ItaliëVijf culinaire hotspots in Val Gardena
Sofie Hütte
Op 2.410 meter is de hoogste wijnkelder van de regio te vinden. Sofie Hütte is te bereiken via de kabelbaan Col Raiser uit Santa Cristian. Het uitzicht vanuit het restaurant, met terras, is adembenemend. Het eten is typisch Zuid-Tirools: pasta’s, vleesgerechten en natuurlijk de Wiener Schnitzel. Sofie Hütte heeft een uitgebreide wijnkaart in verschillende prijsklassen.
Lees ook:
Baita Daniël
Op de zonnige Seceda weide, tussen de Dolomieten, bouwde Daniel Demez in 1971 de eerste ‘Daniël Hut'. Inmiddels heeft zijn zoon het (familie) bedrijf overgenomen. Het restaurant biedt lokale delicatessen, iedere dag vers bereid. De verscheidenheid aan Zuid-Tiroolse dranken als cognac, fruitschnaps en wijnen is de specialiteit. Verschillende Italiaanse beroemdheden gaan ook graag naar Baita Daniël, onder wie voormalig Italiaans president Sandro Petrini.
Villa Frainela
Villa Frainela bestaat al bijna negentig jaar en zit al drie generaties lang in de familie. De villa was de eerste ‘Tea Room’ van de Dolomieten. Alle gerechten worden dagelijks bereid met ingrediënten van kleine en lokale organische boeren. Villa Frainela biedt elke dag tussen 12.00 en 19.00 uur de lekkerste zoete- en hartige taarten, kazen, salades en seizoensgebonden gerechten.
Wijnbar Cercia
In het Ladins, de lokale taal van Val Gardena, betekent cercia ‘proeven’. Deze exclusieve wijn- en cocktailbar biedt een grote selectie aan Zuid-Tiroolse wijnen, cocktails en eigen gebrouwen bieren. Bij de alcoholische dranken worden ook lokale specialiteiten als kaas en salami geserveerd. De wijnbar ligt op de wandelroute naar Resciesa, een van de aanbevolen wandelroutes door Val Gardena zelf. Onderweg kom je langs natuurparken en heb je, op bijna 2300 meter hoogte, een geweldig uitzicht over de Dolomieten.
Lees ook:
Troier Hütte
De Troier Hütte is een prachtige locatie, midden in een natuurpark. Vanaf 2250 meter hoogte zijn de Zuid-Tiroolse bergen goed te zien. De traditionele gerechten, op basis van verse melk en vlees, worden in dit restaurant gemaakt van eigen productie. De gerechten variëren van pasta tot vleespasteitjes. Dankzij de grote speeltuin en kinderboerderij is het de ideale plek om met kinderen te bezoeken.
Tekst: Jeroen te Nuijl