21 December 2023, 3 minuten, 53 seconden

RonReizen TV - De olijfolie van Kalamata

We zijn neergestreken in Messina, de vruchtbare streek onder Kalamáta waar het groene heuvellandschap wordt gedomineerd door duizenden olijfbomen.

 Vassilis legt uit hoe hier families volgens eeuwenoude traditie olijven telen en in november oogsten. Voor zijn 74 bomen zijn vier mensen drie dagen bezig met oogsten. Van een boom komt zo´n 50 kilo olijven, waaruit 8 tot 10 liter olijfolie wordt geperst. In dit geval voor Ladi Biosas, het al 13 keer bekroonde merk van Vassilis die zegt dat de mix van vruchtbare grond, gezonde lucht en het toevoegen van citroen of sinaasappel zijn natuurlijke werk doet. Nu willen we die bekroonde olijfolie wel proeven ook! Hij neemt ons mee naar een natuurlijke waterbron. Op een stenen muurtje wordt brood, zeezout en geurige verse kruiden uitgestald. Een student van de Kalamata’s Olives & Olive School legt aan presentator Ron Peereboom Voller uit dat het niet alleen om structuur, smaak en aroma gaat, maar vooral om de koude persing die de natuurlijke mildheid van de olijf zoveel mogelijk intact laat. Op de top van de olijfbomenheuvel is een kasteelruïne zichtbaar, waar je de stad Kalamáta en de zee ziet liggen. In lang vervlogen tijden werden hier vuren ontstoken als piratenboten werden gesignaleerd, zodat ze ook andere dorpen en havenstadjes konden waarschuwen voor naderend onheil. Maar nu komt Ron hier met zijn tv-crew en schuiven we na die olijfolieproeverij aan tafel voor een Griekse salade met heel veel olijfolie.

Meer over