
DuitslandFietsroute: in het spoor van de Noord-Duitse Romantiek
Onze route begint in Wiek op Rügen. De vorm van het eiland is grillig. Het water is overal. Feitelijk zijn stukjes aan elkaar gekoppeld land. Opmerkelijk is de diversiteit van het landschap. Delen zijn vlak, maar lang de noordkust is het heuvelachtig met kliffen.

- Voldoende info voor je route!
Badplaatsen voor de welgestelden
Rügen ontwikkelde zich tot een populaire strandbestemming met de karakteristieke badplaatsarchitectuur: vooral voor welgestelden. In de tijd van de DDR werden alle hotels en pensions geconfisqueerd. Leden van de Freier Deutscher Gewerksschaftbund en personeel van de Volkspolizei vierden hier met hun gezinnen vakantie. Deze periode voorkwam wel grootschalige ontwikkelingen, zoals langs veel andere kusten. Veel kostbaars is bewaard gebleven.

- Typische badplaatsenarchitectuur.
Kaap Akona en de Königstuhl
De route voert kruipdoor-sluipdoor over kleine weggetjes en paden. De kust op Rügen is nooit ver. Het is klimmen en dalen naar Kaap Akona met unieke vergezichten en krijsende meeuwen. Aan de voet van een afdaling ontluikt het pittoreske vissershaventje van Vitt. Omvangrijke stenen van prehistorische graven liggen eenzaam in het landschap. Bij Breege bereikt het fietspad de bewoonde wereld. Deze badplaats ligt op een landtong.

- De vuurtoren bij Kap Akona.

- Mooie uitzichten.

- De kliffen van Kap Akona.

- Uitzicht vanuit het hotel in Breege.
Blikvanger...
Het meest heuvelachtige deel van de route loopt door het nationaal park Jasmund. Absolute blikvanger is de Königstuhl: een witte klif van 118 meter boven de zee. Hier zat Caspar David Friedrich te schilderen aan zijn meesterwerken.

- De Koningstoel is een blikvanger.
Hitler bedacht Prora
Vanuit het niets staan we ineens voor de ruim vier kilometer lange desolate bebouwingsstrook van Prora. Adolf Hitler bedacht dit macabere oord persoonlijk als plek om vakantie te houden. Massaal in de geest van het Nationaal Socialisme met de lokroep: 'Macht Urlaub!' Het zou verblijf moeten bieden aan 20.000 vakantiegangers. Prora is nooit geheel afgebouwd, want Duitsland stortte zich in de Tweede Wereldoorlog. De verpaupering sloeg toe. Delen zijn nu opgeknapt en ingericht als jeugdherberg en appartementcomplex. Interessant is het documentatiecentrum.

- Prora ontsproot aan het brein van Hitler...
Uitbundige witte villa’s
Binz heeft een totaal ander karakter. Een pareltje met schitterende badplaatsarchitectuur van rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw. Hier genoten welgestelden in uitbundige witte villa’s. De terrassen nodigen uit voor een Kaffee mit Kuchen. Er rijdt een stoomtreintje. Fietsen kunnen mee. Sellin kent eveneens fraai vorm gegeven witte villa’s met de kenmerkende veranda’s. De duinenrij biedt een prachtige blik op de nostalgische pier. Het fietspad voert naar het uitzichtpunt Klein Zicker op de landtong van Thiessow.

- Sellin.

- Kaffee mit kuchen...
Weg van Rügen
De schaarse, piepkleine dorpen in het biosfeerreservaat Zuidoost-Rügen zijn alleen bereikbaar via karrensporen. Soms is er een eenvoudig terrasje aan het water of er staan klassieke strandstoelen. Putbus staat bekend om de grote centrale rotonde. Precies op het middelpunt staat een obelisk. Het plein is ontworpen in de eerste helft van de 19e eeuw. Om het circuit staan kolossale witte panden met allure. Een waardig afscheid van het eiland.

