NederlandMaastricht, een herontdekking
Ron, je was in Maastricht. Hoezo? Nou, onze buren hebben na zeventien jaar lief en leed te hebben gedeeld met ons, besloten om te gaan verhuizen. Kids de deur uit, boel verkocht en terug naar de stad. Je moet er maar zin in hebben. Maar goed, als bedankje kregen we een weekendje Maastricht aangeboden. Supertof natuurlijk!
En, wat hebben jullie daar allemaal gedaan? Oei, zoveel! Het begon al fantastisch. Want na het ritje er naartoe van bijna twee uur, was de eerste stop Château Neercanne voor een lekkere lunch. Het is een van de drie luxe hotels en zes restaurants van de Limburgse ondernemer en kunstmecenas Camille Oostwegel. Al zijn ondernemingen zijn gevestigd in historische panden als kastelen, hoeves en kloosters, en schitterend ingericht, soms in oude stijl, soms hypermodern. Dus je begrijpt zeker wel dat het best fijn was om het weekend zo te beginnen. We troffen het ook nog eens met het weer, want het was gewoon keihard zomer met heerlijke temperaturen. En als je dan daar op het terras zit en uitkijkt over de weelderige groene heuvels van het Limburgse landschap, waan je je gewoon in Zuid-Frankrijk in plaats van anderhalf uur sturen van je woonplaats in Nederland.
Waar sliepen jullie? Dat was ook heel leuk. Herinner je je Pierre Zenden nog, de sportverslaggever van de NOS die je altijd bij sporten als judo, worstelen en gewichtheffen hoorde? Hij begon er al in 1962 een sportschool en bouwde dat in de jaren erna uit tot een enorm complex met o.a. een zwembad dat anderhalf jaar lang met de hand is uitgegraven tussen de 700 jaar oude keldergewelven en een ultra-design hotel met diverse strakke en bijzonder ingerichte kamers. En wij hadden in de dependance van het hotel, in een piepklein gezellig straatje met allerlei leuke horeca om de hoek, twee compleet ingericht studio’s tot onze beschikking. Een feestje! In het hoofdgebouw van hotel Zenden kun je eventueel ontbijten. Maar dat is natuurlijk zonde met zoveel leuke horeca in de stad.
Vertel eens wat over die horeca. We hebben geweldig gegeten bij Mediterraneo. Een klein Italiaans restaurant met goeie bediening en lekkere gerechten uiterst smaakvol opgemaakt. Hier waan je je even in Italië, door keuken, bediening en inrichting. Een toppertje en aanrader. Ook namen we een kijkje en aten we een hapje bij Umami by Han. De Chinese chef-kok Han Ji heeft diverse restaurants onder deze naam in ons land en probeert hiermee de moderne Aziatische cuisine te promoten. En dat gebeurt in een hypermodern interieur met veel design. De Stationsstraat ligt op de schop, dus qua uitzicht was het wat minder. Ook wordt er volgens het shared dining principe gekookt, dus je krijgt een pen en een menu met tientallen gerechtjes erop en een hokje ervoor en je kruist er drie aan. Overigens krijg je die dan weer ‘ieder voor zich’ op je bordje, maar goed, als je echt wilt dan kun je het ook met anderen delen.
De Comedie is een van de bekendere zaken waar je een prima ontbijtje of lunch kunt nuttigen. Een wijntje drink je bijvoorbeeld bij Via Mucca. Maar goed, er zijn zo verschrikkelijk veel leuke barretjes, restaurants en aanverwante zaken, dat je je culinaire hart meer dan kunt ophalen in deze fijne stad.
Wat heb je nog meer gezien? Top was een bezoekje aan wijnhandel Thiessen. Als sinds 1740 zit dit familiebedrijf in de wijn. Niet alleen verkopen ze er fantastische wijnen, maar de wijnkelder waar je een rondleiding kunt krijgen, is fenomenaal. Een enorm en eeuwenoud keldercomplex ligt onder de winkel. Met duizenden flessen, waarvan sommige er al zo lang liggen dat de etiketten zijn vergaan en de stof er duimendik opligt. Maar, alles is drinkbaar, bezwoer de verkoper ons. De zaak moet het steeds meer hebben van speciale evenementjes als proeverijen, zakelijke meetings, feestjes e.d. die dan op hun binnenplaats en achter de winkel in wat zaaltjes kunnen worden gehouden. Echt leuk om je eens aan te sluiten bij een rondleiding.
