
Frankrijk7 mooie chateaus langs de Loire
1 Meung-sur-Loire - Bisschoppen en kinderen
Een middeleeuws muziekje begeleidt onze rondtocht door het enorme kasteel. Ze leggen hier de nadruk op het dagelijks leven, al betwijfelen we of er in de dertiende eeuw - toen het kasteel werd gebouwd - de hele dag door muziek klonk. Maar goed... Tot de Franse revolutie (1789) was het de zetel van de bisschoppen van Orléans en die hadden het aan de inrichting te zien niet slecht; poppen maken het decor extra levendig. Het leuke is dat ze allerlei verzamelingen hebben aangelegd: van koffers en badkuipen tot ‘Boitakois’, kettingen met doosjes met middelen tegen onder meer vlooien, hoofdpijn of een onaangename geur. (Klein)kinderen mee? In de tuin is een klimparcours, een hertenpark, een kinderboerderij en een pad langs grommende draken.

- Op schoolreisje mogen de kinderen achter de kasteelvrouwe aan.

- Alles nep natuurlijk in de keuken.

- Niet schrikken in het park.

- De kleedkamer van de kasteelvrouwe.

- De ziekenkamer van de bisschop.

- Het oudste deel is uit de 13e eeuw.

- De lange gang onder het kasteel door leidt naar de uitgang.

- De was hangt uit op de zolder...
2 Talcy - Rozen en tuinmannen
‘Mignonne, allons voir si la rose…’ Zo begint een in Frankrijk wereldberoemd sonnet dat Pierre de Ronsard in 1545 schreef. ‘Liefje, laten we gaan kijken of de roos…’ Hij schreef het voor Cassandra Salviati, de dochter van de eigenaar van het kasteel van Talcy. De liefde liep op niets uit, maar de roos waar hij over schreef kringelt nog steeds rond de waterput op de binnenplaats. De Franse staat kocht het kasteel in 1932; de eigenaren konden het onderhoud niet meer betalen, maar de meubels lieten ze achter. De Duitse kunstenaar Jan Kopp tekende de tuinmannen aan het werk en maakte daar filmpjes van die op muren en wandtapijten worden geprojecteerd. De zeven hectare grote tuin is een genot, met onder meer wild kattenkruid, lavendel, appel- en kersenbomen.

- Veel bruidsparen laten zich fotograferen bij de romantische waterput.

- In een zijkamer wordt een filmpje van een zaaiende tuinman vertoond.

- In de duiventil wonen nu duiven van keramiek.

- Met een doek werd het vuil uit het water in de badkuip gezeefd.

- Op de keukentafel schijnt in 1572 een dichter geopereerd te zijn.

- Scan de QR-code en je hoort stemmen uit en over de tuin.

3 Cheverny - Lego en Kuifje
Maar één dag sloot Cheverny dit jaar: op 1 juli, de trouwdag van Isaure (28), oudste dochter van de markies de Vibraye. Ze trouwde van huis uit: het kasteel (uit 1624) is al eeuwenlang familiebezit en de markies en zijn gezin bewonen de rechtervleugel. Liefhebbers van Kuifje zullen het herkennen als Molensloot, het kasteel van kapitein Haddock - er is een permanente tentoonstelling gewijd aan de stripheld. Volgens de website is Cheverny het meest magnifiek gedecoreerde kasteel van de Vallei van de Loire. Nu hebben we ze niet allemaal gezien, maar de grandeur straalt ervan af. Alle meubels zijn origineel en er hangen indrukwekkende gobelins en schilderijen. Als extra publiekstrekker hebben ze van alles, van de jachthonden tot schilderijen, na laten bouwen met Lego.

- Er komen maar liefst 450.000 bezoekers per jaar.

- Curator Renaud Boyer toont de familiefoto’s.

- Een vleugel mag niet ontbreken in een kasteel.

- Beetje groot uitgevallen, de Lego-versie van Rafaëls schilderij van Jeanne van Aragon.



- Ieder seizoen krijgt de eetkamer een andere decoratie.

- Naast de tuinen zijn er ook nog stukjes bos.

