Wintersport tijdens de krokusvakantie: verstandig off piste
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: eigenlijk is er voor lawines geen eenvoudige oplossing met een paar tips. Lawinekunde is een zeer complexe wetenschap en veel zaken zijn ook nog niet bekend, ook al maakt de wetenschap de laatste jaren grote stappen. Dus neem onze tips ter harte, maar tip nummer 1 is meteen de allerbelangrijkste!
1
Volg een goede cursus bij een serieus opleidingsinstituut! De wintersport off-piste is een risicosport met vergelijkbare risico’s als parachutespringen of alpinisme. Daarbij hoort gedegen kennis van de materie en veiligheidsmaterialen! De wintersport op de piste is een sport met vergelijkbare risico’s als voetbal of hockey.
2
Zonder het minimum aan veiligheidsmateriaal heb je buiten de piste niets te zoeken! Lawinepieper, schep en sondeerstok zijn het minimum. Zonder deze ‘drie-eenheid’ is de kans om een lawine te overleven minimaal. Een rugzak met airbag is een ideale aanvulling.
3
Zorg dat je weet hoe het veiligheidsmateriaal werkt! Moderne lawinepiepers zijn heel goed, maar zonder oefening heeft het geen zin. Oefenen kan ook in Nederland. Bezoek eens een Pieperfest: een trainingsevenement voor lawinepiepers onder begeleiding van instructeurs.
4
Lees dagelijks het lawinebericht en zorg dat je dat begrijpt! En met het begrijpen komen we dan al snel weer bij tip 1 terecht…
5
Blijf bij lawinegevaar 3 op hellingen vlakker dan 35 graden, bij lawinegevaar 2 op hellingen vlakker dan 40 graden en blijf bij lawinegevaar 4 (of 5) op de geopende pistes of skiroutes.
Tip
Kijk eens hier voor opleidingen op lawinegebied, pieperfesten, lezingen en meer!