Cruise: Leuke weetjes over de Nieuw Statendam
* De Nieuw Statendam bezoekt tijdens haar eerste dienstjaar meer dan 75 havens.
* Het interieur van de Nieuw Statendam is ontworpen door de internationaal gerenommeerde ontwerper Adam D. Tihany en Bjørn Storbraaten, één van 's werelds toonaangevende architecten werkzaam in de cruise-industrie.
* In het eerste jaar vaart de Nieuw-Statendam ruim 171.722 kilometer. Dat is meer dan vier keer de wereld rond.
* De doopceremonie van het schip vindt plaats op 2 februari 2019 tijdens een besloten evenement in Fort Lauderdale, Florida. Oprah Winfrey zal de doop verrichten en is beschermvrouwe van het schip. Daarna vertrekt ze op een girls only cruise met ruim 2000 vrouwen.
* Tijdens een zevendaagse cruise wordt er ruim negentig kilo pasta bereid in Italiaans restaurant Canaletto.
* Er zouden 7.067 flessen champagne nodig zijn om het buitenzwembad van de Nieuw Statendam te vullen.
* Op een cruise van één week worden 9.331 handdoekdieren gemaakt.
* In het eerste jaar wordt er 19.395 kilo kreeft geserveerd.
* Er zijn 1.920 kunstwerken aan boord.
* Tijdens een zevendaagse cruise worden er 4.200 kopjes koffie geserveerd.
* Kunstenaars uit 150 verschillende landen zijn vertegenwoordigd in de kunstcollectie van de Nieuw Statendam.
* Elke maand worden er meer dan 150 flessen rode wijn gemaakt in BLEND, de eerste speciaal daarvoor gebouwde plek op zee om wijn te mengen.
* Met een lengte van ruim 297 meter is de Nieuw Statendam net zo lang als twaalf blauwe vinvissen.
* Kapitein Sybe de Boer had de leiding bij de Statendam, Zaandam, Rotterdam, Amsterdam en de Eurodam en werkte op de Maasdam, Ryndam, Noordam, Nieuw Amsterdam en de Koningsdam.
* Muziek is als leidraad in het hele schip doorgevoerd. Zo lijkt het in de grote dinerzaal alsof je ín een instrument zit.
* De specialiteitenrestaurants zijn: Rudi’s Sel de Mer, een Franse visbrasserie; het Pan-Aziatische Tamarind met een mogelijkheid tot dineren in de open lucht; Pinnacle Grill voor je stukje vlees en Canaletto, Italiaans dineren in familiestijl. Verder is er Dive-In voor gastronomische burgers en frietjes bij het zwembad en New York Deli & Pizza, vers bereide sandwiches en pizza’s.
* De HAL heeft haar eigen scholen waar het personeel wordt opgeleid. Ze worden vijf tot zes weken getraind voor de rol die ze aan boord gaan spelen.
* Meer dan 150 flessen wijn zullen elke maand worden gemaakt tijdens BLEND, de eerste plek op zee waarbij je je eigen wijn kunt mengen.
* De romp van de Nieuw-Statendam bestaat uit 720 individuele blokken.
* In de Lido Market worden er bij Wild Harvest tijdens een cruise van een week 5.600 verse salades bereid.
* Op een zevendaagse cruise worden meer dan 42.000 eieren gebruikt.
* In de Rolling Stone Rock Room worden gedurende het eerste jaar meer dan 9.360 liedjes uitgevoerd.
* Gasten zullen het eerste jaar van 11.440 massages genieten.
* De Pinnacle Grill serveert 270 kilo Double R Ranch Beef tijdens een zevendaagse cruise.
* Tijdens een zevendaagse cruise worden er bij Dive-In 3.000 hamburgers geserveerd.
* Zeventig artiesten zullen tijdens het eerste jaar de podia van Music Walk betreden.
* Aan boord van elke cruise worden achttien verschillende smaken ijs gemaakt.
* Het Grand Dutch Café serveert op een zevendaagse cruise 1.250 biertjes.
* De New York Deli & Pizza serveert 350 broodjes voor het ontbijt tijdens een cruise van een week.
* De Nieuw Statendam is een zusterschip van de Koningsdam, die in april 2016 werd opgeleverd.