6 x híer koop je de lekkerste ijsjes
Een (l)ijssie.
Gelateria Dondoli in San Gimignano
Natuurlijk trappen we af met een ijsmaker in Italië. In het hart van Toscane, om precies te zijn. En niet zomaar een ijsmaker, want Sergio Dondoli schreef een paar keer het wereldkampioenschap op zijn naam. Ook als je eens iets anders wilt proeven dan chocolade- of aardbeiensmaak, zit je hier goed. Gorgonzola met walnoot? Zwarte bessen met lavendel? Of liever saffraan met pijnboompitten? Alle smaken worden bij Gelateria Dondoli bereid met uitsluitend lokale kwaliteitsproducten. Onder anderen Tony Blair en Andrea Bocelli gingen je voor.
Gelateria Dondoli, Piazza Della Cisterna 4, San Gimignano
Vaffelbageriet in Kopenhagen
De vierde generatie zwaait inmiddels de scepter bij Vaffelbageriet, de ijssalon die in 1906 de deuren opende. En oefening baart kunst! Je vindt de populairste ijsverkoper van de Deense hoofdstad in pretpark Tivoli. Hun bekendste specialiteit, de Amerikaner, doet zijn naam eer aan: het is een groot hoorntje met vier bolletjes ijs, siroop en slagroom, met erbovenop meringue met chocola. Lekker, maar misschien de lunch een dagje overslaan?
Vaffelbageriet, Vesterbrogade 3, Kopenhagen
Lees ook:
Kopenhagen en Sri Lanka beste bestemmingen voor 2019
The Creamery in Kaapstad
Een ijssalon? The Creamery heeft meer weg van een ijswalhalla! Met vier winkels en verschillende kraampjes een heel fijn adres in Kaapstad. Vanuit de vestiging in Mouille Point sjok je met je ijsje in de hand over de boulevard en krijg je een supermooi uitzicht over de Atlantische Oceaan erbij cadeau. Lokale boerderijen in de omgeving leveren de biologische ingrediënten en dat betekent dat de smaken seizoensgebonden zijn. Van pindakaas tot rooibos chai, overheerlijk huisgemaakt ijs is het resultaat.
The Creamery, 2 Park Road, Kaapstad
La Maison Berthillon in Parijs
Steek na een bezoek aan de Notre Dame vooral de Seine over: op Île Saint-Louis is La Maison Berthillon gehuisvest. Maak je geen zorgen over de vindbaarheid, want een lange rij verklapt achter welke gevel een van de beste glaciers van Parijs schuilgaat. Het wachten wordt beloond: het ijs – volgens geheim familierecept – is verrukkelijk. Ook hier hangt het aanbod af van beschikbare seizoensproducten. Aangrenzend aan de ijssalon heeft Berthillon een ‘salon de thé’, waar je met een heerlijke sorbet of macaron met ijs even kunt bijkomen van alle indrukken van de stad.
Maison Berthillon, 29-31 Rue Saint-Louis en l'Île, Parijs
Van der Linde in Amsterdam
Omdat niet iedereen binnenkort naar Italië, Denemarken, Zuid-Afrika of Frankrijk vertrekt, sluiten we af met twee ijssalons die dichterbij zijn. Want in Nederland woont eigenlijk iederéén in de buurt van Amsterdam en Utrecht, toch? Banketbakkerij Van der Linde verkoopt maar één smaak slagroomijs, maar die is dan ook om over naar huis te schrijven: vanille. Schrik niet, er kan een behoorlijk lange rij staan, inclusief toeristen die de Lonely Planet hebben opengeslagen. Maar het recept dat Gerrit Jan van der Linde in 1937 bedacht, smaakt nog altijd naar meer.
Banketbakkerij Van der Linde, Nieuwendijk 183, Amsterdam
Lees ook:
Roberto Gelato in Utrecht
Roberto heeft meer in de aanbieding dan vanille, maar het is wél de smaak waarvoor hij in december 2018 tot allerbeste van de wereld werd gekroond. Een hoofdrol is weggelegd voor de eieren die hij gebruikt, afkomstig van een lokale Italiaanse boer. De ijsmaker komt uit het deel van de Dolomieten dat door Italianen ‘Valle del Gelato’ (ijsvallei) wordt genoemd. Hebben wij even mazzel dat hij naar Utrecht verhuisde! Met zijn kleine ijssalon Roberto Gelato in de wijk Wittevrouwen haalde hij ook de krant toen hij experimenteerde met haring- en frikandellenijs. (H)mm…
Roberto Gelato, Poortstraat 93, Utrecht