DuitslandDe Oranjeroute: Weimar
Ook Weimar is een van die bekende 'Oranjesteden' die we hebben bezocht tijdens onze excursie langs de Oranjeroute. Het ligt in de deelstaat Thüringen en is een universitair, toeristisch en industrieel centrum. Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot 1949 lag Weimar in de Sovjet-bezettingszone en van 1949 tot de Duitse hereniging in 1990 lag de stad in de DDR.
- © Job Venema
Werelderfgoed in Weimar
Het historische centrum van Weimar is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder andere de Anna Amalia-bibliotheek, die in 2004 gedeeltelijk afbrandde, behoort hiertoe. Daarnaast horen nog enkele voorbeelden van Bauhaus-architectuur tot het werelderfgoed. Niet voor niets was Weimar al in 1999 Culturele hoofdstad van Europa.
Het is nu helaas nog niet mogelijk om op vakantie te gaan naar Duitsland. Maar wellicht vormt dit verhaal wel een inspiratiebron, voor als het weer mag. Kijk dan zeker op zondag 25 april naar ons RonReizen-tv programma op RTL4 (zondagmiddag half vijf, herhalingen op de zaterdag erna!). In deze aflevering staat de Oranjeroute centraal. Samen met medepresentator Bert Kuizenga bezocht ik onlangs diverse steden die aan de Oranjeroute liggen en doen we verslag van de bijzonderheden daar.
Goethe, Schiller en Liszt
Weimar is van oudsher een cultureel centrum. Een bezoek aan de woonhuizen van Goethe, Schiller en Liszt en aan die schitterende Hertogin Anna Amalia Bibliotheek is zeker de moeite waard. In het stadsslot vind je werken van de schilders Cranach en Dürer. Het Bauhaus-museum geeft inzicht in de beginperiode van het Bauhaus.
Lees ook:
- © Fradkina Victoria
De Oranjes en Duitsland
Om in het kort de connectie van de Oranjes met Duitsland te schetsen hier een kort overzicht: Willem de Zwijger, de zoon van Juliana van Stolberg-Wernigerode is geboren in Dillenburg. In de 16e eeuw erfde hij van zijn neef, Renatus van Nassau-Breda, het vorstendom Orange in Zuid-Frankrijk. Zo ontstond het geslacht Oranje-Nassau. Willem de Zwijger staat ook bekend als Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. De dochters van stadhouder Frederik-Hendrik en Amalia van Solms droegen de naam Oranje in de zeventiende eeuw verder uit; Diez heeft een slot dat de naam Oranienstein draagt; in het UNESCO-Werelderfgoed het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz ligt het slot Oranienbaum en bij Berlijn het slot Oranienburg. Prinses Wilhelmina - dochter van koningin Emma - trad als koningin in 1901 in het huwelijk met hertog Hendrik van Mecklenburg; prinses Beatrix, de oudste dochter van koningin Juliana, trad in 1966 in het huwelijk met jonkheer Claus van Amsberg uit Hitzacker aan de Elbe en zo zijn er in de loop der eeuwen vele connecties met ons buurland ontstaan en wonen nog steeds veel familieleden van Willem-Alexander daar.
Prinses Sophie en Weimar
En dan de Oranjes in Weimar. Hier herinneren vooral het slot Ettersburg, het Goethe- en Schiller-archief en het Sophienhaus aan prinses Sophie van Oranje-Nassau, dochter van koning Willem II en Anna Paulowna. De prinses – dochter van koning Willem II en Anna Paulowna – werd in 1842 uitgehuwelijkt aan aartsgroothertog Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach.
- © Pictor Picture Company
Sociale Sophie
Prinses Sophie van Oranje-Nassau stimuleerde wetenschap en cultuur. Aan haar hebben we juist dat Goethe- en Schiller-archief te danken. Ook deed ze veel op sociaal gebied: ze stichtte een hogere meisjesschool (Sophienstift) en de eerste door de staat erkende verpleegstersschool van Duitsland, het Sophienhuis.
Weimars beroemdheden op bezoek
Het slot Ettersburg werd de zomerresidentie van de aartsgroothertog en zijn vrouw. Er kwamen beroemde personen op bezoek, zoals Hans Christian Andersen en Franz Liszt. De muzikale traditie leeft nog steeds op de Ettersburg.
Vorstelijk op de fiets!
Met de auto is alles uitstekend te bezoeken en al wandelend door de prachtige dorpjes, stadjes of de erbij gelegen natuur kun je alles prima tot je nemen. Maar hoe leuk is het om dit alles al fietsend te ontdekken. Daarom zijn er maar liefst 39 etappes bedacht die je langs alle 22 plekken van de Oranjeroute brengen. Enkele ervan zijn speciaal bewegwijzerd met Oranjeroute-bordjes; andere haken in op bestaande lange-afstandsroutes.
Rustig Weimar
Neem dus vooral de tijd om het prachtige Weimar te bekijken, dat een rustige sfeer uitstraalt. Zodra het weer kan en mag worden er diverse culturele evenementen georganiseerd.
Info
- Alles over de Oranjeroute kun je vinden op deze site!