Om in de wijn te blijven: er wordt steeds meer en steeds betere wijn geproduceerd in het Limburgse land. Natuurlijk is De Apostelhoeve een van de bekendste. Maar wij kozen ervoor om ons eens te laten voorlichten bij wijngaard Sint Martinus van Stan Beurskens. Inmiddels is hij een graag geziene gast in talkshows om zijn bijzondere en eigenwijze aanpak van de druiventeelt in Nederland. Je wandelt met het gezelschap dat zich heeft ingeschreven voor de rondleiding (twee uur inclusief proeverij van drie wijnen voor 15 euro pp) eerst naar de glooiende velden waar de druivenranken rij aan rij in strak gelid genieten van de zon. In hun bezoekerscentrum dat nauwelijks opvalt omdat het dak ook begroeid is en zo in het landschap wegvalt, duik je ook hier de kelders in. Want het gebouw oogt klein, maar alles bevindt zich onder de grond. Tot achttien meter diep zijn er diverse etages waar de wijn wordt gemaakt en gebotteld.
Wat moeten we nog meer doen? Ik zou zeker even een kijkje nemen in het 15de eeuwse Kruisherenhotel. Ook weer aan het bijzondere brein van Camille Oostwegel ontsnapt. Die snapt het wel. Het voormalige klooster en de gotische kerk is aan de buitenkant volledig bewaard gebleven, maar eenmaal door de grote koperen toegangspoort binnen zie je een geweldig designhotel in de enorme ruimte van de kerk en het klooster.
Nog een kerk die niet meer als zodanig dienst doet is de Dominicanenkerk. Al tweehonderd jaar geleden verloor ze haar gewijde functie en fungeerde het in al die jaren voor tal van doeleinden. Sinds 2006 echter is het het domein van boekhandel Dominicanen. Het ziet er geweldig uit en op het schip kun je met je net aangeschafte leeswaar een kopje koffie of thee drinken en even ontspannen.
En dan is er natuurlijk Wyck. Direct aan de overkant van de Maas gelegen wandel je er over de Sint Servaasbrug naartoe. Het is een stadsdeel dat de laatste tien jaar zich snel heeft ontwikkeld en een nieuw centrum vlakbij het oude is geworden, waar je ontelbaar veel leuke winkels en horeca vindt. Sla het niet over!
Conclusie? Die trek je op het hoogste punt van Maastricht, vlak voor je weer terugrijdt naar, in ons geval, de randstad. Bij grand-café buitengoed Slavante op de Sint Pietersberg kijk je op het terras uit over de Maas en het Limburgse land, kun je en passant als je het leuk vindt nog even de mergelgrotten in en kom je uiteindelijk samen tot de conclusie dat we te lang niet in deze geweldige stad zijn geweest. Je kunt er een geweldig weekend of midweek beleven en de gastvrijheid die je ervaart nodigt zeker uit tot weer snel een bezoek. Oh ja, en toen wij er waren werd het hele Vrijthof verbouwd voor de megashows van nog zo’n Limburgse grootheid, Andre Rieu. Persoonlijk ben ik geen fan van het lichte klassieke genre, maar als je ziet wat er wordt neergezet, zou ik het zeker eens een keer willen meemaken…
Nog meer tips!
Tja, er is zoveel te doen in Maastricht. Je vult er moeiteloos tien weekenden mee! Hier in ieder geval een lijstje met de top-bezienswaardigheden die je voor je eerste keer (of later natuurlijk) zeker gezien moet hebben.
Het Vrijthof is het centrale plein van de stad, met tal van horeca aan het plein. Hier vinden grote evenementen plaats als Andre Rieu's concerten, de kerstmarkt en het carnaval.
Aan het Vrijthof ligt de Sint-Servaasbasiliek. Gebouwd op de plek van de grafkapel van Sint Servaas en bekend als de oudste kerk van ons land. Niet alleen buiten maar ook binnen zeer indrukwekkend.
Sint Pietersberg. Hét letterlijke hoogtepunt van Maastricht. Bezoek het fort en de mergelgrotten.
Het stadhuis aan de Markt is een bezoekje waard. Net als het koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag ontworpen door architect Pieter Post.
Grote meesters én hedendaagse kunst bewonder je in het Bonnefantenmuseum. Maar bewonder ook het gebouw zelf van de Italiaanse architect Aldo Rossi.
De oudste stadspoort van ons land (1230) is de Helpoort, ooit gebouwd als onderdeel van de muren en poorten die Maastricht als stad moesten beschermen tegen indringers.
Ook leuk is een rondleiding boeken bij de Bisschopsmolen. De watermolen ligt in hartje Maastricht en er wordt nog steeds op ambachtelijke wijze brood gebakken!