Verenigde Staten5 x eten in Texas: go big or go home
1. De beste restaurants in Texas, Houston
Vrijwel alle grote oliemaatschappijen ter wereld zitten in Houston, met vele duizenden (internationale) medewerkers die allemaal ergens moeten wonen én eten. Het laatste geschiedt, meer dan waar ook (zelfs meer dan in New York!), vooral buitenshuis. En dat heeft een levendige eetcultuur opgeleverd, die Europese, Amerikaanse en Mexicaanse heerlijkheden combineert tot nieuwe gerechten en verrassende smaken. Vier tips:
De tacotruck bij West Alabama Ice House
Bij deze kroeg kun je lekker buiten zitten – in Houston is het immers vrijwel altijd mooi weer. En het grootste voordeel: aan de overkant staat de foodtruck Tacos Tierra Caliente met de lekkerste taco’s denkbaar. De ‘Lengua Tacos’ stonden zelfs in de top tien van Houstons 100 lekkerste gerechten. Vergis je niet in het aftandse voorkomen, want foodtrucks zijn hip in Houston. Voor ter plekke bereide taco’s betaal je twee of drie dollar, heerlijk.
Lankford Grocery
Een plaatselijk instituut: Lankford Grocery. Niet snel, niet gezond, niet spectaculair, maar wel een lokale favoriet. De ‘Grim Burger’ bevat er zelfs macaroni met kaas. Pardon? Tja, Amerikaanser wordt het niet.
Tip voor vegetariërs: Bellagreen
Bellagreen is een lokale restaurantketen, die flink aan de weg timmert met groen en biologisch verantwoord voedsel. Voor als je een keer iets anders wilt dan koe.
The Flying Saucer Draught voor een biertje
Ben je ‘downtown’ en heb je zin in een biertje? Dan moet je naar The Flying Saucer Draught Emporium, dat meer dan 240 verschillende soorten bier biedt, waarvan veel op de tap. Binnen hangen eindeloos veel borden (saucers) aan muur en plafond, buiten komt elke paar minuten een tram voorbij met de stoomfluit van een oude locomotief.
2. Het beste restaurant in Texas, Galveston
Wie bij Texas vooral denkt aan prairies met cowboys, vergeet de lange kustlijn aan de Golf van Mexico. Als je daar de talrijke pelikanen te snel af bent, kun je heerlijk vis eten in Galveston, het eilandstadje pal onder Houston. Nog dichterbij is Galveston Bay, een baai met eindeloos veel restaurantjes-met-uitzicht.
Saltgrass Steak House
We eten in het Saltgrass Steak House, gevestigd aan de Kemah Boardwalk, pal naast een houten achtbaan. Het uitzicht is grandioos: tientallen pelikanen storten zich met doodsverachting in het water en komen boven met een goedgevulde snavel. Op de kaart kiezen we, ondanks de naam van het restaurant, voor de garnalen. De onze kwamen gewikkeld in bacon – wij zijn tenslotte in Texas – en gevuld met roomkaas en jalapeño en gemarineerd in bbq-saus. De ober maakt snel een einde aan ons getwijfel over de grootte van de portie: “Hey man, this is Texas. Go big or go home!” Het is een advies waar we nog vaak spijt van gaan hebben.
In Texas ben je nergens zonder auto. Bedenk wel dat er ook in Amerika 'verborgen' kosten zijn die je huurprijs flink kunnen opschroeven. Probeer daarom vooruit te boeken (en te betalen). Bedenk wel goed wat je wilt, want bij het ophalen proberen ze je vaak een nog groter model aan te smeren en net als het motto van dit verhaal: waarschijnlijk is je vooraf bestelde huurauto al kolossaal. Kijk nog even goed naar de kleine lettertjes van je contract. Neem foto's van eventuele schade aan de auto bij het oppikken en er zijn veel tolwegen in Texas, dus het is handig een pas aan te schaffen voor de duur van je verblijf. Geen wachtrij en geen extra boetes als je van de tolwegen gebruik maakt zonder te betalen...
3. Het beste restaurant in Texas, Austin
Austin noemt zichzelf ‘the live music capital of the world’ en als je door 6th Street fietst, zouden ze daar best eens gelijk in kunnen hebben. Elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond wordt de straat afgesloten voor auto’s, opdat het uitgaanspubliek ruim baan heeft. Dat is wel nodig ook, want 6th Street is een lang lint van barretjes, restaurantjes en clubs. De ramen staan open, de dakterrassen zijn gevuld en overal klinkt live muziek.
