6 dingen die je niet mag missen in Beijing

China6 dingen die je niet mag missen in Beijing

Mijn verwachtingen van de gigantische metropool Beijing: totale chaos met miljoenen Chinezen. Maar mijn angst blijkt ongegrond. Beijing heeft de boel prima op orde, maakt me enthousiast én geeft een veilig gevoel. De wereldstad heeft zoveel indrukwekkends te bieden dat het geen overbodige luxe is om er wat langer te verblijven. Maar... bereid je wel iets beter voor dan je bij een andere stedentrip zou doen. Feit blijft dat Beijing andere gewoontes, een andere taal, heel veel kilometers en toch wel wat drukte herbergt.

De hoogtepunten in Beijing zijn ontelbaar. Met de vele Hutongs (oude buurtjes), historische plekken (Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad), heerlijke parken en meren, het culturele centrum (Art District) en ook heel belangrijk: het verrukkelijke eten overal en nergens. Toch beperk ik me tot 6 dingen die je niet mag missen.

1. Lama Tempel

Boeddhistische rust in een miljoenenstad. In Beijing heb je keuze uit een imposant aantal tempels en heilige plekken, maar de Lama tempel maakte op mij de meeste indruk. Het is en blijft natuurlijk een toeristische trekpleister in de Chinese hoofdstad, maar het enorme complex ademt zoveel rust en historie uit dat je, ondanks alle bezoekers, echt het idee hebt op een unieke plek te zijn.

De Lama Tempel
  • De Lama Tempel maakte op mij de meeste indruk.

Wierookhoutjes aansteken

Bij de ingang krijg je een bosje wierookhoutjes dat je kunt aansteken bij een van de vuurplaatsen voor de tempels. Ik ben niet gelovig, maar de hele entourage en omgeving zorgt voor een grote behoefte om dit toch te doen. Onbewust dwalen mijn gedachten af naar iedereen die ik al zo lang mis.

Lama Tempel
  • Je krijgt bij de ingang een bosje wierookhoutjes om aan te steken.

Paviljoen van Oneindig Geluk

Het gebied van de Lama Tempel bestaat uit vijf grote kleurrijke tempels met binnenplaatsen. Elk paviljoen waar ik kom, lijkt de vorige te willen overtreffen. Elke tempel heeft zijn eigen betekenis en heiligen. Denk je bij de vierde dat het een prachtige plek is, weet dan: het gigantische hoogtepunt moet nog komen. Het laatste gebouw is namelijk ‘Paviljoen van Oneindig Geluk’. Hier staat het standbeeld van Maitreya, een gigantisch houtsnijwerk van 26 meter hoog. Ik las dat het drie jaar heeft geduurd om de reusachtige boom waaruit het is gesneden vanuit Tibet naar Beijing te krijgen.

    2. Fietsen in Beijing

    Katie Melua zei het al: ‘There are nine million bicycles in Beijing’. En dat is inderdaad een feit. Beijing is zo enorm dat je niet zonder metro of taxi kunt, maar voor de wat kleinere afstanden is de stadsfiets een uitkomst. De stad en de inwoners zijn gewend aan veel fietsers, er zijn veel aparte fietspaden en het is ook heel normaal om op de stoep te fietsen.


    Zet het zadel maar wat hoger, want de Chinees is klein


    Stadsfietsen

    Verspreid door heel de stad staan (en liggen) de gele fietsen van OFO en de oranje exemplaren van Mobike. Ideaal! Het zijn er misschien echt wel 9 miljoen en je ziet ze o-ver-al. Met de apps (simpel te downloaden en je zet er een klein bedrag op, van zo’n 5 euro) kun je de code van het slot scannen die dan openspringt. Het zijn echt prima fietsen (zet het zadel maar wat hoger, want de Chinees is klein) en op je plaats van bestemming zet je de fiets weer neer en doe hem op slot. Een piepje geeft aan dat je weer bent uitgelogd. De kosten zijn minimaal: gemiddeld 30 eurocent voor een rit.

    3. De Chinese Muur vanuit Beijing

    Mijn mooiste wandeling ooit! Wil je in alle rust van de Chinese Muur genieten, dan adviseer ik je omhoog te gaan bij Jinshanling. Je kunt de trip georganiseerd boeken, maar het is vanuit Beijing ook simpel en goedkoop met de bus te bereiken.

    Chinese Muur
    • Geniet in alle rust van de Chinese Muur: ga omhoog bij Jinshanling.

    Met de bus

    De bussen vertrekken vanaf metrostation Wangjing West (metrolijn 13 en 15 stoppen hier). Wij werden bij de ingang van het metrostation al meteen geronseld door een drukke Chinees die een beetje Engels sprak en ons zijn busje in loodste. Ik ben hier altijd huiverig voor, maar hij vroeg slechts 6 euro 50 voor een tocht van 2 uur (120 kilometer) en het was in de bus al gezellig met andere toeristen. Je kunt ook nog voor 2 euro minder met de gewone bus, maar dan moet je langer wachten. Gemak dient de mens: wij bleven lekker zitten. En werden getrakteerd op een prima tocht. Het laatste stukje de berg op (1.500 meter) naar Jinshanling moet je wel overstappen in een elektrisch busje.

