5 bijzondere Boeddhistische bestemmingen
Nepal: Lumbini
In deze eregalerij mag Lumbini, in Nepal, niet ontbreken, want dit is ‘helige grond.’ Hier werd Siddhartha Gautama Boeddha geboren! In het zuiden van Nepal zijn dan ook veel tempels en kloosters te vinden, die een link met Boeddha of het boeddhisme hebben.
Japan: Nara
Het boeddhisme deed in de zesde eeuw zijn intrede in Japan en de religieuze stroming, volgens anderen eerder een levensbeschouwelijke filosofie, werd snel populair. Nu is bijna zeventig procent van de Japanners boeddhist. Nara, in het Noorden, wordt met een rijk scala aan tempels wel gezien als de boeddhistische hoofdstad van Japan.
Tibet: paleis van de Dala Lama
Er bestaan, zoals bij vrijwel alle religieuze stromingen, ook afsplitsingen en varianten. Het Tibetaans boeddhisme is daar een voorbeld van. Tibet, in politieke en bestuurlijke zin een autonome regio in China, is natuurlijk ook het land van de Dalai Lama. Voor boeddhistische pelgrims is Lhasa, waar het indrukwekkende kloosterpaleis Potala van de Dalai Lama is gebouwd, dan ook een boeddhistisch bedevaartsoord.
Lees ook:
HongKong: Tian Tan Boeddha
Op Lantau torent de Tian Tan Boedha - liefst 34 meter - hoog boven het grootste eiland van Hongkong uit. Dit is de grootste zittende bronzen Boeddha in de open luch, vlakbij het Po Linklooster, een belangrijk boeddhistisch centrum in Hong Kong. De Tian Tan Boeddha is een symbool van harmonie tussen mens en natuur, volk en geloof. Het beeld is geïnspireerd op de gelijknamige tempel Tian Tan in Peking, de tempel van de hemel.
Java: Borobudur
Eén van de trekpleisters op Java (Indonesië) is ongetwijfeld de Borobodur, op een klein uurtje ten noordwesten van Jogjakarta. Dit boeddhistische heiligdom ligt vlakbij de Merapi, een nog actieve vulkaan. De negen etages zijn gebouwd op een vierkante fundering van 123 bij 123 meter, waarna die eerste zes vierkante ‘verdiepingen’ overgaan in drie ronde etages. Samen vormen zij de boeddhistische kosmos. Waarschijnlijk komt de naam uit het Sanskriet (Vihara Buddha Ur) en betekent Borobudur ‘boeddhistische tempel op de berg.’