ItaliëOp boerderijvakantie in Zuid-Tirol
Het leven als boer in Zuid-Tirol kent zo z'n uitdagingen. Het bergachtige landschap maakt het lastig om een grote veestapel te houden en om gewassen of groente te verbouwen. Het is moeilijk om van uitsluitend het boerenbedrijf te leven. Het concept van logeren bij de boer is zo’n 25 jaar geleden door de Zuid-Tiroolse Boerenbond uitgerold onder de vlag van Roter Hahn.
Klein maar fijn!
En dat is inmiddels aardig doorontwikkeld met boeren-cafés, -restaurants en meer aandacht voor de producten die op de boerderij worden gemaakt. In Zuid-Tirol zijn inmiddels 1.600 boerderijen aangesloten bij het label. Om de kleinschaligheid te bewaken geldt als strikte regel dat een boerderij niet meer dan 5 appartementen of 8 kamers mag hebben. Geen sterren, maar vrolijke bloemetjes geven inzicht in de kwaliteit van een boerderij.
Het andere Italië
En dat alles in een regio waar zowel Duits als Italiaans wordt gesproken. De dorpen hebben dan ook een Duitse en een Italiaanse naam. ‘Het andere Italië’ wordt de regio ook wel genoemd. Daar waar het alpine leven overheerst en voorzichtig de mediterrane levensstijl ontmoet. Schattige dorpjes met een kerkje, bakker en een pizzeria.
21 Roter Hahn-boerderijen rond Toblach
Toblach (in het Duits en Dobbiaco in het Italiaans) is zo’n schattig dorpje. De grote pastel-kleurige groene kerk met vrijstaande toren is een herkenningspunt van ver. Bijna fleurig oogt de begraafplaats achter de kerk door alle bloemetjes. Rondom de fontein op het dorpsplein zitten wat mensen met elkaar te kletsen. Toblach is klein maar fijn met 3.500 inwoners. Je kunt uit 21 boerderijen die zijn aangesloten bij Roter Hahn kiezen om je vakantie te vieren.
Apfelstrudel maken
Op de berg net naast Toblach, met uitzicht op het dorp, ligt de Altmessnerhof. Toni en Marleen heten je hier welkom en laten je het boerderijleven ervaren. Naast het complex met vier keurige tweekamer appartementen staat de stal waar drie zwarte paarden, een overenthousiaste geit, een aantal zwangere koeien, kalfjes en een toom kippen wonen. De aanhankelijke katten trekken samen met de geit de meeste aandacht. Boerin Marleen maakt zelf tal van producten, die je in de ochtend bij je ontbijt aantreft. Op verzoek geeft ze een workshop apfelstrudel maken waarbij na nog geen drie kwartier het verse gebak voor je neus staat.
Fietsen rond bergmeren
De poort tot de Dolomieten wordt Toblach wel genoemd. Zelfs in mei kan hier nog een laagje sneeuw liggen. Het is een prima uitvalsbasis om de directe omgeving te verkennen. Ten zuiden van Toblach liggen twee meren op fietsafstand. Fietsen huren doe je bij een treinstation. Bovendien kun je de fiets ook meenemen in de trein als je een stukje wilt afsnijden of als je terugfietsen te ver vindt. Gezien het klimwerk en de vele gravelpaden is een elektrische mountainbike een aanrader.
Frisse maar mooie Toblacher See
Een paar kilometer ten zuiden van Toblach ligt de Toblacher See, Lago di Dobbiaco in het Italiaans. Het is nog geen kwartiertje fietsen vanaf het station. Het meer is een turquoise en donkergroen gekleurd pareltje geflankeerd door licht besneeuwde bergtoppen. Vanaf het bruggetje bij de ingang heb je het mooiste uitzicht op het meer. Je kunt een hike van een paar kilometer rondom het meer maken. ’s Zomers kun je ook nog een rondje over het meer trappen op een waterfiets. Zwemmen is toegestaan, maar het wordt wel een erg frisse duik. De watertemperatuur is zelden hoger dan 16 graden.
Nog een prachtig meer
Als je nog een kwartier verder naar het zuiden door fietst kom je bij het volgende meer uit. Een paar honderd meter voordat je bij de Dürrensee, Lago di Landro in het Italiaans, aankomt is het goed om even af te stappen bij het uitkijkpunt op de Drei Zinnen. Deze drie pieken van ieder bijna 3.000 meter steken boven het berglandschap uit en zijn bij helder weer vanaf dit uitkijkpunt zichtbaar. Als je pech hebt verschuilen ze zich achter de wolken en kun je doorfietsen. De Dürrensee is zelfs nog groener dan de Toblacher See. Dit meer ligt direct aan de weg en wordt ook omgeven door bergen. Minstens zo mooi als de Toblacher See.
Lago di Braies is de mooiste!
De schoonheidsprijs gaat uiteindelijk toch naar het welbekende meer Lago di Braies, dat op 20 autominuten van Toblach ligt. Bij dit grootste natuurlijke meer van Zuid-Tirol moet je in het zomerseizoen vooraf een parkeerplaats reserveren. Op die manier wordt geprobeerd het aantal bezoekers wat in te perken. De bijzondere kleur van het water afgezet tegen de imposant steile bergen maakt het een bijzondere plek.
Zorgelijk: laag waterpeil
Een wandeling rondom het meer is ongeveer vier kilometer. Als de buitentemperatuur maar ook het waterpeil het toelaten, kun je een roeibootje huren bij het boothuis. Zoals bij meerdere Italiaanse meren is het waterpeil van Lago di Braies sterk gedaald. Zodanig dat er in het voorjaar al een zandstrand van een tiental meter is ontstaan en je zonder natte voeten onder het boothuis kunt doorlopen. Een zorgelijke ontwikkeling.
Wandelen rond Sexten
Net drinkwater, zo helder is Fischleinbach, een watergeul vol met rotsen en getrapte watervalletjes nabij Sexten, een dorp op een kwartier rijden van Toblach. Aan de overkant van het stroompje begint een mooie wandelroute. Besneeuwde bergtoppen pieken boven het landschap uit.
Stevige schoenen een goeie verrekijker
Stevig schoeisel is aan te raden voor deze hike die op plekken wat modderig en daardoor glibberig is. Het is een dikke 2 kilometer stevig klimmen van 1.400 naar bijna 1.900 meter. Vergeet vooral niet om een goede verrekijker mee te nemen om dieren te spotten. Het verschil in kwaliteit tussen verrekijkers is overigens best groot. De verrekijkers van Swarovski Optik worden grotendeels handmatig geproduceerd en zitten in het hoge segment. Swarovski heeft zelfs een verrekijker met ingebouwde fotocamera in haar assortiment.
Beestenboel
Wolven en beren wonen weliswaar in de Dolomieten, maar daar hoef je niet op te rekenen. Op de steile bergwanden kun je met wat geluk behendige gemzen zien ronddartelen. Ook roedels herten komen hier voor. Bovendien fladderen vogels rond zoals de alpenkauw, spechten en zelfs steenarenden. De kans is groot dat je tijdens deze hike dieren gaat zien. En anders kun je bij terugkomst op de boerderij van Roter Hahn nog even helpen met het melken van de koeien of de geitjes voeren.
Tekst en foto's: Jos Ensing (www.expeditionanywhere.nl)
Info
Alles over het Roter Hahn boerderij logeer-concept vind je op deze website.
Alles over de bijzondere verrekijkers van Swarovski vind je op deze website.