ZwedenGroen reizen door Skåne in het zuiden van Zweden
Allemansrecht in Skåne (en ook in de rest van Zweden)
De natuur in Zweden is overal. Daar kun je op unieke wijze gebruik van maken, dankzij het allemansrecht (allemansrätten). Het allemansrätten geeft je het recht om je overal in Zweden vrij te bewegen in de natuur, dat geldt in veel gevallen ook voor privéterrein. Je mag overal wandelen, zwemmen, overnachten en bijvoorbeeld wilde bloemen, paddenstoelen en bessen plukken.
- © Sybylle Kroon
Zuinig zijn op de natuur
Maar je hebt de verantwoordelijkheid om dit met respect te doen. Beschermde bloemen en planten moet je laten staan en op sommige plaatsen mag je geen vuur maken, je hond los laten lopen of kamperen vanwege het risico voor landschap of wildlife. Belangrijk dus om je vooraf goed te laten informeren.
Duurzaam rondreizen
Duurzaam reizen is in het zuiden van Zweden geen probleem. Het openbaar vervoer in Skåne is goed geregeld. Skånetrafiken is de belangrijkste aanbieder van openbaar vervoer in Skåne met een uitgebreid netwerk van bussen, treinen en trams waarmee je gemakkelijk door de regio kunt reizen.
- © LW Images
Het openbaar vervoer is hier zelfs geïntegreerd met de belangrijkse fiets- en wandelroutes, waaronder de Skåneleden. Dat betekent dat de meeste start- en finishpunten van de verschillende wandeletappes van de Skåneleden per bus of trein te bereiken zijn. Skånetrafiken maakt gebruik van biogas en daarmee is de impact van reizen op het milieu een stuk verminderd.
Groen overnachten
Bij Scandic Oceanhamnen in Helsingborg hebben ze het goed begrepen. Dit is niet alleen een prachtig en comfortabel hotel direct aan zee, maar het hotel heeft tal van slimme groene snufjes die een verblijf heel verantwoord maken. Denk aan: tweedehands meubilair, gebruik van gerecyclede materialen, koken met biologische producten, minimaal waterverbruik en een sterke focus op verminderen van verspilling.
Neem een bosbad in Skåne
Regelmatig tijd doorbrengen in de natuur is goed voor je gezondheid. Het bos is de ideale plek waar je kunt bijkomen van de dagelijkse prikkels. Laat er nou genoeg bos zijn in het zuiden van Zweden. Bosbaden is daarom ook een populaire activiteit in Skåne. Marianne van Källarbacken AB neemt je graag mee op pad de natuur in. Ze is een ervaren bosbadcoach en kan je alles vertellen over deze psychologische buitenactiviteit. Tijdens een rustige wandeling ervaar je de verstilde en organische omgeving op een manier die je nog nooit ervaren hebt. Bosbaden helpt je om nieuwe energie op te doen en even helemaal in symbiose met de natuur te zijn.- © Källerbacken
Fiets of wandel door het zuiden van Zweden
Naar buiten is altijd een goed idee en dan het liefste zonder het milieu al te veel te belasten. Dat kan prima te voet of op de fiets. Wandel bijvoorbeeld een deel van de Skåneleden, een 1400 kilometer lange gemarkeerde wandelroute. Of stap op de fiets op een van de drie langeafstandsroutes van de South Sweden Trails. De drie routes zijn goed voor 900 kilometer fietsplezier en gemakkelijk te plannen via de beschikbare fietskaarten.- © Sybylle Kroon
'Groen' eten en drinken
Skåne is een echte culinaire regio met een grote diversiteit aan restaurants, koffietentjes en lunchstops. De Zweden koken voornamelijk met regionale producten die groeien en bloeien in de nabije omgeving. Gårdfisk in Skåne heeft een duurzaam model voor de visteelt ontwikkeld. Het kweekprogramma voor vissoorten als Clarias en Tilapia vindt plaats op de boerderij Greta in Tollarp, net buiten Kristianstad. Vis van de boerderij: lekker en duurzaam.
Van boer tot bord
Wil je lekker eten, dan kun je onder meer aanschuiven bij Jord & Bord in Örnahusen, een bekroond vegetarisch restaurant. Het restaurant heeft een eigen moestuin en overtollige producten die niet meer nodig zijn, worden verkocht. Het principe ‘van boer tot bord’ is door heel Skåne wijd verspreid en ook hier ligt de ambitie hoog. Goed eten, dat wil zeggen biologisch, vers van het land en zonder producten met chemicaliën of pesticiden, maar bovenal: lekker.
- © Jord & Bord/Frits Meyst
In het voormalige klooster Börringekloster kun je een bijzondere eet-ervaring beleven. Chef-kok Anita Zeime houdt van de fantastische ingrediënten die ze lokaal vindt. De boerderij levert alle ingrediënten en er zijn veel kruiden en onkruiden die in het eten gebruikt worden, zoals paardenbloemen. Anita is geïnspireerd door Hildegard von Bingen, een non die bijna duizend jaar geleden leefde en die gezond eten, natuurlijke genezing en gezond verstand predikte. “Als we nadenken over hoe we moeten eten, wat we moeten eten en wanneer we het moeten eten – in de juiste seizoenen en op de juiste momenten van de dag, dan wordt het leven gemakkelijker – en een stuk gezonder.”