- De pier van Sellin.
Hanzestad Stralsund
Vanaf de brug naar het vasteland kijken we uit op oude Hanzestad Stralsund Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het historische centrum rake klappen door de bombardementen. In de periode van de DDR kreeg wederopbouw van Stralsund geen prioriteit. De puinhopen bleven voornamelijk zo als zij waren. Pas na de Duitse eenheid volgde het herstel.

- Volg voor die route de R!

- Haven Stralsund.
Op naar Greifswald
Stralsund is nu een plaatje die het Hanzeverleden in volle glorie uitstraalt. Het havenfront kent een geslaagde compositie van oud en nieuw. Nieuw is het in het oog vallende Ozeaneum met een zeeaquarium, gekoppeld aan exposities met als thema de zee. Het is bonke, bonke, bonke over de Lindenallee: de oude weg naar Greifswald onder een eindeloze rij lindebomen. De keitjes geven wel een goed beeld van veel wegen in de DDR-tijd.

- Hanzestad Stralsund.


Caspar David Friedrich-stad Greifswald
Ook Greifswald is een Hanzestad. De stad lag ooit direct aan Oostzee, maar het water van de Ryck verbindt nu Greifswald met de zee. De fietsroute gaat langs de levendige kade met oude schepen bij de Museumhafen en de historische Fangenturm.

- De markt in Greifswald.
Prefab Lego-bouw...
De stad liep in de Tweede Wereldoorlog geen noemenswaardige schade op. Waarschijnlijk geen interessant doel, omdat de havenfuncties waren verdwenen. Wel is in de DDR-tijd veel vervangen door Plattenbau, deze prefab lijkt op een soort Lego-constructie.

- Toch is er ook veel moois in Greisfwald.
Veel bezienswaardigheden
Op de Marktplatz pronken diverse Hanzegebouwen. In de Lange Strasse is het Caspar David Friedrich Zentrum. Friedrich zag in Greifswald het levenslicht. Het centrum bevat een schat aan informatie over deze neoromanticus. Het komt ook prachtig audiovisueel voor het voetlicht. Op het fietspad langs het water van de Ryck naar Eldena komt langzaam komt de dubbele ophaalbrug in beeld. Friedrich heeft het nodige in Eldena vastgelegd, zoals de ruïne van het klooster Eldena. Ook de molen is een lust voor het oog.

- De dubbele ophaalbrug komt in beeld.

Nucleaire tijdbom
De voormalige kerncentrale van Greifswald verstoort de rust en de schoonheid drastisch . Dit was een DDR-prestigeproject met maar liefst acht reactoren. Drie daarvan zijn nooit in gebruik geweest. De centrale kreeg de bijnaam “Nucleaire tijdbom”. Snel na val van de muur sloot deze centrale. De ontmantelingactiviteiten duren nog zeker tot 2060.
Eindpunt Wolgast
Tussen het groen en over het water van de Spitzenhörner Bucht volgt een paar keer een fraaie blik op Wolgast op de heuvel naast de scheepswerf Peene. Over de langgerekte Vismarkt bereikt de route het eindpunt bij het station Wolgast-Hafen. Tijd voor een gebakken visje.

- Wolgast doemt op.








Info
Stralsund ligt op ruim 700 kilometer van Utrecht. Je kunt met de trein via Hamburg en Berlijn naar Stralsund en terug van Wolgast met regionale treinen naar Berlijn. Fietsen kunnen mee. Voor de ICE en de ICE moet je wel reserveren voor de fiets. Zie: https://int.bahn.de/nl
De route is 286 km en is geheel in twee richtingen bewegwijzerd. Meer info: https://www.ndr.de/ratgeber/reise/vorpommern/Radeln-auf-der-Route-der-norddeutschen-Romantik,romantikroute100.html
Onderweg zijn voldoende hotels, B&B, campings en horecagelegenheden. Zie voor fietsvriendelijke overnachtingen: https://www.bettundbike.de/