Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen

ZwitserlandOp grote (winterse) voet!

Dé trend van deze winter in de Alpenlanden is sneeuwschoenwandelen. Niet zo raar, want in tijden van lockdowns en gesloten skigebieden trekt iedereen ook daar de natuur in. De pandemie zorgde deze winter voor een enorme versnelling. Wintersport-journalist en vaste sneeuwexpert van RonReizen Bert Romani trok ondanks alle adviezen de stoute schoenen aan en ging vlak voor de lockdowns met zijn camper op stap in Zwitserland. En geeft ook nog eens 7 super handige tips!

Het was bij de grens even spannend toen de douanier onze paspoorten aanpakte en ons op de parkeerplek aan de zijkant wees. Strenge controle zijn we wel gewend bij de Zwitsers, maar hoe zouden ze omgaan met de Corona maatregelen? Vanaf morgen is er quarantaine-plicht voor inkomende reizigers uit Nederland. Daar zitten we dus net een dag voor en het advies is niet reizen. Maar als wintersport- en reisjournalist ga je niet thuis op je handen zitten. Dan wil je juist weten hoe het nu gaat in de bergen. En in Zwitserland zijn de skigebieden en campings tenslotte gewoon open. We krijgen de paspoorten weer terug. "Alles in Ordnung, wilkommen in die Schweiz. Aber…seid Vorsicht!"

Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen

    Verstopt in Elm

    De eerste sneeuwschoenwandeling maken we in en rond het dorpje Elm. Er ligt een meter verse sneeuw, de daken zuchten onder de zware last en sneeuwschuivers in alle soorten en maten proberen het dorp toegankelijk te houden. We zakken ver weg in de poedersneeuw en zonder sneeuwschoenen zouden we hier niet eens kunnen lopen. We volgen deels de langlaufloipes en steken dan dwars door. Wat een donsdeken en wat loopt het heerlijk met die lichte sneeuwschoenen. We hebben een aantal testexemplaren meegekregen van MSR en we zijn na tien stappen al blij! Wat een feestje en wat een prachtige omgeving. 

    Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen
    • Wegzakken in diepe verse poedersneeuw.

    Oase van rust

    In het Glarnerland ligt behalve Elm ook het prachtige Braunwald. Een oase van rust en nu tijdens de pandemie al helemaal. Het dorp bestaat uit chalets en hotelletjes die gelegen op een plateau bereikbaar zijn met een kort tandradbaantje. Eenmaal boven een klein skigebiedje, het autovrije dorpje en schitterende wandel- en sneeuwschoenroutes. Het is volop genieten!

    Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen

      Diep in Graubünden

      Om drukte en mensenmassa’s te vermijden kiezen we voor verscholen dorpjes in diepe dalen. Die zijn er genoeg in Zwitserland en als kenner weet ik ze ook goed te vinden. Niet alleen om te wandelen, ook om te skiën ben ik er graag. En ondanks dat was ik nog nooit in Vals geweest. Ongelooflijk, want het is een pareltje! Donkerbruine houten chalets, pittoreske straatjes, imposante bergen om je heen en rust. Vooral rust! We mogen voor 5 Zwitserse Franken overnachten op de parkeerplaats van de bergbanen. De gondeltjes naar boven zijn gratis en wil je gebruik maken van de handvol sleepliften betaal je 33 CHF (30 euro!) per dag. Zwitserland duur? Ach, niet overal hoor! 

      Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen

        Prachtige panorama's

        We starten bij het bergstation van de gondeltjes en volgen de paarse bordjes van de sneeuwschoenroute. Wat een panorama op de dik drieduizend meter hoge toppen. Af en toe komen we iemand tegen, maar ook hier is het uitgestorven stil. Tien auto’s op de parkeerplaats, 15 skiërs en een paar wandelaars…We zijn de enige toeristen. De hete thee doet ons goed en smikkelen onze zelf gesmeerde broodjes op. Nog een uurtje door stampen dan zijn we bijna rond!

        Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen
        • Prachtige panorama's!

        7 handige tips!

        • Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen

          Om te gaan sneeuwschoenwandelen en optimaal te genieten van het winterlandschap, heb je relatief weinig extra materiaal nodig ten opzichte van je wintersport uitrusting. We geven de 7 belangrijkste tips. 

          1) Gebruik stevige waterdichte schoenen

          Om je sneeuwschoen te kunnen gebruiken heb je stevige minimaal half hoge wandelschoenen nodig die waterdicht zijn. Een slappe moonboot werkt niet en een wandelschoen die onder je enkel zit is natuurlijk te laag om je voeten droog te houden. Je kunt ook een snowboard softboot gebruiken, mits deze in de binding past. 