Casino el Camino
We verkennen het centrum per elektrische fiets en stoppen in Casino el Camino, een rockbar met, volgens de plaatselijke krant, de ‘best burger in town’. En inderdaad: de Amarillo Burger, met ‘roasted Serrano chiles, jalapeno jack cheese and cilantro mayonnaise’ is verrukkelijk, net als de Buffalo Burger, gebakken in ‘hot wing sauce’ van het huis en gesmoord in blauwe kaas. De andere burgers hadden we ook graag geproefd, maar één burger is al genoeg om een half weeshuis te voeden. “Are you sure you don’t want something extra?” Ja hoor, dat weten we zeker. En mogen we ergens even gaan liggen?
4. Het beste restaurant in Texas, Fredericksburg
Waar emigrerende Nederlanders overwegend terechtkwamen in Canada of het Noordoosten van de VS, heeft Texas een grote Duitse gemeenschap. Wie Fredericksburg nadert, een stadje op anderhalf uur ten westen van Austin, ziet opeens overal Duitse namen op de borden staan: Luckenbach, Biedermann, Goehmann. Ook in het stadje zelf wordt de Duitse afkomst in ere gehouden.
Otto’s German Bistro
We gaan conform het thema eten bij Otto’s German Bistro, naar verluidt het beste etablissement van dit historische stadje. Op de kaart staan, naast de vanzelfsprekende Brot und Butter, gerechten met rösti, senfgurken, spätzle en rotkohl. De Flammkuchen is een voorafje en de Wurstplatte wordt natuurlijk geserveerd met kartoffelnsalat en sauerkraut. We knipogen even naar de ‘Königsberger Klopse’, maar kiezen uiteindelijk voor de veelgeprezen Duck Schnitzel, die we met enige vrees tegemoet zien. Maar dan blijkt dit restaurant ook in kwantiteit Europese trekjes te vertonen: de porties zijn normaal, we krijgen ons bord zowaar leeg. Overmoedig bestellen we een dessert, de Cambozola Cheesecake, dat korte metten maakt met ons idee van ‘precies genoeg en niet te veel’. Zijn we er toch weer ingetuind.
True Texas Cuisine: de bbq
In Texas is de barbecue bijna een religie. Het idee dat je een stuk vlees ongeprepareerd op de grill legt, is eenvoudig ondenkbaar. Daar dient een heel ritueel aan vooraf te gaan. Vooraleerst: er wordt natuurlijk geen vlees uit de supermarkt gebruikt. Het moet echt en vers vlees zijn, zoals Angus, en dat moet met liefde worden bereid. De aandacht gaat dan ook niet zozeer uit naar de saus, waarvan ze vele varianten kennen, maar naar de ‘rub’, het kruidenmengsel waarmee het vlees voor het braden wordt ingesmeerd.
Voor inspiratie kun je het beste gaan naar Rustlin’ Rob’s Texas Gourmet Foods in Fredericksburg, dat tot de nok volstaat met potjes saus, rubs en aanverwanten. Van pindakaas met banaan-chocoladesmaak tot ‘roasted blueberry chipotle sauce’, ‘charred pineapple bourbon sauce’ en ‘cranberry chili pecan preserves’ – en alles kun je proeven. Oppassen is het achterin, waar de hete sauzen staan. Tip: pak eerst een brandblusser voor je de ‘Mad Dog 357’ probeert.
5. Het beste restaurant in Texas, San Antonio
Deze tamelijk onbekende stad is in grootte stiekem de zevende van de Verenigde Staten. Toch is er een intiem en gezellig centrum, dat geheel te voet kan worden verkend – kom daar eens om in andere steden in de VS. Het geheim: de River Walk. Langs de San Antonio-rivier is een pad gebouwd dat een verdieping onder de weg de hele rivier volgt. Aan de kade bevinden zich talloze winkeltjes, restaurants en cafés, waardoor dit een bijzonder gezellig stadscentrum oplevert – zonder zichtbare auto’s.
Restaurant Acenar
De Mexicaanse invloed is voelbaar in San Antonio, niet in het minst door de talloze TexMex-restaurantjes. We stappen naar binnen bij Restaurant Acenar, dat een groot terras heeft pal aan de River Walk. Wat een feest moet het zijn om in San Antonio te wonen: altijd lekker weer, altijd lekker eten, altijd buiten. De guacamole, die als appetizer op tafel wordt gezet, is voor Hollandse smaakpapillen al direct een groot genot – en het is het simpelste gerecht op de kaart. Maar het is lunchtijd, dus we houden ons in. Denken we. Dat we achteraf zo vol zitten, komt niet per se door de ‘enchilades de mole’, een heerlijk enchiladagerecht met een pittige saus van noot, fruit en – natuurlijk – chilipepers. Het is de schuld van de tortillachipjes die standaard op tafel staan en steeds worden bijgevuld, inclusief dipsaus. Daarbij worden ook onze glazen frisdrank voortdurend opgetopt – als je even niet oplet, is het glas weer vol. Het is de befaamde Texaanse gastvrijheid: als gast word je helemaal volgepropt. En weigeren is onbeleefd, nietwaar?