6 heerlijke culinaire trips
Van het lekkerste ijs in Florence tot een geheim pareltje in Amsterdam. En van vis aan de Engelse kust tot de beste tapas in Spanje. Proef maar!
1. Culinaire Jakobsweg
Wintersportbestemming Ischgl is ook in de zomer een hotspot. Vooral als je van goed eten én stevige wandelingen houdt. Van juli tot en met september vindt hier de Culinaire Jakobsweg plaats en onze blogger Thea liep ‘m.
Culinaire verrassingen in vijf berghutten
Vijf internationale chef-koks bereiden hun favoriete gerechten op basis van streekproducten met lokale ingrediënten. Dit doen ze op grote hoogte in vijf berghutten. De wandelroutes door het gebied leiden je naar die berghutten. De recepten van de sterrenkoks worden overgedragen aan de eigenaren van de berghutten en zij serveren deze hoogstandjes het hele zomerseizoen. Uiteraard hebben de gerechten de smaken van de chef-kok, maar de porties en prijzen zijn zoals je ze bij een berghut kunt verwachten. In alle hutten eet je natuurlijk onder het genot van een Grüner Veltliner, Riesling of een goede rode wijn.
Lees hier Thea's reisverslag:
2. Het lekkerste ijs van Florence
In Florence kun je eten en drinken in de vele trattoria’s, pizzeria’s en koffiebarretjes. Maar volgens Piet maken ze het lekkerste ijs bij ijssalon Vivoli. Het stappenplan: ga eerst naar de balie en koop een bonnetje voor deze historische spot. Daarna loop je naar de andere kant: de ijsvitrine. Vergaap je aan de grote verscheidenheid aan smaken ambachtelijk ijs.
Culinaire stop tijdens citytrip in Florence
En als je geen zin hebt in ijs, kun je altijd een espresso, luxe broodje of taartje bestellen. Vivoli is eigenlijk een klein ijsrestaurant met achterin een aantal tafels en stoelen. Heel leuk om even tot rust te komen na een lange wandeling door Florence met als eindpunt de Basilica di Santa Croce di Firenze.
Lees hier Piets tip:
3. Vis eten aan England's Seafoodcoast
Onder de noemer England's Coast heeft een aantal kuststreken van Engeland zich verzameld. Een afgeleide daarvan is England's Seafoodcoast en Ron maakte een reis door de ‘Engelse Rivièra’ en de Jurrasic Coast, langs prachtige steden en dorpjes waar de lekkerste restaurants huizen.
Verse Engelse vis
Een voorbeeld van zo’n restaurant is Beamers, aan de kade van Brixham, een van Engeland meest belangrijke vissersplaatsjes met dé visafslag van het land. En je raadt het al: vis, vis en nog eens vis. De inrichting is eenvoudig met een nautisch thema en de eetnisjes hebben namen van vissersschepen. Hier bestel je een groteske schaal- en schelpdieren-schotel of visschotel die een paar uur eerder zo van de vissersboot is afgerold.
Lees hier Rons reisverslag:
4. Restauranttip van de locals in Rome
De smalste steegjes en knusse straatjes herbergen vaak de fijnste restaurantjes, Oane ontdekte in Rome L’Antica Enoteca. Het restaurant valt overdag nauwelijks op. Maar als de avond valt, wordt het personeel wakker, de muren mooi verlicht en de tafeltjes gestoken in het wit. Menig local trekt een gestreken overhemd aan, spuit parfum op en gaat met het juiste gezelschap aan een tafeltje zitten. Het diner is het hoogtepunt van de dag. Het begint al bij de huiswijn die je bijna van enthousiasme laat opstaan en klappen. De pasta’s zijn van hoog niveau, maar de de pizza’s spannen de kroon. De casual mozzarella is top, die met brie en verse basilicum beter en quattro formaggi the best.
Lees hier meer over de tip van blogger Oane:
6. Eetcafe Koevoet in Amsterdam
Toen ze bij Koevoet op de stoep stond, sloeg de twijfel bij Marloes toe: is dít de plek waar je goddelijk Italiaans kunt eten? Koevoet in de Lindenstraat (hartje Jordaan) is aan de buitenkant een bruine kroeg en de naam doet ook geen Italiaans belletje rinkelen. Vroeger woonde hier de familie Koevoet in de achterkamer, aan de voorkant runden ze een café. Mario Attanasio – ah, nu wordt het Italiaans! – kocht het pand en liet de voorgevel en het interieur intact. Alle ingrediënten worden geïmporteerd uit Italië en voor het personeel en chef Andrea… geldt hetzelfde. Op het menu geen pizza’s, maar gerechten uit de traditionele Italiaanse keuken. Een leuk achtergrondverhaal én goed eten: aanrader!
Lees hier meer over Marloes' tip:
6. Spaanse tapas
In San Roque deed Erik een zogenaamde Tapas Tour, de perfecte manier voor een avond stappen en happen. Je start op een intiem stadspleintje, waar in het eerste eetcafé de eigenaar de specialiteit van la casa serveert: in bladerdeeg gekarameliseerde geitenkaas met honing. Aan de overkant krijgen we flinterdunne ossenhaas en olijven voorgeschoteld, waarna ons een paar steegjes verderop een kleine glaasjes koude pils wacht. De bijbehorende mini-hamburger met spiegeleitje en patatas fritas heeft misschien weinig met regionale tapas te maken, het fietst heerlijk naar binnen. De uitsmijter van de tour, aan de zijkant van het stadsplein, is een glaasje gazpacho met een ferme gamba-loempia.
Lees hier meer over Eriks Spaanse kroegentocht: