FrankrijkMet Harri op stap in Lyon
Komt het doordat generaties Nederlanders op weg naar Het Zuiden elke zomer met een bak jengelende kinderen tandenknarsend vastzaten in Lyonnaise tunnels, tussen drukke Rhône-oevers met rokende fabriekspijpen? Toen is mogelijk het foute beeld in de hersenpan van de Nederlandse toerist geëtst: 'Lyon. Industriestad. Mijden. Doorrijden. Nooit meer terugkomen!'
Verrukkelijke oevers
We doen onszelf tekort. Wij dronken Côtes du Rhône op verstolen terrassen, die achteloos leken uitgestrooid over middeleeuwse en hypermoderne stadswijken. We reden erheen op rode leenfietsen die we overal mochten pakken of neerzetten. Waren we moe, dan namen we tram, trolleybus of - over de Saône – de vaporetto. Want Lyon ligt aan liefst twee rivieren en heeft twee keer zoveel verrukkelijke oevers als Parijs.
De Lyonnais rijden net zo graag op de rode huurfietsjes, mét handig mandje en drie versnellingen...
Een carré van roze gravel
's Avonds liepen we vanaf de steile zijdewerkersheuvel Croix-Rousse terug naar het hotel. Over de oever van de Saône naar de gigantische Place Bellecour, een sidderend carré van roze gravel, omringd door ingenieus verlichte gebouwen. Boven alles uit pinkelden op de heuvel van Fourvière de Sacré-Cœur en het topje van de Eiffeltoren. Zo leek het. De roomwitte look-a-like Notre-Dame de Fourvière ligt naast de Tour Métallique, een ijzeren torentje dat door slimme plaatsing suggereert een kolos te zijn. Neen, wij misten Parijs niet.
De Saône en Rhône
Houd je stadskaart de eerste dag bij de hand. Lyon ligt verspreid over Saône en Rhône, wemelt dus van de bruggen zodat het je snel duizelt. Op welke oever ben ik nou weer? De Saône is de kleinere rivier ('en de troebelste,’ zeggen de Lyonnais, 'want ontspringt in Frankrijk'). 600 meter verderop stroomt de bredere ('en schonere, want uit Zwitserland') Rhône dwars door het centrum.
Oud-Lyon
De steile heuvel van Fourvière, ten westen van de Saône, is het oudste deel van de stad. Aan de voet ligt het opgeknapte Vieux-Lyon, met zijn renaissance erfgoed (jawel, Unesco!), toeristische straatjes en unieke traboules, waarover straks meer.
Parijs in Lyon
Tussen Saône en Rhône ligt La Presqui'île, een energieke winkel- en hotelwijk met boulevards, museums, Opéra en een megalomaan Hôtel de Ville, gebouwd in de klassieke Haussman-stijl. Een klein beetje Parijs.
Oude en moderne wijken
'Presqui'île' betekent schiereiland. Bij de onderste punt komen Saône en Rhône samen in La Confluence, de 'samenvloeiing', een futuristische wijk die je haat of omhelst. Bovenin Lyon ligt de aantrekkelijkste wijk: Croix-Rousse, de oude en thans vrij hippe zijdewerkerswijk.
Lyon is de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. De verleden jaar overleden Paul Bocuse staat nog steeds te boek als de Zeus van de Lyonnaise restaurantwereld. Lekker eten is onontkoombaar in Lyon. Nergens komt dat beter tot uiting dan in de Halles de Lyon - Paul Bocuse, in de commerciële wijk Part-Dieu. De wat ongunstig ogende hal van glas en staal is een eredienst voor de gastronomie van Lyon. Wil je kaasjes, terrines of andouillettes meenemen naar huis, dan moet je hier zijn. De beste ingrediënten van Frankrijk zijn hier te koop. 56 stands worden bevolkt door lokale chefs, smulpapen en winnaars van Le Bocuse d'Or. De bekroonde Hervé Mons, een beroemde kaasboer, is er. En bewonder bij de topslagers de Côte de Boeuf in Obelix-stijl, dus met ribben eraan. Topper is charcuterie/traiteur Sibilia. Aanbevolen: de kleine restaurantjes in Les Halles.
