OostenrijkLenteskiën tot na Pasen!
Het is dan rustiger en de zon wint elke dag aan sterkte. Heerlijk skiweer dus, maar je moet het wel hoger op zoeken om goede sneeuw te hebben. Je keus van het skigebied is dus wel bepalend. Reken op een ondergrens van 1500 meter. Daarboven vind je tot de Pasen prima pistes en tal van mogelijkheden. En met een beetje geluk ligt de dalafdaling er ook nog redelijk bij. Tenslotte ligt er een dikke laag kunstsneeuw die niet zomaar weggesmolten is bij een beetje zon en hogere temperaturen.
Sankt Anton op nummer 1
Een van de beste plekken in Oostenrijk tot laat in het seizoen is zonder meer Sankt Anton am Arlberg. Dit historische skioord geldt al sinds jaar en dag als een van de meest populaire skigebieden in Oostenrijk en maakt ook deel uit van ‘the Best of the Alps’, een samenwerkingsverband van top skigebieden waaronder onder andere gerenommeerde plaatsen als Chamonix, Lech, Kitzbühel, Crans-Montana en Cortina d’Ampezzo.
Luxe en uiterst sportief
Sankt Anton is een luxe dorp. De autovrije winkelstraat straalt dit ook uit. Moderne sportwinkels en exclusieve hotels staan op een rij afgewisseld met goede restaurants en wijnbars. Maar ondanks al deze luxe heeft Sankt Anton altijd haar sportieve imago weten te behouden. De reden is het uitdagende skigebied. Het geldt als een van de beste in Oostenrijk en biedt vooral voor goede skiërs oneindig veel mogelijkheden. Steile afdalingen op en buiten de pistes zijn hun domein.
Voor ieder wat wils
Met de imposante Vallugabahn gaat het tot ruim boven de 2500 meter en opent zich een waar freerideparadijs. Na verse sneeuwval een eldorado voor diepsneeuwskiërs die graag de eerste lift naar boven nemen. Maar ook de vakantieskiër kan het gebied waarderen. Brede rode en blauwe pistes voldoende en sinds de liftverbinding met Zürs ben je snel op de boomvrije gemoedelijke pistes van Lech en Zürs die onderdeel uitmaken van je skipas.
Rustig beginnen
We starten onze skironde bij de Galzigbahn. Ons hotelbusje zet ons keurig bij het dalstation af en met de grote gondel zweven we in no time tot 2086 meter hoogte. We gaan niet verder met de lift maar skiën eerst relaxed richting St. Christoph op de Arlbergpas. De sneeuw knerpt onder de ski’s en de blauwe piste slingert met wat bochten tot in het dorp. Daar kiezen we voor de stoeltjesliften die ons richting Stuben brengen. Die kant van het gebied is vooral wat later in het seizoen nog erg goed. De noordhellingen krijgen wat minder zon waardoor de sneeuw er uitmuntend is.
kies ook eens voor het Rendl skigebied tegenover Sankt Anton. Dit gedeelte biedt tot ver in het voorjaar goede sneeuw en is een goed uitgangspunt voor skitoeren.
Veel variatie rond Sankt Anton
Op de Albona genieten we van het uitzicht en maken een heerlijke afdaling aan de zuidkant. Hier is de sneeuw al wat gesmolten en smeren de ski’s heerlijk over de zachte toplaag. Weer boven even een koffie en dan de rode pistes boven Stuben afknallen. Via de Valfagehrbahn zijn we weer eenvoudig terug in het gebied van Sankt Anton en cruisen we de rest van de dag rond de Gampen.
Vroeg opstaan loont!
De volgende dag gaan we direct richting Zürs. Niet via de pistes; we pakken even de auto tot de Flexenbahn die de verbinding vormt tussen de twee gebieden. Zo winnen we veel tijd waardoor we al vroeg op de pistes zijn die dan nog heel erg rustig bij liggen. De meeste gasten in Zürs slapen uit, genieten uitgebreid van de enorme ontbijtbuffetten in de vier- en vijfsterren hotels. Tot half elf is het altijd uitgestorven en als dan de skiers ook vanuit Lech en Sankt Anton erbij komen, hebben wij al vier prachtige runs gedaan. Vroeg opstaan loont in het voorjaar.
De Muggengrath: prachtige afdaling
We scoren een Goulashsoep en een broodje in het dorp en kiezen nog een keer voor onze favoriete afdaling vanaf de Muggengrathbahn buitenom naar het dal. Deze panoramapiste heeft alles in zich. Het eerste gedeelte lekker steil en dan loopt hij door een fantastische landschap en met indrukwekkende bergmassieven links en rechts om aan het eind breed uit te lopen richting Zürs. Daar is even de weg oversteken en met de lift ben je weer snel aan de kant van Sankt Anton en Stuben.
Walhalla voor skibums
Sankt Anton was vroeger al in de jaren zeventig the place to be voor skibums; jongeren die zo goedkoop mogelijk in het dorp verbleven, vaak in oude Volkswagen-busjes of afgetrapte zolderkamertjes, om maar zo veel mogelijk te skiën. ’s Avonds werken in de pub of als afwasser in de spoelkeuken en overdag de berg rippen zo vaak en zo extreem als het maar kon. Het waren vooral Scandinaviërs en Britten die deze levensstijl tot kunst hadden verheven. Zo ook de Zweed Mikel Landstrom die samen met zijn skimaatjes Sankt Anton jarenlang onveilig maakte.
Topsfeer in het hotel
Inmiddels is hij succesvol zakenman en eigenaar van drie hotels, waaronder het comfortabele boetiekhotel Valluga in het centrum van Sankt Anton en twee prachtige hotels op Mallorca, waar hij tegenwoordig woont. Ik tref hem in het Valluga hotel waar we een paar dagen mochten verblijven. Zijn levensstijl is niet verandert: ‘Zorg dat je doet wat je het liefste doet en deel dat met je vrienden’. Op deze wijze runt hij ook zijn hotels. Het personeel, veelal jonge studenten van over de hele wereld loopt met hem weg en dat komt de sfeer in het hotel helemaal ten goede. Tel daar het creatieve interieur in Scandinavische stijl bij op en je hebt een van de beste hotels in St. Anton.
Stijlvol en comfortabel
Het knusse hotel heeft 25 luxe kamers, elk met een mix van gezelligheid, stijl en comfort. Uiteraard is er een Spa met binnenzwembad, meerdere sauna’s en bieden ze meerdere massages en cosmetica- en gezichtsbehandelingen. Een heerlijke plek om de zware benen tot rust te laten komen of even bij te komen na de bruisende après-ski die wel bekend is in Sankt Anton!
Smullen van fusion
Aan tafel van het Valluga restaurant is het elke dag weer een feestje. Hier bereidt de chefkok bijzondere gerechten die je smaakpapillen doen overlopen. Het is fusion met internationale gerechten, verrassend opgemaakt en prachtig gegarneerd. Hij adviseert je ook graag bij het uitkiezen van de wijn om je exclusieve diner compleet te maken. Vergeet de traditionele Tiroler Schnitzels en Kaiserschmarrn maar en laat je verwennen.