Costa Rica5 x plantages om te bezoeken in Costa Rica
Choco loco: een cacaoplantage
Met uitzicht op de imposante Arenal vulkaan in La Fortuna de San Carlos geniet je van een onvergetelijke regenwoudervaring. Tijdens een tour op een cacaoplantage leer je meer over de geschiedenis van chocolade. Van de ontdekking en het gebruik in tropisch Amerika tot de verwerking van het product dat we vandaag kennen. De cacaoboom werd vroeger in Costa Rica beschouwd als ‘een geschenk van de goden’. Zo werd het niet alleen gebruikt voor ceremoniële dranken, de bonen werden ook gebruikt als betaalmiddel vanwege de hoge economische waarde. Tijdens een bezoek aan een cacaoplantage neem je deel aan het productieproces, van het oogsten van het fruit tot het drogen en malen van de bonen. Ook proef je de traditionele Costa Ricaanse chocolademelk en geniet je van hoogwaardige biologische chocolade.
Bezoek een koffieplantage
Grote hoogtes, vruchtbare bodems van vulkanische oorsprong en koele klimaten met gestage regenval; in Costa Rica zijn de omstandigheden om hoogwaardige koffiebonen te produceren ideaal. Niet voor niets wordt de koffie om de fijne smaken en aroma’s door veel koffieproducenten gebruikt. Dit wil je natuurlijk proeven! En dat kan op een van de vele koffieplantages in Costa Rica. Volg bijvoorbeeld een tour bij Doka Estate, op de helling van de Póas-vulkaan. Leer hoe de koffiebonen worden geplukt en geselecteerd. Ontdek de geschiedenis van het landgoed, maak kennis met de eigenaren en leer over het belang van biodiversiteit op een koffieplantage. Tip: wil je niet teveel koffie drinken? Sla de ochtendkoffie over, want tijdens de tour zul je verschillende type koffies proeven en ontdek je de verschillende aroma’s die de Costa Ricaanse koffie zo bijzonder maken.
Let’s go bananas: de bananenplantage
Waar komen die bananen die we ’s ochtends door de yoghurt of als snack in de middag eten eigenlijk vandaan? De kans dat dit gezonde tussendoortje uit Costa Rica komt, is redelijk groot. Het land is namelijk groot exporteur van bananen. Een plantage bezoek je bijvoorbeeld aan de oostkust van Costa Rica nabij Puerto Limón. Het vochtige, tropische klimaat hier is perfect voor het telen van bananen. Je kunt zelf met de auto langs de bananenplantages rijden, maar voor de volledige ervaring boek je een tour met gids. Tijdens het bezoek aan de bananenplantage leer je hoe de boeren de vruchten oogsten, kom je meer te weten over de geschiedenis van een van Costa Rica’s belangrijkste exportproducten en krijg je de kans om de verse bananen te proeven. Daarnaast krijg je een uitgebreide tour door het nationale park Cahuita en kom je onderweg misschien wel apen, luiaards, leguanen en kleurrijke vogels tegen.
Bezoek het ananas paradijs
Sarapiqui is een van de grootste steden in de provincie Heredia, gelegen in de noordwestelijke regio. Dit gebied staat bekend om zijn overvloedige flora en fauna, regenwoud en junglerivieren en is een belangrijke eco-bestemming in Costa Rica. In de regio vind je verschillende ananasplantages waar je tijdens een tour op een tractor de landbouwwereld ontdekt. Leer over de verschillende groeifases van de ananas, het productieproces van zaaien tot oogsten en neem het bijzondere beeld van honderden ananasplanten in je op. Eindig de tour genietend van de tropische smaak van de vrucht, in de vorm van vers ananassap, een smoothie of ananasschijfjes.
Een zoete tour door de suikerplantage
Rietsuiker wordt veel gebruikt in de traditionele Costa Ricaanse keuken. Zo genieten de Costa Ricanen van Sobado of Perica: fudge-achtige snoepjes gemaakt van melkpoeder, pinda's en rietsuiker. Het verwerkingsproces van rietsuiker is ingewikkeld en daardoor extra bijzonder om te bekijken. Volg een tour bij een traditionele rietsuikerplantage in Monteverde en leer meer over de natuurlijke geschiedenis van de plant, proef de zoete smaak van het suikerriet en bewonder de traditionele trapiches ofwel suikerrietmolens. Deze worden handmatig, door ossen of door waterstroming aangestuurd. Je verlaat de plantage uiteraard niet zonder de traditionele Costa Ricaanse suikerriet-snoepjes geprobeerd te hebben.