Het rode fietsenplan...
Lyon heeft het beste en slimste vervoerssysteem van Europa. Rode leenfiets, onbemande metrotreinen, tram, trein, trolleybus, fietstaxi, vaporetto en twee funiculaires (kabelspoorbanen) haken als in een zijden wandkleed aan elkaar. Met de City- en de Vélo'v Card (het 'rode'-fietsenplan) zie je wel waar je uitkomt. Je hopt als een sprinkhaan boven en onder de grond naar museum, restaurant of Rhône-oever. Je loopt voor het ontbijt een lang stuk langs de rivier, peddelt terug op een leenfiets die je op een van de 346 leenplekken uit de rekken grist. Op het stuur van de fiets staat: 'Je ne roule pas sur les trottoirs'. Hoeft ook niet. Lyon is een fietsstad. De Lyonnais en Lyonnaises rijden net zo graag op de rode fietsjes, met handig mandje én drie versnellingen.
- © Frederic Prochasson
Fietstochten met gids
Wil je de stad op een relaxte manier ontdekken? Boek dan een fietstour met gids. Dat kan bijvoorbeeld bij Baja Bikes.
- © Leonid Andronov
Onze zelf opgelegde opdracht in Lyon luidde: eet een andouillette, de 'worst from hell' uit de Franse keuken...
Het topje van de Mont Blanc
Fourvière: bling-bling kerk, neptoren en Mont Blanc. Met de groene metrolijn gaan we in noodtempo onder de Saône door naar halte Vieux-Lyon. Liftje in en uit, tien stappen naar de funiculaire en honderd meter naar boven, alsof het skivakantie is. Bovengronds zien we bij helder weer 117 kilometer verderop het witte topje van de Mont Blanc.
- © ventdusud
Eten in Lyon
Lyon barst uit zijn voegen door fijne dure en betaalbare restaurants, die je vooral in Presqu'île en Vieux-Lyon vindt.
De eetstraten van Lyon zijn de Rue Mercière en de Rue de Marronniers (op nr. 11 Chabert et Fils voor traditioneel eten). In Croix-Rousse is Odessa Comptoir, 14 rue René Leynaud, een tip. Niet toeristisch.
Klein eten en drinken: Buvette Saint-Antoine aan de Saône (t/o brug Passerelle du Palais de Justice). Worst, frites en een glas wijn: € 8. Op de rive gauche van Rhône zijn grote, gezellige terrassen. Tip: picknick op de rive gauche van de Saône op de kade met fles wijn en hapjes, tussen groepjes studenten en (andere) romantische stelletjes. Vermeldenswaard: het café op de eerste etage van het Museum des Beaux Arts, met uitzicht op de mooie tuin van het museum.
Als je een appartement met keuken hebt haal je je lokale ingrediënten natuurlijk in Les Halles de Lyon Paul Bocuse, 102 Cours Lafayette. Stuk duurder, véél lekkerder.
Lugdunum
We staan op de plek waar de Romeinen in 43 vóór Christus de plaats Lugdunum vestigden. De naam heeft niets met ons Leiden te maken. Er waren in die tijd wel vier Lugdunums in West-Europa. Achter ons op de esplanade staat het 'Eiffeltorentje'. De Tour Métallique blijkt een pretparkachtig stuk staal, dat als TV-zendmast wordt gebruikt.
Bling bling in de kerk
'Oeps!?', zegt een Nederlandse mevrouw naast me, na binnenkomst. Het interieur is paleis, draaimolen en schiettent tegelijk. Het goud van de grote mozaïeken brandt in de oogbol. Gotische, moorse en Griekse ornamenten vechten om de aandacht. Niets hier is oud. Bezoekers zijn dol op de Notre-Dame de Fourvière en terecht. Het is een bling bling-ode aan de Maagd Maria. Geen parochiekerk of plaats voor begrafenissen, maar een plek van pelgrimage en wonderen.
