Terschelling landart De Streken

NederlandTerschelling: dwalen tussen duinen en dorpjes

Reisredacteur Jacqueline ter Haar maakt een ontdekkingsreis langs de TVTAS-eilanden. Oftewel de Nederlandse Waddeneilanden. Eerder bezocht ze al Texel en Vlieland. Nu is ze aanbeland op Terschelling. Zou dit eiland net zo vol variatie, avontuur en mooie ontmoetingen zijn?

Een gemakkelijke overtocht

De overtocht tussen Vlieland en Terschelling is niet heel bijzonder. Twee keer per dag vaart de watertaxi van Rederij Doeksen van Vlieland naar Terschelling en weer terug. Een makkelijke overtocht dus. Na mijn afscheid van Vlieland en een korte vaartocht ‘land’ ik in de haven van West-Terschelling.

  • De Brandaris torent hoog boven het dorp West-Terschelling uit.

Haven midden in het dorp

  • De haven van Terschelling is best uniek: het ligt namelijk midden in het dorp West-Terschelling. Vanaf de haven is het maar een paar minuten lopen naar het centrum. Je krijgt al wandelend een eerste indruk van het dorp met zijn gezellige straatjes, karakteristieke huisjes en de iconische Brandaris-vuurtoren.

Trappen op Terschelling

Als je Terschelling echt wilt verkennen en wat het te bieden heeft, kun je bijna niet anders dan een fiets huren. Terschelling is 30 kilometer lang en omdat je eigenlijk altijd wel ergens tegenwind hebt, is een elektrische fiets wel zo comfortabel, is mijn ervaring. Gelukkig barst het in West-Terschelling van de fietsverhuurbedrijven.

Elke zes uur een ander beeld

Naast het fantastische uitzicht over de Waddenzee vind ik het bijzonder om het verschil in aanzicht van deze plas water te zien. De dynamische getijden zorgen elke zes uur voor een ander beeld en dat maakt de Waddenzee tot een levendig en steeds veranderend ecosysteem. In zes uur tijd zie je dat het water zich terugtrekt, waardoor uitgestrekte zandplaten en moddervlaktes bloot komen te liggen. Bij vloed stijgt het water weer, en verdwijnen deze gebieden onder het wateroppervlak. Deze voortdurende transformatie biedt een fascinerend schouwspel van natuurkrachten.

  • De Waddenzee verandert elke zes uur van 'uiterlijk'.

Naar het meest oostelijke puntje

Ik wilde eigenlijk naar de meest oostelijke punt van Terschelling fietsen, maar met een gewone fiets kun je niet verder komen dan de fietsenstalling Boschplaat. De rest van de weg is alleen toegankelijk voor speciale fietsen en fietsers die er aardigheid in hebben om over een stuifdijk en het strand te fietsen. Om de oostpunt lopend te bereiken moet je rekenen op een strandwandeling van een uur of twee heen… en weer terug. Tijd die ik helaas niet heb. Die tocht staat nu op mijn bucketlist. Om de teleurstelling te verzachten drink ik iets lekkers bij het Heartbreak Hotel.

  • Dan maar een drankje bij het Heartbreak Hotel.

Een TOF’fe avond

Na een heerlijke fietstocht ontdek ik het TOF (Terschelling Openlucht Filmfestival), een jaarlijks zomerevenement en een van de hoogtepunten van het eiland. Onder de sterrenhemel geniet ik midden in de natuur van een film, omringd door eilandbewoners en toeristen. De ontspannen sfeer en de combinatie van natuur en film maken de avond magisch. Dat vinden de muggen ook, dus die Deet komt heel goed van pas. Dit soort avonden zijn typisch Terschelling: eenvoudig, maar onvergetelijk.

  • TOF: films kijken in de buitenlucht.

Op pad met het Eilandmeisje

De volgende ochtend heb ik afgesproken met Marloes Fopma, beter bekend als het Eilandmeisje. Marloes is een echte Terschellingse, een gepassioneerd natuurgids en verhalenjutter. Onze wandeling begint achter het schattige huisje van Marloes, ze vertelt over hoe het eiland door de eeuwen heen is veranderd. Ook neemt ze me mee door de natuur en cultuur van het eiland en vertelt over de geschiedenis, flora en fauna van Terschelling.

  • Marloes Fopma, het Eilandmeisje van Terschelling.

Passie voor Terschelling

Wat deze wandeling zo bijzonder maakt, is niet alleen de kennis van Marloes, maar ook haar passie voor het eiland. Je voelt dat ze een diepe band heeft met Terschelling en dat maakt de ervaring nog intenser. Marloes neemt ons mee naar plekken waar je als gewone toerist misschien langs fietst zonder op te merken. Je ontdekt dat achter veel 'gewone' plekken een verhaal schuilt over de natuur en cultuur van Terschelling. Inspirerend en leerzaam! Echt een aanrader.

  • Het bijzondere kwelderlandschap op Terschelling.

Leven op je gevoel

Na Marloes heb ik een afspraak met André Foeken en Tanja Crebolder van Jelle’s Plak. Ik word vriendelijk ontvangen in hun tuin en krijg in een paar uur een 'lesje' Terschelling. Beiden zijn ware kenners van het eiland en delen hun kennis en verhalen met me. We spreken over de geschiedenis van Terschelling en de manier waarop de bewoners in harmonie met de natuur leven. Wat zo rustgevend is aan Terschelling zie je terug in de manier waarop André en Tanja vertellen… je leeft hier niet op de klok maar op je gevoel.

  • Jacqueline (links) samen met André Foeken en Tanja Crebolder.

Nog veel te ontdekken

Daarnaast krijg ik een schat aan informatie en tips over plekken die ik nog zou moeten bezoeken en activiteiten die ik niet mag missen. Het is niet alleen een super gezellige middag met André en Tanja, maar ook een heel waardevolle ontmoeting waardoor ik nu zeker weet dat ik hier nog eens terug zal komen. Op mijn verlanglijstje: naar het 'einde van de wereld' lopen op de Boschplaat en een DarkSky-excursie. En als ik er dan toch weer ben, wil ik ook oesters en kokkels zoeken. Volgende keer!

Een nieuw avontuur

Om 11.30 uur ga ik aan boord van de eilandhopper Minerva, een traditioneel zeilschip dat in het hoogseizoen de Waddeneilanden verbindt. De ruim 24 uur durende tocht van Terschelling naar Ameland belooft een hoogtepunt van mijn reis te worden. Met een ervaren bemanning en een groep medereizigers zeilen we over de Waddenzee, omringd door wind en water, klaar voor een onvergetelijk avontuur tussen de eilanden.

minerva zeilboot terschelling ameland
  • Eilandhopper Minerva verbindt Terschelling en Ameland met elkaar.

Unieke mensen en mooie dingen

Mijn reis naar Terschelling zit er weer op. Het was een bijzondere ervaring. Van de ontspannen fietstocht door de duinen en dorpjes, de magische avond bij TOF, tot de inspirerende wandeling met Marloes Fopma: Terschelling heeft me geïnspireerd. Dit eiland biedt een perfecte mix van natuur, cultuur en avontuur en is een bestemming waar je telkens weer iets nieuws kunt ontdekken. Ik verlaat het eiland met een rugzak vol herinneringen, verhalen en mijn bucketlist is weer iets langer geworden. Nu is het tijd om koers te zetten naar het volgende TVTAS-eiland: Ameland.

Terschelling landart De Streken
  • Landschapskunst op Terschelling.

Lees ook: Texel en Vlieland

  • Jacqueline begon haar Waddenhopavontuur op Texel en reisde vervolgens door naar Vlieland.
Meer over