Milaan

ItaliëStedentrip met Danielle: tips voor 48 uur in Milaan

Wie goed voorbereid aan een weekend Milaan begint, wacht een culturele en lekkere stedentrip. Maar ook shoppers halen hun hart op.

Let op: waar je in andere steden rustig kunt beginnen te wandelen en geheid iets moois tegenkomt, raad ik aan je voor een stedentrip Milaan iets beter voor te bereiden. Wij besloten op de bonnefooi de stad te verkennen en hebben een hele zaterdagmiddag verkwist aan wandelen door saaie wijken. Zonde!

De Dom van Milaan: het dak op

Een inkoppertje, maar zeker niet ‘dom’ om toch te bezichtigen: de Dom, Duomo. Een gotisch meesterwerk en de grootste kathedraal van Italië. De bouw startte in de 14e eeuw en toen het imposante bouwwerk in de 20ste eeuw eindelijk voltooid was, kon meteen met de restauratiewerkzaamheden worden begonnen. Op 26 mei 1805 werd hier Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond. De beelden, de torentjes, de glas-in-loodramen; het is een indrukwekkend schouwspel. Vooral als je een kijkje neemt op het dak (je kunt met de trap of lift). Dan sta je er écht letterlijk tussen. Bovendien heb je een schitterend uitzicht over de hele stad. Je kunt een heel stuk over het dak lopen en Milaan van verschillende kanten bekijken. Toeristisch? Ja. Een aanrader? Zeker!

Galleria Vittorio Emanuele II
  • Galleria Vittorio Emanuele II: schitterende doorloop.

Het kasteel van Milaan: Castello Sforzesco

Vanuit de Duomo wandel je zo winkelpassage Galleria Vittorio Emanuele II in. Niet per se om te (window)shoppen, maar om het bouwwerk zelf. Dolce, Gabbana, Vuitton en Versace kunnen nóg zo hun best doen op hun winkels, de passage overtreffen lukt ze nooit. Je struint over een schitterende mozaïekvloer en onder een hoog glazen koepeldak. Houd links aan en wandel in twintig minuutjes naar Castello Sforzesco. Het kasteel uit de 14e eeuw dat nu verschillende musea huisvest. Ook als je geen zin hebt in een museum is het de moeite waard om even over de binnenplaats te lopen.

Het park van Milaan: Parco Sempione

Vanaf de binnenplaats van het kasteel loop je vanzelf het park Parco Sempione in. Fijn om even in deze oase van rust te zijn na de stadse impressies. Koop een broodje en wat te drinken voor een simpele picknick in het park of slenter gewoon even rond. Ik heb een kwartier op een bruggetje gestaan om te kijken hoe schildpadjes en eenden samen in het water speelden. Daarna een bankje uitgekozen en lekker mensen gekeken, mijn lievelings-verpozing. Als je rechtdoor het park uitloopt, kom je onder de monumentale triomfboog Porta Sempione door: de stadspoort van Milaan.

Bestel een wijntje, biertje of cocktail en je tafel wordt ook vol met Italiaanse hapjes gezet

Aperitivo in Milaan

Als het goed is, loopt het nu zo zoetjesaan tegen het einde van de middag. In Milaan kan dat maar één ding betekenen: aperitivo! Letterlijk vertaald: een (alcoholisch) drankje voor het eten, vergezeld van lekkere hapjes. Soms zoveel dat je daarna niet eens meer hoeft te eten. Tussen 18:00 en 21:00 uur wordt bij bijna alle restaurants in Milaan je tafel vol hapjes gezet als je een wijntje, biertje of cocktail bestelt. Voor het avondprogramma stel ik de wijk Navigli voor, maar stop voor de aperitivo eerst even bij bar-restaurant Le Biciclette, pal voor Navigli. Het etablissement is niet te missen: de gevel is versierd met veel groen en talloze gezellige lichtjes. Binnen hangen – what’s in a name? – de fietsen aan muur en plafond. Le Biciclette is zo sfeervol dat het sowieso uitnodigt om hier even te stoppen – daar heb je mijn verkooppraatje niet voor nodig. 

De avond in Milaan: Navigli

In Navigli hebben zich langs twee grachten tientallen eet- en drinkgelegenheden verzameld. ’s Avonds worden de terrassen bijna tot op het water uitgestald en gaan overal lichtjesslingers aan. Een supergezellige wijk die er misschien toeristisch uitziet, maar waar ook de Italianen zelf graag toeven. Ga je buiten op het terras eten? Neem deet mee! De Milanese muggen zijn dol op de mensen die aan het water zitten. Probeer vooral ook wat steegjes in te lopen, want ook daar zitten leuke cocktail-  of wijnbarretjes verscholen of stuit je op leuke binnenplaatsjes en muurschilderingen.

Giardini Pubblici Indro Montanelli
  • Giardini Pubblici Indro Montanelli: waar de locals komen.

De tweede dag in Milaan: groen

Wie rustig wil beginnen, start de dag – na het ontbijt met Italiaanse koffie natuurlijk – in Giardini Pubblici Indro Montanelli, in het noordoosten van het historisch centrum. Leuk detail: voor de aanleg van het park is in de 18e eeuw gebruikgemaakt van gevangenen met een levenslange gevangenisstraf. Maar daar merk je nu niets meer van. Nu is het een stadspark waar de Milanesen zelf hun rust zoeken. Van jonge gezinnetjes tot stokoude karakteristieke Italiaanse mannen die in vriendengroepjes jeu de boules spelen.

Bosco Verticale
  • Bosco Verticale; hier woont de boswachter...
Rons tipRons tip
Het kan warm zijn in Milaan, hartstikke warm. Dus is het belangrijk om veel te drinken. Maar ja, in de binnenstad betaal je goudgeld voor een verfrissend drankje. Dus dat kan aardig in de papieren lopen. Bedenk dan dat er meer dan 500 openbare drinkfonteintjes zijn in de stad. De gemeente geeft er zelfs een kaart van uit. Ze worden door de lokale bevolking 'jonge weduwen' genoemd. Waarom? Omdat ze nooit stoppen met 'huilen'. 

Het verticale bos in Milaan

Wandel het park uit met bestemming: Bosco Verticale. Twee woontorens van 26 verdiepingen hoog, die niet alleen huisvesting bieden aan Milanesen, maar ook aan meer dan 480 hoge en middelhoge bomen, 300 kleine bomen, 5.000 struiken en 11.000 vaste planten en bodembedekkers. Het verticale bos werd in 2014 gebouwd als project voor herbebossing in een stedelijk gebied die bijdraagt aan het herstel van het milieu en stedelijke biodiversiteit, zonder dat het grondgebied van de stad hoeft te worden uitgebreid. Dan liever de lucht in? Ik zou zeggen: missie geslaagd!

De wijk van Milaan: Brera

Brera is een gezellige wijk met leuke smalle straatjes en horecagelegenheden. Genoeg plekken om al struinend uit te kiezen, maar een aanrader voor de lunch is Temakinho. Het is hier altijd heel druk, maar met een beetje geluk is er nog net een tafeltje vrij. De menukaart is bijzonder: Japans-Braziliaans. Het terras buiten is knus, de straat is gezellig en het eten is, behalve een pláátje, heerlijk. Wandel de rest van de middag door de knusse en gezellige wijk en stop bij café Radetzky voor de aperitivo.

Nog een andere tip voor de aperitivo: Fonderie Milanesi. Hier eet je in een binnentuin waar je de drukte van Milaan even helemaal buitensluit.

Meer over