- © Gimas
Lyon ontplofte
Voor de deur van de kerk ligt het oudste Romeinse amfitheater van Frankrijk. Tot de middeleeuwen leefden op deze plaats maar tien- tot twaalfduizend inwoners. In de Renaissance kwam de zijde naar Lyon. De stad ontplofte.
Museums
Lyon telt zo'n 20 musea. We noemen vier toppers.
1. Musée Lumière. De uitvinders van de film, Auguste en Louis Lumière, geboren in Lyon, staan centraal. In hun oude woonhuis vind je apparatuur, foto’s en films van de supercreatieve broers.
2. Musée des Beaux-Arts. Het 'Museum van de 'schone kunsten' is alleen al door haar ligging aan de Place des Terraux (hartje centrum, mooie kloostertuin, fijn café) een bezoek waard. Enorme collectie, van (moderne) schilderijen (Rubens, Rembrandt, Gauguin) en Egyptische oudheid tot moderne kunst.
3. Musée de l'Imprimerie. Drukkerijmuseum. Volg de ontwikkeling van het drukvak sinds de uitvinding van de drukpers. Oude persen en een huldebetoon aan Lyons grote boekhandelaren.
4. Musée des Confluences, een hyper-futuristisch wetenschapsmuseum.
Verdwijnen in Lyon
Die eerste traboule van je leven vergeet je nooit. Eerst moet je lef opbouwen om op de knop van de intercom te drukken als de deur is gesloten. De deur zoemt open en je betreedt een smalle, lange gang met hoge plafonds en smalle wenteltrappen, die naar woningen leiden. Een traboule loopt onder de huizen van de ene naar de andere straat. Het is een verdwijngat.
- © goga18128
Traboules om te ontsnappen
Loop van de Rue de St. Jean naar de Rue du Boeuf en je stapt in een andere wereld. Van de toeristische restaurants naar de kunstateliers. Vieux-Lyon heeft talloze traboules. Ze werden gebruikt om je snel door stad te verplaatsen, om de zijde droog te kunnen afleveren of om in de oorlog aan de Duitsers te ontsnappen.
Van 'vieux' naar 'jeune'
De Rhône, die in Lyon Monet-achtig blauw kan zijn, wordt overspannen door luie bruggen in tintelend lichte kleuren. Een lang fietspad loopt over de rive gauche naar het noorden, naar de Cité Internationale, een modern complex met filmzalen, restaurants, appartementen en een geweldig Museum d'Art Contemporaine.
- © Keitma
Shoppen
Op Presqu'île: dé winkelstraat van Lyon is de drukke Rue de la République. In de Carré d'Or, tussen Place Bellecour en Place des Cordeliers, vind je de luxe-merken. Shopping malls: in Part-Dieu is een grote mall met bioscopen en restaurants. Vergeet niet het Confluence Shopping Centre. Vlooienmarkt: Les Puces du Canal, Frankrijks tweede grootste.
Zondagmiddagpark
Vanaf het centrum passeer je op je rode Vélo feest-, dance, terras- en restaurantboten, ingenieuze speeltuinen, grote rieten ligstoelen met waterpartijen en grasvelden met meisjes in bikini. De Rhône suist voorbij met draaikolkjes en waaiers van stromingen in alle kleuren blauw. Achter de Cité ligt het Parc de la Tête d'Or. Een groot 'Engels' stadspark met vijvers, eilandjes, gebogen paadjes en een eeuwig zondagmiddaggevoel. Terug stappen we op de trolleybus, die stil en schoon tussen het museumterras en het park zoeft.
