Zo voorkom je een jetlag: 7 tips
De bijwerkingen van een jetlag houden overigens niet op bij alleen vermoeidheid. Ook hoofdpijn, maagklachten en ‘lange tenen’ kunnen je vakantie verpesten.
1. Boek een anti-jetlag-vlucht
Een jetlag voorkomen, begint al bij het boeken van je vlucht. Probeer je reis zo te plannen dat je in de namiddag of aan het begin van de avond op je bestemming aankomt. Dan hoef je jezelf niet lang wakker te houden en pak je meteen een goede nacht!
2. Stress is killing
Ga zo uitgerust mogelijk op reis. Zorg bijvoorbeeld dat je op je werk alles op orde hebt om stress te voorkomen en ga niet de dagen voordat je weggaat nachtbraken. Maar ook op de reisdag zelf is rust het antwoord. Pak je koffer een dag van tevoren in en ga op tijd naar het vliegveld om haasten te voorkomen.
3. Fop je lichaam
Je kunt een paar dagen van tevoren je slaapritme al een beetje richting de tijdzone van je bestemming schuiven. Ga je naar het oosten, dan ga je iets vroeger naar bed dan normaal en sta je ook wat vroeger op. Voor het westen doe je het precies andersom. Je kunt om te wennen ook je horloge alvast aanpassen aan de nieuwe tijdszone.
4. Drink genoeg water
Een jetlag zegeviert op een uitgedroogd lichaam, dus drink voldoende water en vermijd vochtvasthoudende drankjes met alcohol en cafeïne. Let ook op je voeding. Eet voor en tijdens het reizen licht en probeer je alvast aan te passen aan het nieuwe ritme: eet tijdens de etenstijd op je bestemming. Bij een reis naar het oosten schijn je het best koolhydraten te kunnen eten, omdat je daar sneller moe van wordt. Bij een reis naar het westen is eiwitrijk voedsel weer beter.
5. Je nieuwe slaapritme
Vlieg je als het op je bestemming nacht is: slapen geblazen! Is het op je bestemming dag, probeer dan juist wakker te blijven. Blijf ook in het vliegtuig een beetje in beweging door af en toe even op te staan en te rekken en strekken.
6. Word meteen een local
Pas je meteen aan het ritme aan. Kom je overdag aan? Plan meteen iets in om te voorkomen dat je naar bed gaat. Tip: licht remt de aanmaak van je slaaphormoon, dus ga naar buiten! Geef niet toe aan je vermoeidheid, ga op een zo normaal mogelijk tijdstip slapen. En zet een wekker om ervoor te zorgen dat je meteen op een schappelijke tijd uit je bed stapt. Ook al is je nacht kort…
7. Wees niet te gretig
Wat je ook doet, feit blijft dat je lichaam nu eenmaal tijd nodig heeft om te herstellen. Overhaast het niet en probeer de eerste dagen niet teveel in te plannen.