DuitslandInspiratietip: de Oranjeroute
De geschiedenis van de Oranjes gaat ver terug. En veel ervan speelt zich af in Duitsland. De Oranjeroute voert langs al die schilderachtige stadjes waar je al wandelend, fietsend of met de auto de roots van het Huis van Oranje-Nassau kunt ontdekken!
Nederland-Duitsland
Om in het kort de connectie van de Oranjes met Duitsland te schetsen hier een kort overzicht: Willem de Zwijger, de zoon van Juliana van Stolberg-Wernigerode is geboren in Dillenburg. In de 16e eeuw erfde hij van zijn neef, Renatus van Nassau-Breda, het vorstendom Orange in Zuid-Frankrijk. Zo ontstond het geslacht Oranje-Nassau. Willem de Zwijger staat ook bekend als Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. De dochters van stadhouder Frederik-Hendrik en Amalia van Solms droegen de naam Oranje in de zeventiende eeuw verder uit; Diez heeft een slot dat de naam Oranienstein draagt; in het UNESCO-Werelderfgoed het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz ligt het slot Oranienbaum en bij Berlijn het slot Oranienburg. Prinses Wilhelmina - dochter van koningin Emma - trad als koningin in 1901 in het huwelijk met hertog Hendrik van Mecklenburg; prinses Beatrix, de oudste dochter van koningin Juliana, trad in 1966 in het huwelijk met jonkheer Claus van Amsberg uit Hitzacker aan de Elbe en zo zijn er in de loop der eeuwen vele connecties met ons buurland ontstaan en wonen nog steeds veel familieleden van Willem-Alexander daar.
- © Mister Vlad
22 x historie
De Oranjeroute voert langs 22 plekken waar de historie van al deze Oranjes te beleven valt. Elk stadje heeft een geheel eigen karakter: van oud-Hollandse gevels tot vakwerkhuizen. Er zijn prachtige kastelen en musea te bezoeken en zo kom je alles te weten over die bijzondere geschiedenis van de Oranjes.
Kleve, Dillenburg en Weimar
Dicht bij ons land, net over de grens, ligt Kleve, waar Louise Henriette met haar man keurvorst Frederik Willem I de Zwanenburcht bewoonde. In het historische Dillenburg stond de wieg van Willem van Oranje en in het mooie en rustieke Weimar, woonplaats van vele beroemdheden, vormde het slot Ettersburg de zomerresidentie van prinses Sophie van Oranje-Nassau – dochter van koning Willem II en Anna Paulowna – en haar man aartsgroothertog Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach.
- © Sina Ettmer
Er is meer...
Andere steden aan de route zijn o.a. het tussen Niederrhein en Ruhrgebied gelegen Moers; Nassau, waar nog meer oorsprong van het Nederlandse koningshuis te vinden is; de kuuroorden Bad Arolsen, Bad Bentheim en Bad Pyrmont; Wernigerode, Braunfels en Schwerin waar je indrukwekkende sprookjeskastelen vindt; het schilderachtige Diez of het historische Siegen.
Vorstelijk op de fiets!
Met de auto is alles uitstekend te bezoeken en al wandelend door de prachtige dorpjes, stadjes of de erbij gelegen natuur kun je alles prima tot je nemen. Maar hoe leuk is het om dit alles al fietsend te ontdekken. Daarom zijn er maar liefst 39 etappes bedacht die je langs alle 22 plekken van de Oranjeroute brengen. Enkele ervan zijn speciaal bewegwijzerd met Oranjeroute-bordjes; andere haken in op bestaande lange-afstandsroutes.
Naast al die leuke fietsroutes kun je ook geweldig kamperen langs de Oranjeroute. Meer weten? Klik dan hier!- © O de R
Komende zondag staat onze uitzending op RTL4 (25 april, half vijf, herhalingen op de zaterdag erna!) in het teken van de Oranjeroute. Samen met medepresentator Bert Kuizenga bezocht ik in september diverse steden die aan de Oranjeroute liggen en doen we verslag van de bijzonderheden daar.
Info
Het is nu helaas nog niet mogelijk om op vakantie te gaan naar Duitsland. Maar wellicht vormt dit verhaal wel een inspiratiebron, voor als het weer mag. Wil je je verder inspireren op deze heerlijke historische route door prachtige delen van Duitsland, ga dan naar www.oranjeroute.nl voor alle informatie!