Fietspauze

Duurzaam: reizen met een goed gevoel doe je zo

Veel vervuilender dan met een vliegtuig kun je niet reizen. Hoe compenseer je die droomreis, waarvoor je duizenden vliegkilometers maakt en toch je geweten knaagt over die CO2-uitstoot? Met praktische tips kun jij zelfs vliegkilometers omzetten in duurzame investeringen.

Omzetten naar groene energie

Via, bijvoorbeeld, GreenSeat geef je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot groene energie. Om misverstanden te voorkomen: de CO2-uitstoot van jouw vliegreis blijft gelijk. GreenSeat investeert met jouw bijdrage in duurzame energieprojecten die zorgen dat de hoeveelheid uitgestoten CO2 op een andere plek wordt voorkomen. Zonder deze injecties komen die projecten niet tot stand. Zo draag je actief bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

Lees ook:

Tien tips voor toeristen met een duurzaam geweten

Windmolense
  • Via GreenSeat geef je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot groene energie.

Van Cadzand tot Schiermonnikoog

Maar er zijn meer mogelijkheden om iets te doen. Wist je dat wij jaarlijks 3.000 miljoen plastic zakjes gebruiken, zo’n slordige 170 per persoon? En heb je die allemaal echt nodig? Natuurlijk niet! Mik meerdere aankopen in een tas of buk tijdens die strandwandeling minstens drie keer voor plastic afval en gooi het in de prullenbak. Wie het kleine niet eert… Maar het kan ook groter. Zo organiseert Boskalis in augustus de Boskalis Beach Clean Up, waarbij mensen de hele Noordzeekust - van Cadzand tot Schiermonnikoog - schoon maken.

Plastic opruimen
  • Buk eens tijdens die strandwandeling en gooi het afval in de prullenbak.

Bewustwording in Azië

Meer dan de helft van het plastic in onze oceanen, komt uit vijf Aziatische landen: China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. De economie groeit hier hard, maar de afvalverwerking is bedroevend. WNF helpt ondernemers om bedrijven op te zetten die op vernieuwende manieren recyclen. Zo kan oud plastic als grondstof worden gebruikt voor 3D-printers. Nu wordt het dus lonend om plastic in te leveren, in plaats van te dumpen. Het zit m dus ook in bewustwording. En in voorlichtingscampagnes.

Plastic
  • Lever je plastic in, 3D printers weten er wel raad mee.

Plastic vissen

In Amsterdam kun je met de Plastic Whale een alternatieve rondvaart maken en ‘plastic vissen’ in de Amsterdamse grachten. Op de derde vrijdag in september is de Keep It Clean Day, onderdeel van de WorldCleanUp waaraan liefst 94 landen meedoen om op één dag zoveel mogelijk zwerfvuil en illegaal gedumpt afval op te ruimen.

Amsterdam
  • Maak een rondvaart met de Plastic Whale 'vis plastic' in de grachten.

Alle beetjes helpen

Op je vakantieadres kun je ook genoeg doen. Doe de airco in je hotelkamer uit als je toch de hele dag op het strand ligt. Gooi je handdoek niet op de grond, maar gebruik hem nog een keer. Handdoekenservice in het hotel? Neem toch je eigen handdoek mee. Die hoeft heus niet élke dag gewassen te worden. Neem ook in het buitenland een boodschappentasje mee, want vooral daar gebruiken ze plastic tasjes alsof het chips is. Neem een Dopper-flesje mee en eet zoveel mogelijk lokaal en vegetarisch.

Vegetarisch eten
  • Eet zo veel mogelijk lokaal en vegetarisch.

Bossen

De realiteit leert dat het klimaat ‘last’ heeft van menselijk ingrijpen, zoals houtkap en dus ontbossing. Bomen filteren het belangrijkste broeikasgas koolstofdioxide (CO2) uit de lucht. Hoewel we dat weten, kappen we kilometers bos per dag. Gelukkig zijn er ook initiatieven die herbebossing aanmoedigen en faciliteren. Zo worden in Ghana boompjes geplant, die na 10 tot 20 jaar worden verkocht aan de houthandel. Met die opbrengst verzorgt de coöperatie weer nieuwe aanplant en kan het bos uitbreiden. Bovendien biedt dit werkgelegenheid en voorkomt het de behoefte aan illegale houtkap. Deze projecten kunnen donaties gebruiken. Daarnaast kun je ook zelf de handen uit de mouwen steken. Groen? Een kwestie van doen!

Nieuw bomen
  • Door nieuwe bomen te planten kan het bos zich weer uitbreiden.