BelgiëOntdek Urban Antwerpen
Van nieuw tot klassiek, we zeiden het al: Antwerpen heeft je veel te bieden. Naast de moderne, hippe ‘urban’ wijken als Nieuw Zuid en Groenkwartier met prachtige moderne architectuur, graffiti en galerieën, droom je als toerist ook weg bij de laat 19e eeuwse wijk Zurenborg. Dit is wat wij ontdekten in de stad.
Antwerpen op de fiets
Na een heerlijke lunch na aankomst in Hart, een vegetarisch restaurant lopen we naar het Steenplein om per fiets de stad te ontdekken met onze gids Arie van www.antwerpbybike.be. De fietstocht begint langs de Schelde.
Antwerpen zonder H...
De stromende rivier en de brede kade om de stad droog te houden, doen mij terugdenken aan mijn geschiedenisleraar. Hij vertelde dat Antwerpen haar naam dankt aan een Romeinse krijger, Silvius Brabo. Hij bevocht, overwon en doodde de reus Antigonus, hakte diens hand af en wierp deze in de Schelde. Het bevrijde volk noemde de stad Antwerpen, van ‘hand werpen’. De H is dus in de loop van de tijd geassimileerd. Al luisterend naar Arie droom ik verder. Een jogger stopt bij een van de sporttoestellen langs de wandelpromenade. Zijn donkere huid glanst, terwijl hij zijn push-ups doet.
Het moderne Nieuw Zuid
Via de nieuwe wandelpromenade van groen en kasseien belanden we in de duurzaam gebouwde wijk Nieuw Zuid. Net als Amsterdam, kent ook Antwerpen woningnood. Nieuw Zuid combineert dure woningen met sociale appartementen, studentenkotten, kantoorgebouwen, scholen en groen. Alles is erop gericht om de wijk zo energiezuinig mogelijk te ontwikkelen. Het is echt de moeite waard om deze wijk, gebouwd op een voormalig spoorwegemplacement, te bezoeken.
- © Chedko
Het Zuid: populaire wijk
We fietsen door Het Zuid, langs statige herenhuizen, wijde boulevards en mooie pleinen. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen dankzij de vele kunstgalerieën en musea als het FOMU en het M HKA, museum of Contemporary Art. Dankzij de vele populaire cafés en restaurants is Het Zuid ook erg populair als uitgaansplek.
Duur Antwerpen
Via Het Zuid ineens staan we op de meest gefotografeerde straat in de wijk Zurenborg; De Cogels-Osyle. Het is de duurste woonstraat van Antwerpen. Je kunt je echt vergapen aan de grandeur van de laat negentiende eeuw.
- © Kristof Lauwers
Mooi Zurenborg
De verschillende bouwstijlen, o.a. jugendstil, neoclassicisme en eclectische stijl, zijn te wijten aan het feit dat het stadsbestuur aan twaalf architecten een ontwerp-opdracht heeft gegeven. En dat blijkt een goed plan te zijn geweest; fraaie woningen voor de gegoede burgerij in de ‘belle epoque’.
Groenkwartier is een verborgen parel
Aangrenzend met de wijk Zurenborg ligt het Groenkwartier. Een verborgen parel tussen wijnbars, start-ups en woonhuizen op het voormalige Militair Hospitaalterrein (tot de jaren 90 in gebruik) Tijd voor koffiepauze dus bij Caffenation. Ondertussen ontdekken we nog een hotspot op het hospitaalterrein: hotel Villa August in het voormalige klooster. Een ideale uitvalsplek om de stad te ontdekken.
Uit eten in Antwerpen
Verzadigd van alle indrukken en leuke ontmoetingen frissen we ons op in ons hotel BB. Het is herfst. Bladeren rollen en dansen om elkaar heen. Op hoge hakken wiebel ik over de kinderhoofdjes van de Graanmarkt. Een prachtig plein in het centrum. De avond is gevallen als we in het prachtige restaurant Grandeux aanschuiven voor een copieus en welverdiend maal; foodsharing.
Bezoek zeker het KMSKA
Als je Antwerpen bezoekt, dan kun je het KMSKA niet overslaan. Het koninklijk Museum voor Schone Kunsten is het Rijksmuseum van Antwerpen. Na elf jaar van restauratie heropende het museum haar deuren op 24 september om de kunstschatten te bewonderen. Het KMSKA legt de nadruk op kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België. Toch bezit het ook enkele opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van Jean Fouquet, Titiaan en Amedeo Modigliani tot beelden van Ossip Zadkine, Auguste Rodin en Rik Wouters.
- © Erik AJV
Overweldigd door de stad
Duizelig van alle indrukken sluiten we het bezoek aan Antwerpen af in het bijbehorend restaurant Madonna voor een drie-gangen lunch. Het maakt het bezoek aan de stad compleet. In de trein terug naar Amsterdam, brengt mijn verbeelding mij nog even terug naar de stad. Een ervaring rijker, opgeladen en geïnspireerd.
Info
Reis je met de trein, ga dan naar www.nsinternational.nl voor je treintickets.
Veel meer info over Antwerpen vind je o.a. op https://www.visitantwerpen.be/nl