India5 redenen om Karnataka te ontdekken
Koffieplantages in het Schotland van India
De Kodagu-regio, te vinden in het zuiden van Karnataka, wordt in de volksmond ook wel het Schotland van India genoemd. Die bijnaam dankt het aan het prachtige bergachtige natuurgebied waar koffieplantages elkaar in rap tempo afwisselen. Highlight is een overnachting op één van die plantages, zoals het Old Kent Estate dat je terugvoert naar de tijd van de Britse Raj. Combineer dit met een bezoek aan het Namdroling boeddhistenklooster in Bylakuppe en bijzondere dorpen zoals Virajpet en Kushalnagar.
Tijgers en olifanten spotten in Nagarhole National Park
Karnataka’s Nagarhole National Park is een geweldig wildpark in India waar je tijgers en olifanten kunt spotten die hun dorst komen lessen bij de oevers van de rivier. De in totaal 640 vierkante meter - bestaande uit ruige natuur, kabbelende beekjes en razende rivieren - kun je ontdekken door middel van een jeepsafari. Een meerdaagse trektocht door het fraaie landschap behoort ook tot de mogelijkheden.
Lees ook:
Tempelrijk Hampi
Ooit was het oeroude Hampi de hoofdstad van het Vijayanagara-koninkrijk. Deze UNESCO-stad, op zo’n 350 kilometer vanaf Bangalore, is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden in de vorm van tempels en ruïnes. De Dravidische tempelarchitectuur is ongekend mooi en valt lastig in slechts een dag te ontdekken. Tip: trek er 72 uur voor uit.
Gokarna: het rustigste strand van India
Een rustige plek vinden in overbevolkt India is geen makkelijke opgave. Wil je per se de drukte en rumoer even achter je laten? Zet dan koers richting Gokarna, waar gouden zandstranden in de zon op je liggen te wachten. Mooi meegenomen: je kunt hier goed leren surfen, er zijn yogalessen en de sterrenhemel is ongeëvenaard.
Klinkende Karnataka keuken
In de Karnataka-keuken voeren ragi (een volkoren graan), rijst, kip, curries en dosa’s de boventoon. De dosa is het gezonde antwoord op de pizza. Een typische Bangalore-dosa is de Ghee Dosa; een rijstpannenkoek gemaakt van spinazie, belegd met onder meer tomaten, wortels en kruiden, geserveerd met chutney. De lekkerste eet je in Dosa eetcafés die je overal tegenkomt. Ook op de menukaart: veel Korri Gassi, kip met curry, en de zoete lekkernij Haal bai, gemaakt van rijst, kokosnoot en jaggery (ongeraffineerde suiker).