- Er zijn in de kennel 130 jachthonden, en deze waakt over ze.
Fietsen
Even wat anders I - Fietsen
Kan je even geen kasteel meer zien? Ga fietsen. Er is een route van maar liefst 900 kilometer langs de Loire uitgezet, de Loire à Vélo, van Cuffy (bij Nevers) naar de Atlantische kust. Meestal lekker plat, geen ander verkeer dan fietsers, romantische plekjes en steeds de rivier naast je. Je kunt een speciaal paspoort aanschaffen, waarin je alle gedane etappes van deze route kunt laten afstempelen. In totaal zijn er in de Loirevallei maar liefst 5000 kilometer aan fietsroutes. Fietsverhuurders en andere ondernemers bieden op fietsers gerichte diensten als bagageservice, fietsophaaldienst, laadpunten, reparatiesets en beveiligde stalling.
Info: www.loireavelo.fr

- Overal panelen met uitleg over de natuur en de geschiedenis.
4 Chaumont-sur-Loire - Kunst en tuinen
‘Even een kasteeltje bekijken’ gaat hier niet op. Het complex is enorm. Je hebt het kasteel en de stallen, natuurlijk; de bouw is begonnen in 1468 en de eeuwen hebben allemaal hun sporen nagelaten. Ze zetten hier hoog in op kunst; in de vertrekken wordt moderne kunst gecombineerd met de antieke inrichting, wat een heel bijzonder effect geeft. Het kasteel is omgeven door een enorm en prachtig park vol met sculpturen. En dan is er nog het internationaal tuinfestival, dat sinds 1992 wordt georganiseerd. Ieder jaar worden er in het voorjaar door landschapsarchitecten en -kunstenaars van over de hele wereld 30 tuinen ingericht rond een bepaald thema, dit jaar ‘de veerkrachtige tuin’. Ze zijn te bezichtigen tot begin november.

- Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de Loire.

- Chaumont geldt als typisch voorbeeld van de Franse renaissance.

- De patchwork tuin van de Nederlandse ontwerpers Annelies Dijkman en Lau Heemskerk.

- Op Portugese kandelaars gebaseerd kunstwerk van de Fransman Pascal Convert.

- Tot eind oktober is er een expositie met 274 litho’s van Pierre Alechinsky.

- ‘Lied van het zout’, heet deze tuin.
- © E. Sander

- De bibliotheek, die in 1957 afbrandde, is nu gevuld met ‘boeken’ van de Roemeense kunstenaar Stefan Râmniceanu.

- Een ingewikkelde constructie in de kapel van de Zwitserse kunstenaars Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger.
Bootje varen
Even wat anders II - Bootje varen
„On y va!” Aan de voet van het kasteel van Chaumont stappen we aan boord bij Aurélien Turpin van Moments de Loire. Hij is een van de schippers die op diverse plekken langs de Loire boottochtjes maken met een traditionele platbodem, gemaakt om te vissen en allerlei waren over de vaak ondiepe rivier te transporteren. De motor gaat uit en we glijden met de stroming mee de rivier af. Terwijl we zitten te genieten van de blauwe libellen die meeliften op de touwen, het getsjirp van de vogels, het gekwaak van de kikkers en het gekabbel van het water, vertelt hij honderduit over de waterplanten, de vissen, de bevers, het door UNESCO beschermde landschap en de waterstand - „Je zou naar de overkant kunnen lopen”.

- Af en toe moet er even geboomd worden.
5 Chenonceau - Feesten en vrouwen
„Het wordt ook wel het dameskasteel genoemd”, zegt onze gids Amélie. De eerste kasteelvrouwe was Katherine Briçonnet, die in 1517 de burcht die hier stond liet afbreken en verving door een leuk optrekje; ze behield alleen de toren. Volgende belangrijke kasteelvrouw was Diana van Poitiers, die het van haar minnaar koning Hendrik II kreeg. Zij liet een brug over de rivier de Cher bouwen, om aan de andere oever te kunnen jagen. Na Hendriks dood kwam het in handen van diens vrouw Catharina de’ Medici die, om goede feesten te kunnen geven, de huidige galerijen op de brug liet zetten. In de eeuwen daarna drukten diverse vrouwen hun stempel op het kasteel; nu is Laure Menier, wier familie (rijk geworden met chocolade) het in 1913 kocht, eigenaar en conservator.

- Chenonceau werd in 1913 voor publiek geopend.

- Deze ommuurde tuin is een hommage aan landschapsarchitect Russel Page.

- De galerij, een mooie ruimte voor een feestje.

- Elk vertrek wordt dagelijks van verse bloemen voorzien.

- Het kasteel trekt veel bezoekers en het kan soms dringen zijn.

- In de voormalige stallen werd in 2019 een 16e-eeuwse apotheek geopend.

- In de slaapkamer van Diana van Poitiers hangt een schilderij van Catharina de’ Medici.

