5 lokale drankjes om te proosten op je vakantie
In Spanje drink je sherry
Sherry werd al gedronken in de Romeinse tijd en Spanje heeft nooit echt afscheid van het drankje kunnen nemen. De versterkte wijn gemaakt van witte druiven vindt hier nog steeds gretig aftrek. Waar je je glaasje sherry het best kunt nuttigen? Daar waar het drankje is ontstaan: in Jerez de la Frontera.
Lees ook:
In Oostenrijk drink je schnaps
Je komt met een rode neus van de kou de piste af, loopt ongemakkelijk het aprés ski-gedruis in en bestelt… een schnaps. Doe het tenminste één keer gewoon omdat het kan en je in Oostenrijk bent, of in welk Duitstalig vakantieland dan ook. De fruitige ‘gangmaker’ is een traditie in Oostenrijk, waar het ook weleens Obstler wordt genoemd. Pas op: schnaps bevat nogal wat alcohol, zo rond de 40 procent. Maar er zijn uitschieters die over de 80 procent heen gaan.
In Italië drink je grappa
Weggooien is zonde, vinden de Italianen van oudsher. Dus van de druivenschillen die overblijven na de wijnproductie worden in Italië wordt al eeuwenlang grappa gemaakt. Grappa is misschien wel overal in talloze varianten ter wereld te koop, je kunt Italië niet verlaten zonder een slokje te hebben genomen. Wat begon als een drankje voor de arbeiders, is inmiddels geen goedkope borrel meer, maar een hip drankje dat je vooral in Noord-Italië even moet proeven. Na je limoncello. En na je scroppino. En na je espresso.
In Griekenland drink je ouzo
Ouzo makes the spirit, zeggen ze in Griekenland. Griekser dan ouzo kun je het niet krijgen. Ouzo dat niet in Griekenland wordt gemaakt, mag namelijk officieel geen ouzo genoemd worden. Het sterke drankje smaakt naar anijs en wordt geserveerd sla aperitief bij de Griekse maaltijd. De beste ouzo drink je op het eiland Lesbos, waar je alleen maar de geur van anijs hoeft te volgen.
In Zwitserland drink je absint
Het sterke drankje is een eeuw lang verboden geweest omdat je er hallucinaties van zou kunnen krijgen. Inmiddels mag het gewoon weer gedronken worden. Doe dat in Zwitserland, en het liefst in het piepkleine Zwitserse dorp Couvet, waar ‘de groene fee’, zoals het ook wel wordt genoemd, is geboren. Dat ‘de groene fee’ een eeuw lang ‘het groene gevaar’ werd genoemd, vergeten we gewoon even.
Meer bijzondere traditionele drankjes
In Tsjechië is de bekendste drank becherovka, een drankje dat in de achttiende eeuw is ontstaan als drankje tegen maagproblemen. De huidige Tsjechen mixen de goedkope borrel het liefst met tonic. De nationale drank van Argentinië is fernet, een likeur van kruiden en specerijen. Het drankje is heel bitter, dus als je het puur niet lekker vindt, kun je het altijd nog met cola mixen. In Tanzania kun je konyagi proberen, een likeur van suikerriet en een stroop van suikerbieten die ook voor rum wordt gebruikt. Je kunt ‘m puur drinken, in een cocktail of mixen met cola.