      Met de kabelbaan

      Een kaartje om de Muur op te komen kost 10 euro. Vergeet de gratis kaart er niet bij te vragen, deze is erg leuk en handig! Wij kozen ervoor het eerste stuk met de kabelbaan naar boven te gaan. Het was heet en we wisten dat we op de Muur ook nog aan de gang moesten. De wandeling richting Simatai was de mooiste die ik ooit heb gemaakt.

        Met de benenwagen

        Omdat er stukken van de Muur ontbreken, is het niet mogelijk om helemaal naar Simatai te lopen, dus wij gingen bij de Eastern Five Window Tower weer naar beneden. Geen gek idee, want we hadden er toen ook al 3 uur op zitten.

        Rons tipRons tip
        Leuk weer Luc, al die tips met wat je vooral moet doen in Beijing. Maar hier wat tips wat je vooral niet moet doen: zoals de metro nemen in de spits. Dat is iets wat je ab-so-luut wilt vermijden in deze gigantische metropool. Neem ook altijd zelf wc-papier mee, want het komt regelmatig voor dat je een toilet treft zonder! Ga zeker niet een kopje thee drinken met die leuke studente die zo graag Engels met je praat, eenmaal in het theehuis verdwijnt zij naar achter en blijf jij achter met een rekening van hier tot ginder. Of ze accepteren zogenaamd geen cash en schrijven dan een behoorlijk bedrag van je credit card af. Het is een van de bekende trucjes die er zijn, net zoals het gerecht dat op het Engelse toeristenmenu twee keer zo duur is als het originele, op het Chinese menu. En zo is er nog wel wat meer, dus gebruik altijd je gezond verstand! Want het is natuurlijk een geweldig land en een geweldige stad. 

        4. Relaxen op de Kolenheuvel en in het Beihai Park

        In Beijing zijn ontelbaar veel tuinen, parken en meren om heerlijk bij te komen van alle drukte. Het Beihai Park is het schoolvoorbeeld van een stadspark waar ook de locals graag tot rust komen. Geloof me: na een warme ochtend lopen door de drukte van de Verboden Stad is het heerlijk om even onder een boom aan het water te zitten. Het is in Beijing wel doodormaal om entree te betalen om een park in te komen (gemiddeld 50 eurocent).

        Het Beihai Park
        • De rust opzoeken in het Beihai Park.

          Uitzicht over de Verboden Stad

          Zodra je weer wat energie hebt opgedaan, kun je de kolenheuvel naast het park beklimmen. De Kolenheuvel is een bijzondere plek met een uniek uitzicht over de Verboden Stad. Ga lekker op de trappen van de tempel zitten en laat je vermaken door de Chinezen om je heen.

              5. Met de boot naar het zomerpaleis

              Je kunt wel weer in de metro stappen naar het Zomerpaleis, maar de route over het water is een leuke afwisseling. Het is een heerlijk boottochtje. Je kunt opstappen in de buurt van metrostation Xizhimen en een kaartje kost rond de 8 euro, inclusief ticket voor het Zomerpaleis. Leuk extraatje: je vaart ook een heel stuk door de dierentuin!

                Reizen met de locals

                In de boot zit je voornamelijk tussen de Chinese families die een dagje uit zijn en dolgraag met jou op de foto willen. Onze Chinese gastvrouw is dolenthousiast en heeft alleen al tien minuten nodig om te vertellen dat je ook een flesje water aan boord kunt kopen. Na een halfuurtje varen denk je er te zijn, maar dat is slechts een Chinese schijnbeweging; hier moet je overstappen op een andere boot. Nieuwe boot, nieuwe enthousiaste gastvrouw. Ook hier kun je aan boord een flesje water kopen.

                6. De Panjiayuan Markt

                Laten we wel wezen: ik ben géén liefhebber van markten en goedbedoelde oude troep. Maar over deze markt kan zelfs ík enige tijd rondstruinen. Hier slaag je zeker voor leuke souvenirs voor de thuisblijvers. Je loopt door gangpaden vol keramiek, kralen, sieraden, housnijwerken, Boeddhabeelden, communistische prenten, vazen en glazen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt hier verkocht.

                  Afdingen

                  Net als in elk ander land vragen ze te veel en moet je dus je allerbeste afding-beentje voorzetten. Weglopen is de beste tactiek, want ze willen wel graag verkopen en zo pingel je makkelijk veel van de prijs af. Voor ons Chinese klokje en twee houten Boeddhabeeldjes konden we makkelijk nóg meer van de prijs halen, maar we vonden het zo wel prima. Ze moeten wel ook wat verdienen.

                      Liever in het weekend?

                      Wij waren er op een doordeweekse dag. Dan zijn er minder verkopers. Maar voor ons was het meer dan genoeg en lekker rustig. Ben je wel een echte marktliefhebber, dan kun je misschien beter in het weekend gaan. Dan zijn alle ruim 4.000 kraampjes en winkels bezet. Ook met slecht weer kun je hier prima rondlopen, want het grootste deel van de markt is overdekt. Neem Metrolijn 10 en stap uit bij Panjiayuan Station (uitgang B is vlak bij het begin van de markt).

                      Meer over