- In de omgeving zijn elektrische bootjes, SUP-boarden en kano’s te huur voor een blik op het kasteel vanaf het water.
6 De l’Islette - Romantiek en kopzorgen
Het kasteeltje in Azay-le-Rideau ziet er romantisch uit. Er kringelt een watertje, er zijn mooie tuinen, oude bomen en een met klimop begroeide watermolen die nu souvenirshop is. Maar schijn bedriegt soms. September 2022 zakten drie cameramensen door de zoldervloer tijdens opnames over Camille Claudel, de minnares van beeldhouwer Auguste Rodin - ze trokken zich vaak samen hier terug. Uit nader onderzoek bleek dat er een half miljoen euro nodig is om de zolder te renoveren. De eigenaren Pierre-André en Bénédicte Michaud zijn er een inzamelingsactie voor begonnen, want dat schudden ze ook niet zomaar uit hun zak. Het advocatenkoppel woont in de winter zelf op het kasteel en ’s zomers in een oude boerderij op het terrein.

- Het is goed toeven in het park rondom het kasteel.

- In gesprek met Pierre Michaud, zoon van de huidige eigenaren; zijn opa kocht het toen vervallen kasteel in 1965.

- Met onder meer ingebouwde ovens is de keuken is aanpast aan de moderne tijd.

- Het kasteeltje is gewijd aan Auguste Rodin en Camille Claudel.

- Mooi doorkijkje naar de heerlijke tuin.

- De grote salon is hersteld in 17e-eeuwe stijl.

- Mensen willen wel eens schrikken van de levensechte pop in een van de kinderkamers.

- Het kapelletje werd in 2012 gerestaureerd.
Slapen in stijl
3 x Slapen in Stijl
Villa des Bordes, Cléry-Saint-André
Een charmant landhuis met een warme sfeer, grote kamers en een heerlijke keuken. Onder de bomen op het terras is het prima toeven. Bezoek in de kerk in het dorp vooral de crypte van Lodewijk XI.
La Borde en Sologne, Vernou-en-Sologne
Super stijlvol kasteel met spa, twee zwembaden, tennisbanen en een groot park eromheen. Je wordt met een golfkarretje van de receptie naar je luxueuze kamer gereden. De keuken is voortreffelijk.
https://www.laborde-sologne.fr
Domaine de la Tortinière, Veigné
De lijst beroemdheden die hier geslapen hebben sinds het kasteel in 1955 hotel werd, is lang. Het uitzicht vanaf het terras is fenomenaal, de kamers luxe maar toch gezellig, de service klasse.
7 Villandry - Schilderijen en liefde
„Het brengt nogal veel werk met zich mee, maar ik hou van het kasteel en ik ben blij dat mijn overgrootouders dit zijn gestart”, zegt Henri Carvallo, de huidige eigenaar van Villandry. In 1906 kochten de Spaanse arts Joachim Carvallo en zijn vrouw Ann Colemann, een Amerikaanse staal-erfgename, het kasteel als nieuwe behuizing voor hun verzameling van Spaanse 17e-eeuwse schilderijen. Carvallo gaf zijn prestigieuze baan op om zich aan de restauratie van het uit 1532 stammende kasteel te wijden en al in 1908 ging het kasteel open als museum. Inmiddels komen er zo’n 360.000 bezoekers per jaar. De tuinen zijn beroemd en los van het kasteel te bezoeken. Op 30 september en 1 oktober is er een groot tuinfestival, waarbij de tuinmannen hun geheimen vertellen.

- Van sommige kanten ziet het kasteel eruit als een onneembare vesting.

- In de liefdestuin hebben de vormen van de hagen een betekenis.

- In zowat alle kamers heb je een prachtig uitzicht over de tuin.

- Gedistingeerd, maar niet overdadig is de inrichting.

- Bovenop de toren, dat vindt Henri Carvallo het mooiste plekje, vanwege het uitzicht.

- Zoals op veel kastelen is ook hier een koningskamer ingericht.

- De Spaanse schilderijen van de overgrootouders hangen in een aparte galerij.

- Op zolder moderne kunst, tot 27 augustus werk van de Japanner Akira Inumaru.
Info
Met de Thalys kom je snel, groen en gemakkelijk in de Loire Vallei. Kijk voor meer info op www.thalys.com (hou er rekening mee dat per oktober de Thalys verandert in Eurostar!).
Meer over de streek, de kastelen en algemene info:
https://www.valdeloire-france.com
https://www.touraineloirevalley.com