FrankrijkWist jij dit al over de croissant?
Rond 1840 verkocht Zang er Weense broodjes en gebak, de zogeheten viennoiserie. Hoe dan ook, een van dé Franse cultuursymbolen komt oorspronkelijk dus helemaal niet uit Frankrijk… Wie zijn tanden zet in zo’n heerlijk bros en boterig exemplaar zal daar echter niet wakker van liggen. Hooguit even bedenkelijk naar de weegschaal kijken, want volgens het voedingscentrum bevat een croissant 161 Kcal.
Recht en krom
Van oorsprong maakten bakkers croissants met gewone margarine, dat waren zogeheten croissants ordinaires. Het uiterlijk van die croissants was krom, courbé. Dat later ook rechte croissants werden gemaakt, kwam door rivaliteit tussen boulangers en patissiers. Patissiers maakten namelijk een croissant au beurre, met roomboter. Om dat verschil aan te geven, gaven zij die croissants een rechte vorm.
Chocolade
De bekendste variant op de croissant is de rechthoekige pain au chocolat. En dan is er natuurlijk de kruising tussen een croissant en een donut met een laagje glazuur erop, de cronut. Deze variant is bedacht door de Franse patissier Dominique Ansel van de gelijknamige patisserie in New York. De cronut werd door Time magazine uitgeroepen tot een van de 25 beste uitvindingen van 2013.