Tour de France

10 Tour-tips in Brussel en Charleroi

Wallonië is dit jaar niet alleen het decor van wielerklassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl, maar ook van de start van de Tour de France. Omdat wielerlegende Eddy Merckx vijftig jaar geleden zijn eerste Tour won, vertrekt het peloton op zaterdag 6 juli vanaf de Grote Markt in Brussel. Dan gaat het via Charleroi terug naar de Belgische hoofdstad, waarna een dag later nog een ploegentijdrit in Brussel op het programma staat, met aankomst bij het Atomium.

De ideale gelegenheid dus om het grootste wielercircus ter wereld van heel dichtbij te beleven en tegelijkertijd twee opvallende steden te (her)ontdekken. Hoewel Charleroi bepaald niet bekend staat als de mooiste stad van Europa, zijn hier toch een aantal prachtige bezienswaardigheden te vinden.

Le Bois Du Cazier

Een echte must is Le Bois Du Cazier: het mijnmuseum, dat een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst heeft weten te veroveren. Het museum geeft een goed beeld van het leven van de mijnwerkers van toen én van de grote mijnramp in 1956. Een indrukwekkende ervaring.

Proef de la Gayette de Charleroi

Belgen zijn dol op chocolade. In Charleroi zijn er zelfs chocolaatjes te koop in de vorm van steenkolen. De lekkerste chocolade is volgens de locals verkrijgbaar bij La Maison Pilloy – een winkeltje dat al sinds 1882 bestaat – in de Rue Neuve. Vooral de chocoladetruffel (la Gayette de Charleroi) is een echte aanrader.

Lees ook:

Brussel en chocolade: toptips van liefhebster Eva

Charleroi
  • Voor een heerlijke chocoladetruffel moet je in Charleroi zijn.

Fotografiemuseum

Maak je graag vakantiefoto’s? Doe dan inspiratie op in het fotografiemuseum. Net buiten het centrum wachten wel tachtigduizend foto’s op je. Het museum is deels gevestigd in een oud karmelietenklooster, maar inmiddels is er ook een moderne vleugel bijgebouwd voor al die kiekjes. Jaarlijks zijn er verschillende tentoonstellingen.

Grote Markt

Terug in Brussel begin je natuurlijk in het hart van de stad, op de Grote Markt, ofwel: le Grand Place. Het grappige is dat dit grootse plein een beetje verscholen ligt en het nogal als een verrassing komt als je er ineens op staat. Het mooie stadhuis, uit de 15de eeuw, is de grootste blikvanger, maar de andere gildehuizen rondom het plein, gebouwd in overdadige barok, mogen er ook zijn.

Grand Place, Brussel
  • De Grote Markt in Brussel komt als een verrassing als je er ineens staat.

St. Hubertusgalerijen

Een winkelgalerij op de UNESCO Werelderfgoedlijst? Het moet gezegd, de Sint Hubertusgalerijen, gebouwd in Italiaanse stijl in 1847, zijn ook wel erg fraai en het was de eerste overdekte, sjieke winkelgalerij ter wereld. Het is leuk om even door de winkelgalerij te wandelen en binnen te kijken bij de stijlvolle horlogewinkels en modezaken. Tip: je kunt hier ook naar de bioscoop.

De Marollen

Eén van de leukste en meest authentieke wijken in Brussel is De Marollen. Het leven speelt zich af rond Place du Jeu-de-Balle, ofwel het Vossenplein waar je dagelijks één van de grootste en gezelligste rommelmarkten van Europa vindt.

De Marollen, België
  • In de wijk Marollen vind je dagelijks de grootste rommelmarkt van Europa.

Muziekinstrumentenmuseum

Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) is gevestigd in het Old England gebouw, ontworpen in Art Nouveau stijl door Victor Horta; misschien wel het mooiste gebouw van Brussel en alleen daarom al een bezoekje waard. Bij binnenkomst krijg je een koptelefoon en kun je bij de honderden muziekinstrumenten die tentoongesteld staan, het bijbehorende geluid horen. Fijne bonus is het schitterende trappenhuis en het mooie dakterras met restaurant, waar je een geweldig uitzicht over Brussel hebt.

Lees ook:

Favoriet Montana-moment: Conrad Mansion Museum

Magritte Museum

Ook een aanrader is het Magritte Museum, dat  vrijwel helemaal is gewijd aan schilder René Magritte, die werd geboren in het Brusselse Schaarbeek. De beroemde werken met bolhoed, appel en pijp (of toch geen pijp?) zijn er te zien, maar ook regelmatig van collega-surrealisten.

Magritte Museum
  • Bekijk de beroemde werken met bolhoed, appel en pijp in het Magritte Museum.

Lunchen bij Ballekes

Als je trek hebt gekregen, kun je aanschuiven bij Ballekes. Het principe is vrij simpel: je bestelt gehaktballen (van varkensvlees, rundvlees, kip of een vegetarische versie), met een saus naar keuze en natuurlijk frites en groenten. Ondanks dat het interieur ook vrij eenvoudig is, is het wel lekker zitten en valt het eten verre van tegen.

Moeder Lambic

Een bezoek aan Brussel is natuurlijk niet compleet zonder een paar goede glazen Belgisch bier en Moeder Lambic is het bekendste biercafé in de stad, met meer dan 400 bieren in de aanbieding, waarvan 40 Belgische bieren op tap. En ja, da’s lastig kiezen, maar gelukkig is het personeel heel vriendelijk en helpt je graag.

Moeder Lambic, Brussel
  • Moeder Lambic is met haar 400 soorten het bekendste biercafé in de stad.