NederlandEr op uit met fiets deze winter: leuke tips en tricks
De winterse maanden roepen vaak beelden op van knusse avonden bij de open haard met warme chocolademelk. Maar wat als we je vertellen dat de winter ook een heerlijk seizoen is om buiten door te brengen? Juist het opwarmen bij de open haard is na een verfrissende fietsroute extra lekker! Fietsnetwerk.nl zocht wat leuke fietstochten voor de komende maanden voor ons uit! Klik op de linkjes voor nog veel meer tips qua horeca en overnachten,
Op naar Drenthe!
Fietsroute bij Exloo - 52 km
Een fietsroute in dé fietsprovincie van Nederland kan uiteraard niet ontbreken. Ontdek Drenthe aan de hand van deze fietsroute die je langs de kleine dorpjes tussen Assen en Emmen voert. Wat deze dorpen zo bijzonder maakt, is dat het historische esdorpen zijn. Je vindt er nog sporen van vroeger: oude boerderijen, de brinken en essen, smalle klinkerstraatjes… Het ademt nostalgische sferen.
Bovendien zijn deze idyllische dorpen omgeven door prachtige natuur. Bossen, moerassen waar wilde orchideeën bloeien, uitgestrekte heide, zandverstuivingen en veengebieden met hun mysterieuze vennen… Drenthe is verrassend mooi. Je kunt op deze route zelfs uitwaaien op het parelwitte strand van ‘t Nije Hemelriek!
Je weekendje Drenthe is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan een hunebed. Ook dat kan op deze fietsroute: in Borger vind je het hunebedcentrum van de provincie.
Fietsen door Noord-Hollandse duinen
Fietsroute Een fraai stukje Noord-Holland - 45 km
Maak je hoofd leeg op het Noord-Hollandse strand met deze fietsroute. Even heerlijk uitwaaien in de Noord-Hollandse duinen. De omgeving was tevens de inspiratiebron voor veel schilders, schrijvers en architecten. Aan het begin van de twintigste eeuw trokken er veel creatievelingen naar Bergen. Tijdens het fietsen zul je snappen waarom: het duingebied, de brede stranden en de schuimende golven blijven indrukwekkend. Geniet van het uitzicht vanaf de steiger bij Hargen aan Zee en bezoek de vogelkijkhut bij Vogelparadijs de Putten, waar ook ‘s winters tal van watervogels verblijven.
Gewoon een middag zorgeloos fietsen. Dat is wat deze fietsroute door de Schoorlse duinen met je doet. Hoewel je er wel wat voor over moet hebben; het is namelijk het hoogste duingebied in de kop van Noord-Holland! Bereid je dus voor op wat klimmen en dalen. Als je meer wil weten over dit bijzondere natuurgebied, dan kun je het Buitencentrum Schoorlse Duinen bezoeken. Aan de hand van tentoonstellingen en leuke activiteiten weet je straks alles te vertellen over deze duinen.
Benieuwd naar de kunst uit de regio van de vorige eeuw? Verrijk je route dan met een bezoek aan Museum Kranenburgh. Ook kom je vlak langs Alkmaar. Met een kort stukje omfietsen, ben je in de kaasstad van Noord-Holland.
Zeeland voor fietsende vogelaars
Fietsroute Vogels kijken op de Vogelboulevard van Zeeland - 35,95 km
Even lekker uitwaaien in de Zeeuwse duinen. Deze fietsroute voert je langs de kust van de Oosterschelde. De kreken, poelen en polders vormen voor veel vogels het perfecte overwinteringsgebied. Stap onderweg af bij de observatiehutten en spot een brandgans, goudplevier, smient of misschien zelfs een ijseend!
Zeeland is heerlijk om te fietsen. Met zijn uitgestrekte landschap, prachtige kustlijn en kleine dorpen is het de perfecte bestemming om op twee wielen te verkennen. Het gebied van Ouwerkerk tot aan de Oosterscheldekering is zo geliefd door vogels, dat het ook wel bekendstaat als de 'Vogelboulevard van Zeeland'.
Het gevarieerde landschap van Schouwen-Duiveland biedt een diverse en rijke vogelwereld. Hier maakt het eigenlijk niet uit waar je fietst: overal zijn wel vogels te zien! De combinatie van duinen, bossen, kreken en polders, maakt dit gebied een ideale plek voor veel vogelsoorten om te foerageren, broeden of rusten tijdens migraties. Misschien ontdek je wel een zeearend, lepelaar of een grutto.