          2) Kies de juiste sneeuwschoen

          Denk niet: een sneeuwschoen is een sneeuwschoen. Er zijn veel verschillende modellen en types aangepast aan het terrein waar je gaat wandelen en je niveau. Ook zijn er speciale damesmodellen. Voor vlakker terrein en beginnende sneeuwschoenwandelaars bieden de klassieke aluminium modellen voordelen vooral omdat ze erg licht en sterk zijn. Ga je toeren maken in steil en hoog alpine terrein zijn de kunststof modellen aan te bevelen. 

          3) Let op je maat

          De grootte van de sneeuwschoen en de verstelmogelijkheden van de binding verschillen per model en type. Dus laat je goed adviseren welke maat je precies nodig hebt. Dit is erg belangrijk want ook je lichaamsgewicht is daar bij van groot belang. Met een te kleine sneeuwschoen zak je anders te ver weg in de verse sneeuw. Tel ook het gewicht van je rugzak mee! Zorg dat de binding goed om de wandelschoen sluit, vast zit en steun geeft.

          4) Gebruik verstelbare wandelstokken

          Bijna net zo belangrijk als je wandelschoenen en sneeuwschoenen zijn je stokken. Zorg dat deze in hoogte verstelbaar zijn, licht in gewicht zijn en voorzien zijn van een extra grote teller zodat hij niet te diep wegzakt in de sneeuw. 

          5) Je skikleding is de beste kleding

          Sneeuwschoenwandelen is een stuk actiever dan skiën. Je bent continu in beweging, dus goed ademende kleding is noodzakelijk. Het bekende drielagen-systeem werkt als beste. Dus ademend thermo ondergoedshirt, een thermojack met isolatie en een waterdichte buitenjas (shell). Je skihandschoenen zullen ook snel te warm zijn. Vaak zijn een paar fleece handschoentjes en muts al genoeg. Vergeet niet je skibril en goede zonnebril!

          6) Niet vergeten mee te nemen!

          Wanneer je een sneeuwschoentocht maakt neem dan altijd iets te eten en te drinken mee. Het kan lang duren voordat je iets tegenkomt. Zorg ook voor een EHBO-setje en reserve-kleding en zet het noodnummer van de bergredding in je mobile telefoon!

          7) Snowsafety first!

          Ook bij een sneeuwschoentocht in de bergen zal je rekening moeten houden met de gevaren van lawines. Zorg dat je vooraf geïnformeerd bent en neem afhankelijk van je route de drie-eenheidschep, sonde en lawinepieper mee. Ook een airbag kan dan verstandig zijn.

        Meters sneeuw in Goms

        Next stop is het Gomsdal. Via Andermattt nemen we de treintunnel van Realp naar Oberwald. We rijden door manshoge sneeuwmuren. De volle laag hebben ze hier gekregen en de trein was twee dagen uit dienst om het spoor vrij te maken van lawines. Dat belooft wat. En inderdaad ligt ook Oberwald dik bedolven onder de sneeuw. Het is een langlauf- en wandelparadijs. Vroeger was er een klein skigebiedje, maar dat is helaas verleden tijd. Niet rendabel genoeg. Nu een ideale plek voor een skitoer. Wij kiezen voor een rondje om de kerk oftewel om het dorp op de sneeuwschoenen. Heerlijk! Wat een prachtig dorpje en we kunnen de sneeuwschoenen gewoon aanhouden in de smalle straatjes. Bij de langlaufloipe vinden we nog een Zwitserse koek en zopie-kraam met take-away. Een paar hooibalen doen dienst als zitplaats. Op anderhalve meter? Geen probleem, hier is ruimte en frisse berglucht genoeg…

        Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen
          Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen
          • Koek en zopie...

          Een gezonder leven

          Dirk-Jan Poorter is buitensporter, outdoorliefhebber en werkzaam voor onder andere MSR sneeuwschoenen. Wij vroegen hem waar die opmars van sneeuwschoenwandelen vandaan komt.

          Dirk-Jan: "Het past in de hele fitnessrage van gezonder willen leven. Wandelen is hot en bovendien super gezond. Niet zo raar dat je in de winter dan een paar sneeuwschoenen aantrekt als er een meter sneeuw buiten ligt. Maar ook steeds meer fervente skiërs en snowboarders nemen tegenwoordig een paar sneeuwschoenen mee op wintersportvakantie. Even de drukke piste ontvluchten of bij slecht weer een wandeling door de besneeuwde bossen. Thermoskan en broodje mee en op een prachtig plekje lekker lunchen in de natuur. Bovendien kan iedereen het. Het is meteen leuk en je hoeft niet door een heel leerproces. Het is even wennen dat je iets meer je voeten uit elkaar moet zetten om te zorgen dat je niet op je eigen sneeuwschoen gaat staan. Verder is het net zo simpel als gewoon wandelen. Daar komt bij dat je er geen hele extra uitrusting voor hoeft te kopen. Vaak heb je al een paar Sorels of stevige bergschoenen. Wij adviseren dan de beste sneeuwschoen die bij je past en je hebt er jaren lang plezier van!"

          Zwitserland sneeuwschoenwandelen Bert Romani RonReizen

            Info

            Meer over