Voorkom gevaar en boete: tips om autoruiten te krabben

Voorkom gevaar en boete: tips om autoruiten te krabben

Goed zicht in de auto is letterlijk van levensbelang én ijs of condens op de ruiten kan je een flinke boete (tot 380 euro!) opleveren. Aan de slag dus. Met deze tips en tricks is het zo gepiept.

Niet doen: motor aan

De motor aanzetten stap één? Nee, dat misverstand helpen we graag de wereld uit. Het heeft nauwelijks zin, is slecht voor het milieu en schadelijk voor de motor. Kortom: sla die stap vooral over.

Niet doen: warm water

Giet ook geen warm water over de ruiten. Het is even effectief, maar door het temperatuurverschil schrikt het glas zich een hoedje en loop je het risico dat de ruit barst of breekt.

    Het juiste gereedschap

    Het is een inkoppertje, maar we kunnen er niet omheen: koop een ijskrabber. Een fatsoenlijke ijskrabber welteverstaan, want de spotgoedkope exemplaren maken vaak hun naam niet waar of beschadigen de ruiten. Zet de krabber schuin tegen het glas voor het beste en snelste resultaat. Vergeet ook de achterruit, zijramen en buitenspiegels niet schoon te maken en gebruik voor de binnenkant een zeem of doek.

    Vloeistof

    Koop een kant-en-klare fles met een antivriesmiddel of vul een plantenspuit met ruitenwisservloeistof – dat heeft dezelfde werking. Sprietsj, sprietsj, sprietsj! Na een paar seconden wachten gaat krabben een stuk eenvoudiger. En dat komt goed uit, want met te veel kracht zetten kun je de ruiten bekrassen.

      Deken of karton

      Een vooruitziende blik scheelt ’s ochtends voor vertrek een slok op een borrel. Bescherm ’s avonds de voorruit met een speciale deken of een stuk karton. Dan hoef je ’s ochtends niet te krabben. Maak de ruiten wel schoon en droog, want als het karton eraan vastplakt, ben je verder van huis.

        Schoonmaakbeurt

        Onderhoud helpt: op een schone ruit blijft minder vocht zitten, dus regelmatig een doekje erlangs voorkomt een heel hardnekkige ijslaag als het gaat vriezen.