Ook 's winters is het hier een gezellige samenkomst van soorten. Vogels die in de zomer in Noord- en Oost-Europa broeden, overwinteren aan de Zeeuwse kust. Bijzondere soorten die je met veel geluk kunt treffen, zijn bijvoorbeeld de sneeuwgors en de ijseend. Van smienten, bergeenden, kluten en brandganzen kunnen we met enige zekerheid zeggen dat je ze zult zien op je route!
Fietsen langs de historie van de Achterhoek
Fietsroute van de Kelder naar de Bergh - 50 km
Een fietsweekend in de Achterhoek? Dat is een goed idee! Met deze route ga je al fietsend vanuit Doetinchem op weg naar plaatsen als Laag-Keppel, ‘s-Heerenberg en Zeddam. Onderweg geniet je van mooie bossen, waar imposante kastelen en landhuizen in verscholen liggen.
Neem bijvoorbeeld de Kruisbergse bossen. Door de verschillen in hoogtes en laagtes is het een prachtig glooiend bos. Midden in deze bomenzee ligt Kasteel de Kelder. De middeleeuwse kelder zit nog altijd vol geheimen. Helaas is het kasteel niet te bezoeken, tenzij je een afspraak maakt, maar omdat het zo’n historisch gebouw is, is het absoluut prachtig om er even bij stil te staan tijdens je fietsroute.
Een ander hoogtepunt op de route is Huis Bergh: één van de oudste kastelen van Nederland, waarvan de bijbehorende kasteeltuin de oudste van Nederland is. Binnen in het kasteel aanschouw je een uitgebreide kunstverzameling van portretten en schilderwerken uit het 16e-eeuwse Noord-Europa en Italië. Bij het landhuis hoort een geweldig landgoed: het Bergherbos, gelegen op de stuwwal van Montferland. Een tocht door dit bos trakteert je op mooie uitzichten en doorkijkjes.
De bosrijke omgeving kun je verder afwisselen met onder meer Kasteel Keppel, diverse kerken of het Stadsmuseum Bergh.
Fijne Hanzesteden op de fiets
Fietsroute Charles Dickens langs de IJssel - 58.12 km
Deze fietsroute brengt je door twee Hanzesteden, die dankzij hun prachtige historische uiterlijk zo het decor van een boek van Charles Dickens konden zijn. Ontdek de Victoriaanse sferen van de twee steden op de fiets!
In Zutphen vind je een aantal monumentale hofjes, waarvan sommigen zelfs al in de middeleeuwen zijn gebouwd. De woonhofjes werden gesticht voor de arme bevolking van de stad. Met name als ze een kerkelijk leven leidden, maakten ze kans om in een zogenaamd 'armenhuisje' te kunnen wonen. De meeste hofjes worden nog steeds bewoond en temidden van de huizen zijn mooie gazons aangelegd. Struin langs de knusse steegjes en kleine huisjes en stel jezelf voor hoe het er hier eeuwen geleden aan toe ging.
Zutphen telt nog veel meer monumenten. Zo fiets je langs de Berkelruïne, Broederenkerk met het naastgelegen klooster en het indrukwekkende oude stadhuis. Vanuit deze Gelderse stad fiets je langs de IJssel, landerijen, ruïne De Nijenbeek en het plattelandsdorpje Twello naar het Overijsselse Deventer.
Ook Deventer heeft een prachtig historische centrum. De stad behoort tot de vijf oudste steden van Nederland. In Deventer tref je tevens het oudste stenen huis (de Proosdij), het oudste wandelpark (Plantsoen Worp) en de oudste wetenschappelijke bibliotheek (de Athenaeumbibliotheek) van Nederland.
Je kunt je voorstellen dat de stad inspiratie is voor het herbeleven van de Victoriaanse tijd. Dat doen de Deventenaren dan ook elk jaar in december. Dan wordt de stad een weekend lang omgetoverd tot levend decor van de verhalen van Charles Dickens met het 'Dickens Festijn'. Zo'n 950 personages uit de romans lopen in compleet kostuum door de stad. Het evenement trekt honderdduizenden bezoekers en is een hele belevenis!
Ook buiten de decembermaand kun je je onderdompelen in 'Dickense' sferen: elke zaterdagmiddag is het Charles Dickens Kabinet geopend. Bezoek het tijdens je fietsroute en bewonder de grote verzameling aan boeken, beelden en kostuums.
- © Chantal de Bruijne
Maak je fiets winterklaar
Ook je fiets heeft baat bij preventief onderhoud. Zeker in de winter, als de natte fietspaden, modder en misschien zelfs pekel je fiets kunnen aantasten. Een periodieke onderhoudsbeurt kan dan zeker geen kwaad. Breng je fiets langs bij een servicecenter of lees via deze link de 10 tips voor fietsonderhoud van fietsnetwerk.nl.