Costa RicaVogels spotten is hip!
Makkelijk te spotten vogels in ons land zijn natuurlijk de merel, huismus en spreeuw. Maar wil je je nieuwe hobby naar een hoger level tillen, dan is er toch echt maar één bestemming wereldwijd waar je moet zijn. Costa Rica is per oppervlakte-eenheid één van de meest vogelrijke landen ter wereld en telt maar liefst 900 verschillende vogelsoorten. Costa Rica staat onder vogelspotters bekend als ‘vogelaars paradijs’. In de vogellijst staan uiteraard favorieten zoals de ara en de toekan, maar vind je ook zeldzame soorten waaronder de quetzal en maar liefst 52 varianten van de kolibrie. Voor wie niet kan wachten om deze kleurrijke beestjes in het echt te zien, hieronder een top vijf meest bijzondere vogels in Costa Rica.
1. De quetzal
Eén van Costa Rica’s meest fascinerende vogelsoorten is de quetzal, een vogelsoort uit de trogonfamilie. Deze vogel is te vinden van Mexico tot Panama. In Costa Rica vind je de quetzal in Monteverde, Santa Elene en het nevelwoud van Cerro de la Muerte. Quetzals hebben prachtige, felle kleuren en de mannetjes hebben een sierlijke staart. De quetzal voedt zich voornamelijk met vruchten, zijn favoriet is de wilde avocado. Doordat de pit wordt uitgespuugd draagt de quetzal ook nog eens bij aan verspreiding van avocadobomen. Ondanks zijn felle kleuren is de quetzal niet makkelijk te spotten. Wil je deze bijzondere vogel in het echt zien, dan is het verstandig om met een vogelgids de nevelwouden te ontdekken.
2. De bruine hokko
De bruine hokko is een vogel uit de sjakohoenders-familie. Het mannetje is donker van kleur met een zwart gekrulde kuif op zijn kop terwijl het vrouwtje bruin van kleur is met opvallende witte strepen. De bruine hokko is alleen te vinden in ongerepte regenwouden zoals in Costa Rica en daarom een zeldzame vogel om in het echt te zien. De bruine hokko voedt zich voornamelijk met vruchten, bessen, zaden, grote insecten en soms zelfs kleine dieren. De vogel is te vinden op het schiereiland Osa, de regenwouden van Boca Tapada en de Caribische laaglanden bij Puerto Viejo de Sarapiqui.
3. De motmot
De motmot, een vogel uit de scharrelaarvogels-familie, is met zijn staart een opvallende verschijning en een razend populaire vogel om te fotograferen. De vogel voedt zich vooral met insecten en soms duikt hij naar beneden voor muizen en hagedissen. In Costa Rica eet de motmot zelfs de kleurrijke pijlgif-kikker. De motmot is het makkelijkst te spotten in de nationale parken Carara en Corcovado. Ook is de vogel te vinden in de nevelwouden van Monteverde en de Caribische laaglanden rondom Puerto Viejo de Sarapique.
4. De geelbroekmanakin
De geelbroekmanakin staat vooral bekend om zijn opvallende uiterlijk en bijzondere dansbewegingen. Het zwarte vogeltje heeft een fel rood gekleurde kop en versiert de vrouwtjes met een dans die vaak wordt vergeleken met de Moonwalk. De manakin is te vinden in het nevelwoud van Monteverde, in het nationale park rondom de Arenal-vulkaan en de nationale parken van Carara en Corcovado.
5. De kolibrie
Kolibries behoren tot de kleinste vogels ter wereld, de meeste soorten zijn tussen de 7.5 cm en 13 centimeter lang. De vogel is extreem snel en kan maar liefst 12 tot 80 keer per seconde zijn vleugels op en neer slaan. Daardoor kan het kleine vogeltje zelfs in de lucht stil blijven hangen. Kolibries komen af op de nectar van bloemen en voelen zich daarom thuis in de Costa Ricaanse flora. De kolibries zijn voornamelijk te spotten in Uvita, het nationale park Carara, het nevelwoud van Monteverde en de vallei van Turrialba. In veel natuurgebieden worden feeders gevuld met honingwater geplaatst, dit vergroot de kans op een foto van de bijzondere vogel. Wel belangrijk is om de camera op een korte sluitertijd te zetten, omdat het anders heel moeilijk wordt een goede foto te maken van de vliegensvlugge vogel.
Thuis deze vogels spotten
Wil jij deze tropische vogels voor even naar Nederland brengen? Verander je tuin dan in een waar tropisch paradijs met deze Costa Ricaanse soundscape. Zie voor veel meer (algemene) informatie visitcostarica.com.