- © Pierre Jean Durieu
Sensationeel uitzicht
Vanaf het centrum zuidwaarts fietsen is onverwacht interessant. Over de Rhône-oever kom je bij de Confluence, de plek waar Saône en Rhône elkaar bruisend in de armen vallen. De beschrijving van de wijk in mijn VVV-folder ('Confluence, een uitgesproken aantrekkingspool voor handel en vrije tijd') deed vooraf de rillingen over de rug lopen. Het beton rijst plotseling op: een grote winkel- en restaurantmall grenst aan een vrolijk haventje, met appartementen in Provençaalse kleurtjes, doorsneden met een metrolijn. De bovenste etage lijkt op het dek van een cruiseschip. Het uitzicht vanaf de loungestoelen op haven en heuvels is sensationeel.
- © Jean Durieu
Watertaxi
Rond de mall tref je weer een oneindige stoet van vervoermiddelen, die elkaar bijna doodknuffelen. We kiezen voor de vaporetto naar de oude stad, een nette uitvoering van de roestige Venetië-schuiten. Waar we vandaan komen, wil de kapitein weten. 'Oh Nederlanders. Die zien we hier niet veel.'
- © Pierre Jean Durieu
Hip en funky
Op de heuvel waar vroeger de zijdewerkers in de traboules een kommervol bestaan leidden, groeit nu een hip & funky buurtje vol boutiques en restaurantjes. De Boulevard de la Croix-Rousse ligt op de platte top van de grote heuvel, die is geschapen voor drukke, lokale voedselmarkten.
Slapen in Lyon
Hôtel Carlton Lyon - MGallery by Sofitel ligt centraal op het Presqu'île van Lyon. Mooi gerenoveerd hotel rondom retro liftkoker met schuiftralies. Fraaie (rode) kamers in elegante stijl met grote flatscreen-tv en snel wifi. Beneden is een prachtbar met fluwelen banken en kroonluchters.
Een B & B (chambre d’hôtes) of appartement in een traboule kan ook. Zie www.dormiralyon.com
Verbluffend uitzicht
Croix-Rousse is van een onbedoelde, bijna terloopse schoonheid. Je start bij de Opera en beklimt gestaag een van de steile trappenstraten. Het maakt niet zoveel uit welke route je neemt. Wandelend tussen middeleeuwse huizen kom je terrasjes, boutiques of glutenvrije restaurantjes tegen. Boven kun je kiezen uit tien verbluffende uitzichtpunten.
Hallucineren
Het mooiste ligt bij Café Du Gros Caillou. Daar wordt de boulevard plotseling een grasveld met wilde tuintjes met een hallucinerend uitzicht over de Rhône. Op achteloos bijeengesmeten zonnestoelen wachten hier zo'n veertig super relaxte jonge inwoners het doven van het daglicht af. Serveersters lopen af en aan met plankjes Lyonnaise worst, bier en glazen Rosé Languedoc.
Onder het fornuis
En enige gevaar schuilt in het afdalen van het minieme wenteltrapje van het kleine wc’tje naar de keuken van Café Du Gros Caillou. Je zult deze maanden niet de eerste Nederlander zijn die in gelukzalige stemming de laatste trede mist en onder het fornuis glijdt.
Tips
Openbaar vervoer in Lyon is uitstekend. Er is een aantal metrolijnen, funiculaires en meer dan honderd bus- en tramlijnen. Heel handig is de Lyon City Card, waarmee je vrij toegang hebt tot alle vervoersmiddelen en een fiks aantal musea (plus coupons voor van alles en nog wat). Prijs: € 23 (1 dag), € 32 (2 dagen). Voor een beetje extra mag je op de rode leenfietsen stappen (Vélo'v).
Bezoek de eerste dag zeker de Office du Tourisme Lyon op de Place Bellecour, hartje centrum, voor gratis kaarten en wandelideeën.
De afstand Utrecht-Lyon is 893 kilometer. Niets voor de auto dus, tenzij als tussenstop naar het zuiden. Ideaal is met Thalys en TGV (de Franse 'supersneltreinen') via Brussel naar Lyon. Tickets boek je bij NS International.