hopen ze ook bourbon en whisky te gaan maken. Na een rondleiding door de productieruimte proef ik aan de bar hun gin en rum. De gin is verrassend rijk van smaak, kruidig en citrus-achtig. Ook de rum kan me bekoren. Pepe Margo zet zich op de kaart als authentiek Arubaans. De labels van de flessen vertonen aan de binnenkant symbolen van het eiland. Dit alles doet me denken aan het succesvolle Tanglin Gin uit Singapore, ook een lokaal merk met dubbelzijdig label. Puur toeval, zegt Jonathan Harms van Pepe Margo Distillery. Vleiend vindt hij de vergelijking wel!
8. Kulture Café
Dit café in San Nicolas is een gezellige plek om bijvoorbeeld te ontbijten. Het zit in de Nicolaas Store, een monumentaal mosterdgeel pand, waarin ook het Community Museum is gevestigd. Kulture Café biedt keuze uit sandwiches, toasts en wraps en je drinkt er perfecte koffie. In het museum zelf stap je terug in de tijd. San Nicolas had in de vorige eeuw de grootste olieraffinaderij ter wereld, dat zorgde voor een culturele smeltkroes. Vanaf de tweede verdieping heb je mooi uitzicht op het stadje.
9. Huchada
Midden op Aruba ligt het plaatsje Santa Cruz in de gelijknamige regio. Je vindt er lokale bakkerij annex eetcafé Huchada. Alles wordt dagelijks vers gebakken en dat proef je! Vooral de Arubaanse pasteitjes (Pastechis) met kip of andere vullingen én de kroketjes (Croquettes) zijn aan mij besteed. De keuze is reuze. Ook zoetkauwen komen aan hun trekken: van appeltaart tot Oreo-cake. De naam Huchada is afgeleid van de voornamen van het drietal dat de zaak startte: Humphrey, Charles en David.
10. Zeerover
Wie op Aruba is geweest kent deze klassieker vast al. Toch verdient hij een plaats in deze eregalerij. Dit visrestaurant is er in de loop der tijd alleen maar populairder op geworden. Je zit aan zee en eet er lokale verse vis, waaronder mahi mahi en red snapper. Ook om de gamba’s is Zeerover bekend. Het eten wordt geserveerd in een kleurig mandje en is vriendelijk geprijsd. Bij de vis drink ik Magic Mango, bier van de op en top Arubaanse brouwerij Balashi. Toe zijn er homemade ijslolly’s van vruchten.
11. T2Pan Sourdough Boutique
De chef van restaurant Ever neemt zijn brood bij haar af, zo goed is het wat Zaida allemaal bakt. Ze levert ook aan andere fine dining chefs. En dan te bedenken dat ze eigenlijk biologe is en pas in 2019 het roer omgooide. Toen begon ze met brood bakken. Ze is autodidact. “Als biologe was ik vooral gefascineerd door zuurdesem”, vertelt ze. “Na acht maanden lukte het me om goed zuurdesembrood te maken.” Ook bakt ze croissants, chocoladebroodjes en zoete bolletjes, alles mooi verpakt. t2pan.com
12. Boardwalk Boutique Hotel
Wat een geweldig boetiekhotel is dit en wat kun je er fantastisch eten! Het terrein is een voormalige kokosplantage en bestaat uit een grote tropische tuin vol palmen en exotische planten en bloemen. Boardwalk zit tussen het Ritz en Marriott in op een paar minuten lopen van Palm Beach. Low Rise tussen de High Rise. De 46 casita’s zijn elk anders ingericht in Caribische sfeer met natuurlijke materialen. Hangmat en bbq heb je voor de deur. Boardwalk heeft twee zwembaden en een spa. Lekker eten doe je hier bij het Coco Café, een cosy buitenbar met een kroonluchter van schelpen. Ik proef er mezze en zalige taco’s met shrimps, maar ook een perfecte whopper van Angus beef. Het eten komt net als bij Ever op keramiek van Rani uit Oranjestad. boardwalkaruba.com/nl
Info
KLM vliegt rechtstreeks op Aruba, een vlucht van ruim 9 uur. Op de terugweg is er een korte tussenlanding op Bonaire maar blijf je in het vliegtuig zitten.
Veel meer over je verblijf op Aruba vind je op www.aruba.com