DuitslandWeekend Berlijn: een stad met twee gezichten
Gordels om en gaan, want Berlijn voelt als een pijlsnelle Porsche. En dat begint al op Hauptbahnhof: het centrale station van de Duitse hoofdstad. Vanaf hier steek je zuidelijk rivier De Spree over en loop je dwars door het Staatspark op bezienswaardigheid numero uno af: de Rijksdag.
Weekend Berlijn deel 1: Oost Berlijn
De Rijksdag is goed voor twee uur vermaak, maar Berlijn heeft zo ongelooflijk veel meer. En eerlijk is eerlijk: gebouwen als deze zul je en route meer tegenkomen. Neem bijvoorbeeld de Brandenburger Tor: hét symbool voor Duitse eenheid na de val van de muur en bekend als kop op menig euromunt.
Het op zuilen steunende monument was een van de toegangspoorten tussen oost en west en lijkt één op één van een Atheense heuvel gekopieerd. Toeval? Allesbehalve! Het ontwerp is subtiel geïnspireerd op dat van tafelberg Akropolis.
Ga oostelijk en flaneer je een slag in de rondte op Unter den Linden. Deze rijke laan leidde ooit naar de koninklijke jachtvelden. Nu mondt de beboomde boulevard uit op Alexanderplatz. Langs de straat liggen veel leuke restaurantjes, maar ook het nationaal museum en de Berliner dom.
Weekend Berlijn deel 2: de Muur
Staat Unter den Linden niet boven je prioriteitenlijst dan is westelijk gaan een prima alternatief. In de Tiergarten is het heerlijk vertoeven, maar wil je de diepte in dan zul je een metrootje moeten pakken. Berlijn heeft twee gezichten en daarvan zijn de overblijfselen van de Muur het meest zichtbaar.
Bij de East Side Gallery kun je goed zien dat de stad uit twee delen bestond. De grote, nog overgebleven stukken muur (anderhalve kilometer lang) zijn door verschillende kunstenaars onder handen genomen en vormen samen een groot openluchtmuseum. De tekening waarop politieke rakkers Brezjnev en Honecker kussen, is wereldberoemd. Net als de Trabi-prent, trouwens.
Brug tussen Oost en West Berlijn
Een andere hotspot onder toeristen is Checkpoint Charlie: een van de drie overgangen tussen Oost- en West-Berlijn. Vrieskistkoud was het hier toen de Muur nog stond. Alleen buitenlanders en overheidsmedewerkers mochten van oost naar west en terug. Anderen werden op niet al te vriendelijke manier van de randen begeleid.
Tegenwoordig is de overgang een toeristisch oord. De wachters van toen zijn vervangen door acteurs in uniform waarmee je op de foto kunt. Aansluitend kun je bij de grote M een euroknaller kopen. Toe aan een kwalitatief sterker tussendoortje? Loop dan binnen twee minuten naar Die Espressonisten en bestel een espresso. Duitse degelijkheid in koffievorm!
Meer activiteiten in Berlijn
De Tweede Wereldoorlog die ook door Duitsland zelf woedde, weerspiegeld zijn verleden in het Holocaust-memorial: een monument ter herdenking van de Jodenvervolging. Op dit plein, op steenworpafstand van de Brandenburger Tor, staan ruim 2.700 betonblokken waarvan sommige wel twintig meter hoog zijn. Ze staan symbool voor de ervaringen van de Joden tijdens het regime van Adolf Hitler.
Onder dit betonplein vind je het bijbehorende museum waar je echt even de tijd voor moet nemen. Neem de Nederlandse audiotour, haal nog even adem en laat de persoonlijke verhalen en kippenvelklamme informatiebrokken op je inwerken.
Het evenwicht tussen de diepgang van de oorlog en de Muur en dat van de gezellige winkelstraten en knusse eettentjes is niet wankel in Berlijn. Sterker nog: de twee contrasterende terreinen vullen elkaar perfect aan. Het maakt van de Duitse bondsstad een voor iedereen toegankelijke plek.
Tekst en foto's: Oane Born