Spanje6 dingen die je nog niet wist over paella Valenciana
1. Ingrediënten uit de omgeving van Valencia
De traditionele paella ontstond al in de 8e eeuw in Valencia, de rijst werd door de Arabieren in Albufera geïntroduceerd. Rijst, kip, konijn, snijbonen, tomate frito, garrofónes (witte bonen uit Valencia) en saffraan vormen de hoofdingrediënten. Tegenwoordig worden ook wel vis en schaaldieren, en soms caracoles (slakken), toegevoegd. De rijst van de paella Valenciana wordt gekookt in een bouillon van kip en konijn, volgens de traditie in een paella-pan op houtskoolvuur. Alle ingrediënten zijn puur, verbouwd in de streek en te koop bij de Mercado Central, de monumentale en grootste versmarkt van Europa.
2. Rijst verbouwd in Albufera en La Huerta de Valencia
De meest gebruikte rijstsoorten voor de paella Valenciana zijn: Senia, Bomba, Bahía en Albufera. Deze worden vlak bij de stad verbouwd in natuurpark Albufera en bij La Huerta de Valencia, een soort grote stadsmoestuin. Rijstproducenten werken dagelijks aan het cultiveren van de authentieke korrels, sommige restaurants hebben zelfs hun eigen, duurzame rijstveld om ervoor te zorgen dat exact de juiste rijst in de paella belandt.
3. Oudste en hipste paellarestaurant in València
València telt eindeloos veel paellarestaurants en cafés waar ze je het rijstgerecht voorschotelen. Natuurlijk in natuurpark Albufera bij onder meer Restaurante Nou Racó, La Casa Quiquet of El Palmar en Restaurante Mateu, in El Palmar, een dorpje in de buurt van Valencia.
Eten in een van de oudste paellarestaurants doe je bij Casa Carmela waar al sinds 1922 de paella’s op het vuur pruttelen. Hippere varianten zijn Vlue Arribar, Panorama en de Marina Beach Club bij de haven van València.
Meer tips voor de beste paella.
4. Paella eet je tijdens la comida
Paella als diner? Echt niet. Het rijstgerecht eet je tijdens la comida, de belangrijkste maaltijd voor Spanjaarden, tussen 14.00 en 16.00 uur. Dan openen de arrocerias (rijstrestaurants) hun deuren. In de weekenden moet je zeker reserveren. Het is dan druk omdat veel families en groepen vrienden samen paella komen eten. Als er iets te vieren valt, komt er paella op tafel!
5. Lekkerste bewaren tot het laatst: socarrat
Als je bijna de paellapan hebt leeg gelepeld, komt het hoogtepunt: de socarrat (spreek uit als soh-kah-raht). Dit is de krokante, aangekoekte, vettige rijstlaag op de bodem die iedere goede paellamaker bewust laat ontstaan. Socarrat is het meest smaakvolle deel waarbij je je vingers aflikt.
6. Valencia heeft een heuse paellaschool
Een paella smaakt natuurlijk nergens lekkerder dan in Valencia zelf. Maar, wie het thuis ook wil proberen, volgt een workshop bij de paellaschool Escuela de Arroces y Paella de Valencia waar je de fijne bereidingskneepjes leert. Beginnend met ingrediënten inkopen bij de versmarkt Mercado Central. Om vervolgens het gerecht te bereiden en natuurlijk op te eten. Met een vino, salade en een typisch Valenciaans dessert toe.
Klik hier voor alle informatie over València.