Bahama'sEen dagje Nassau (Bahama's) is geen straf
Die voorspelde zonovergoten dag op het prestigeproject van MSC, het verbluffend knap gerenoveerde eiland Ocean Cay, valt vrijwel zeker in het water. Letterlijk en figuurlijk. Wat nu? De cruise director aan boord belt met het hoofdkantoor en in no time investeert MSC in havengeld voor Nassau, want in de servicegerichte visie van de Italiaanse cruisemaatschappij (Mediterrenean Shipping Company) moeten reizigers optimaal genieten. Groot geluk bij een regenachtig ongeluk: wij krijgen een dagje Nassau cadeau!
- © Wangkun Jia
Toerisme tiert welig in Nassau
Bij aankomst is het zonneklaar dat toerisme hier de belangrijkste bron van inkomsten is. Op de pier krioelt het van gidsen, taxi’s, busjes en aanbieders van dagexcursies. Wij kiezen voor een rumrijke ronreis… Onderweg naar het busje wandelen we over de boulevard, een mix van winkeltjes, terrassen en marktkramen waar ze verse ananas aanprijzen.
Aanstekelijke lach
Onze sympathieke buschauffeur Flo, meteen gebombardeerd tot de man met de meest aanstekelijke lach van de Bahama’s, is een even geestige als ondeugende gids. Hij verwijst naar blote boobie-clubs waar mannen niet alleen terecht kunnen voor rum en een knappe sigaar, maar ook voor een grote of kleine knuffelstage. Zo heeft Flo van horen zeggen. “Ik kom daar zelf nooit! Misschien één keer, want als reisleider moet je wel research doen. Or not guys?” Zijn hilarische lach rolt door het busje.
Nassau: financiële escape
De financiële wereld is hier de tweede economische levensader. Op vrijwel elke hoek is een bank te vinden. BOB staat voor Bank of Bahama’s en zeker voor Amerikaanse levensgenieters is Nassau een paradijselijk eiland. Rum. Sigaren. En goedlachse Bahama-babes. Op de gedeelde derde plaats van inkomstenbronnen staan landbouw en visserij. Onze eerste stop is bij een rumcake-bakkerij. Even opletten bij het uitstappen. Na de plensbuien van afgelopen dagen staan straten gedeeltelijk onder water en het verharde zand van de parkeerplaats is nu een modderpoel…
Rumcake als souvenir
Manager Simon van Bahama’s Rum Cake Factory legt uit hoe de smeuïge cake in dertien smaken wordt gemaakt. We proeven ‘the original’ en vier varianten – amandel en amaretto, karamel en kokos – en nemen ons supertrio mee: kokos, karamel en de originele rumcake. Leuk én lekker souvenir. In de aangrenzende bar wacht een gratis shotje rum als je iets in de shop hebt gekocht en Xenia proost met Simon, die ook op video maar wat graag tekst en uitleg geeft. Want hij is ook de eigenaar.
- © Wagner Santos de Almeida
Flo babbelt er op los
Onze goed gemutste chauffeur rijdt, wijst, grinnikt en babbelt. Flo zit in zijn historische vertelflow. Hij strooit laconiek met feitjes en wijst op kleurrijke gebouwen. Zo deed de bibliotheek vroeger dienst als gevangenis en waren de bewoners van Bahama’s gek op het Britse koningshuis, het eerste hotel op Nassau is naar Queen Victoria vernoemd.
Over een zwaard en Columbus
Halverwege een steile trap vraagt hij speciale aandacht voor het nationale symbool van de Bahama’s, een geel zwaard in blauw-groen en zwart. Minder te spreken waren ze over globetrotter Columbus, die in 1492 claimde het eiland te hebben ontdekt, maar zeer onvriendelijk met de bevolking omging. Zijn standbeeld is dan ook neergeslagen.
De dollar is king in Nassau
Flo geeft een fruitige tip voor liefhebbers van andere alcoholische versnaperingen. Bij Graycliff, een vijfsterrenhotel met restaurant, doe je al aan een wijnproeverij mee voor een bescheiden bedrag: 5 dollar voor 5 wijnen. Over bedragen gesproken, je kunt nog niet overal met Plastic Fantastic betalen. Ze ontvangen bij voorkeur Amerikaanse dollars, maar je kunt ook Bahama-dollars pinnen. Wisselkoers: 1 Bahama-dollar is 0,94 eurocent, dus makkelijk rekenen. Tip: veel automaten zijn out of order, dus zorg voor een setje Amerikaanse dollars, ook handig voor een fooitje her of der...
Kwebbelende boom
Flo vertelt over het orkaanseizoen en hoeveel impact storm en wind op de natuur en de bewoners heeft. We rijden langs een grote boom, waarbij de takken als het hard waait met elkaar lijken te praten. “Hoe denken jullie dat die boom heet? Right man! The Woman Tree.”
Eet geen barracuda in Nassau
Bij Junkro Beach kun je jetski’s of een bootje huren, parasailen of onbekommerd in een strandstoel onder een parasol liggen, nippend aan een Caribische cocktail. Even verderop, op het aangelegde eiland Fish Frie, of in de talrijke restaurantjes in de haven staat vooral vis op het menu. Let op: de barracuda - Eat at your own risk - kan vergiftigd zijn. Het is een eetbare vis, maar niet bijster smakelijk en de Barracuda ontwikkelt vaak een onaangename geur waardoor vliegen rond de dode dieren cirkelen. Afrader dus.
Vergane glorie?
Wie door zijn oogharen naar Nassau kijkt, ziet met een beetje verbeelding hoe mooi die hoofdstad ooit geweest is, want vrijwel alle gebouwen ogen oud. Vermoeid bijna, onder het juk van Moeder Natuur. Onderhoud? Geen prioriteit! En dus missen zon en zeewind hun uitwerking op de groezelige muren niet, waar de verf afbladdert en de lokale kleuren ooit fris geel, blauw en wit nu vaal ogen. Vier vervallen forten hebben hun beste tijd achter zich, net als het ooit zo statige clubhuis bij het cricketveld. Vergane glorie, maar op de Bahama’s lopen ze toch trots met de borst vooruit. Of fier, zoals ze hier zeggen, want de tweede taal is Frans.
Rijk en arm naast elkaar
Voor de bouw van de gloednieuwe Amerikaanse ambassade, even strategisch als symbolisch pal naast McDonalds gelegen, wordt niet op een dollar meer of minder gekeken. Puur prestige. Andere eyecatcher is de Christ Church Cathedral, de rooms katholieke kerk in het hart van Nassau. Downtown Nassau en bij de strip in de haven wemelt het van knusse en soms louche barretjes, waar de zonden en de armoede met rum wordt weggespoeld.
Het eindigt met een glaasje Pina Colada...
Tot slot van onze trip dwars door Nassau eindigen we bij de John Watling Rum Distillery, waar een even joviale als charmante gastheer ons een rondleiding geeft die ‘toevallig’ eindigt in de bar met een giftshop, waar de flessen drank en merchandise gloedvol geëtaleerd staan. Maar een gratis glaasje Pina Colada is geen straf. We ploffen neer op de veranda en zien de zon loom in zee zakken. Hoog tijd om terug te keren naar de MSC Seashore, op naar een nieuw avontuur op het eigen eiland: Ocean Cay.
- © Wagner Santos de Almeida
Info
Meer info over de Bahama's en Nassau vind je op deze website.
Meer weten over de cruises van MSC? Ga dan naar deze website.