Feest mee met de locals! 5 bijzondere internationale feesten
Carnaval in Rio
De grootste carnavalsparty ter wereld wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de krottenwijken van Rio de Janeiro. Het hele feest duurt vier dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag, wanneer de vasten beginnen en Koning Momo de sleutel van de stad teruggeeft aan de burgemeester van Rio.
Het hoogtepunt zijn de parades met praalwagens en gevederde danseressen, die sinds 1984 worden gehouden in de Sambadrome. Ze vormen een competitie tussen honderden verschillende wijken en sambascholen, die een uur tot 80 minuten hun opwindende kunsten mogen vertonen. Het carnaval in Rio trekt alleen al ruim 1,5 miljoen toeristen. Oeteldonk, eat your heart out!
Oktoberfest in München
Leg de lederhose en dirndl maar klaar: het grootste bierfestival/volksfeest ter wereld wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Het begint om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober.
Het Oktoberfest vindt plaats op de Theresienwiese, een speciaal daarvoor bestemd terrein, niet ver van het centrum van München. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna de zogeheten Maß, de traditionele pul met de inhoud van een liter, niet lang leeg blijft… De muziek komt alleen van live spelende blaaskapellen en wettelijk is bepaald dat slechts zes, in München gebrouwen bieren mogen worden geschonken. Liefhebbers van een frisje hebben in de veertien enorme feesttenten en de omringende Biergarten waarschijnlijk bar weinig te zoeken…
Chinees Nieuwjaar
Het Chinese jaar Huangdi 4716, het Jaar van het Zwijn, is begonnen op dinsdag 5 februari 2019. Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen en begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dat kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren.
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met draken- en leeuwendansen en er is gewoonlijk ook een groot familiemaal. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier. Dat komt dan weer omdat Nian (‘Nyehn’) volgens legenden een mensetend prooidier was, die ongemerkt huizen kon binnendringen. De Chinezen leerden dat Nian gevoelig was voor lawaai en rood, vandaar het veelvuldig gebruik van die kleur en de inzet van knallend vuurwerk. Het is bovendien gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Wat dan weer niet helemaal past in het Jaar van het Zwijn…
Lees ook:
Halloween in de VS
Als je tijdens Halloween in de Verenigde Staten bent, is het leuk om aan het begin van die avond op 31 oktober even een woonwijk in te lopen terwijl het trick or treating in volle gang is en de sfeer te proeven. Vergelijkbaar met onze Sint Maarten, maar dan een paar scheppen er bovenop. Natuurlijk lopen vooral kinderen verkleed langs de deuren en vragen om snoep, maar ook volwassenen gaan vaak flink los. Je zult veel bizar uitgedoste mensen zien, versierde huizen en misschien zelfs wel iemand die zijn garage heeft omgebouwd tot een minispookhuis.
Volgens de meest gangbare verhalen is Halloween een erfenis van de Kelten. Zij vierden op 31 oktober het eind van het oogstjaar en op 1 november het nieuwe jaar. Het was een viering van het begin van de donkere tijd, de winter. De Kelten geloofden dat de geesten van de doden terugkwamen om te proberen bezit te nemen van de levenden. Dorpelingen deden daarom vreemde kleren aan om zich onherkenbaar te maken en dode geesten af te schrikken. Pompoenen, nu een vast onderdeel van Halloween, zijn overigens een typisch Amerikaanse toevoeging, aangezien ze niet bekend waren in Europa.
Dag van de Doden in Mexico
Het klinkt wat vreemd en luguber, maar in Mexico is het wel degelijk een feest: Dia de Muertos, oftewel Dag van de Doden op 1 en 2 november (Allerheiligen en Allerzielen). Volgens de traditie komen de zielen van kinderen op 1 november en die van volwassenen op 2 november terug op aarde.
In de periode rond de Dag van de Doden worden graven van dierbaren schoongemaakt en versierd. Sommige families bouwen zelfs altaren in hun huis. De offers, voedsel en drank, worden na afloop vaak zelf opgedronken en gegeten, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook van uit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft.
Het schrijven van calaveras, korte gedichten waarin de spot wordt gedreven met grafschriften van vrienden, behoort ook tot de traditie. Sommige kranten publiceren calaveras van beroemdheden, met karikaturen van skeletten. (Versierde) doodshoofden zijn trouwens een veel voorkomend symbool tijdens het feest.
Lees ook:
Tekst: Jeroen te Nuijl