Zo proef je de Italiaanse sfeer ook nog thuis op je bord
Affogato al caffè
Heerlijk als dessert of stiekem lekker als tussendoortje. Voor een Italiaanse Affogato al caffè zet je eerst een goede espresso. Leg een bolletje vanille-ijs in een kopje en giet hier de espresso overheen. Echt een Italiaans feest maak je ervan als je er ook nog een scheutje koffielikeur achteraan giet.
Aardbeien met balsamico
Nog zo’n lekker typisch Italiaans toetje dat echt bij de zomer past: aardbeien met balsamico. Doe rode wijn (2,5 dl ) en water (2,5 dl ) in een kom en voeg hier suiker (150 g) en aceto balsamico (1,5 el) aan toe. Roer tot de suiker is opgelost en schep de aardbeien erdoorheen. Laat het minstens een half uur marineren voordat je het dessert serveert.
Pasta met garnalen
Pasta is altijd goed, want voor iedereen is er wel een variant te maken. Wij tippen deze wat minder bekende topper: pasta met garnalen (voor 2 personen). Simpel, lekker en Italiaans! Kook de gamba’s (250 g) gaar en pel ze. * Kook de pasta (200 g) volgens de aanwijzingen op de verpakking. * Snipper 1 flinke ui en 2 tot 3 teentjes knoflook en fruit ze op hoog vuur. * Voeg asperges (100 g uit blik) toe en blus meteen af met wijn (100 ml). * Voeg na ongeveer 5 minuten kookroom (250 ml) en klein gesneden zongedroogde tomaten (70 g) toe. * Laat dit een poosje rustig indikken. * Roer de saus goed door, hij mag best dik en romig zijn, en voeg de gamba’s en citroensap (2 el) toe. * Breng op smaak met peper en zout.
Limoncello kwarktaart
Dé Italiaanse likeur limoncello is heerlijk na het eten. Je kunt het zelf maken, maar ook in Nederland zijn prima limoncello’s te koop. Drink het alleen wel goed koud. Of maak er een kwaktaart van! Heerlijk luchtig en perfect als hapje met vrienden in de tuin of op het terras. Week gelatine (8 blaadjes) 5 minuten in koud water. * Smelt ongezouten roomboter (125 g). * Maal cantuccini alla mandorla koekjes (250 g) fijn in de keukenmachine. Schenk tijdens het malen de gesmolten boter bij de koekkruimels. * Verdeel het koekkruimelmengsel over de bodem van een springvorm en druk aan. Zet tot gebruik in de koelkast. * Rasp de schil van de 2 citroenen en pers de vruchten uit. Doe het sap met limoncello (150 ml) in een steelpan en breng tegen de kook aan. * Voeg de uitgeknepen gelatine toe en laat al roerend oplossen. * Meng volle Franse kwark (500 ml) met mascarpone (250g) en witte basterdsuiker (175g) in een grote kom. * Voeg het limoncellomengsel toe en schenk in de springvorm. Laat de kwarktaart 4 uur opstijven in de koelkast en garneer met de citroenrasp.